Langšádlová: Náklady spojené s dluhy by se nyní mohly výrazně redukovat

Skupina poslanců navrhla snížit odměny advokátů vítězné strany v občanskoprávních sporech u opakujících se méně závažných pohledávek. Pod novelou je podepsána skupina poslanců TOP 09 a Starostů a taky Marek Benda z ODS, Jan Chvojka z ČSSD a Jan Bartošek z KDU-ČSL. Předloha, kterou nejprve posoudí vláda, by tak mohla mít šance na schválení.

28. 1. 2014

Snížit by se mohl také počet exekucí

Pokud bude předloha platit, nebude se už podle její spoluautorky Heleny Langšádlové (TOP 09) moci stát, že za dluh třeba dopravnímu podniku v řádu stokorun musí dlužník uhradit nakonec mnohatisícovou částku. Předkladatelé si od novely občanského soudního řádu slibují také snížení počtu exekucí.

V přípravném řízení před podáním soudu bude možné podle Langšádlové účtovat 300 korun za úkon bez ohledu na to, zda se věřitel nechá zastupovat advokátem, nebo ne. Běžné jsou dva až tři úkony. „Při bagatelních pohledávkách do 10 000 korun budou maximální náklady související s vymáháním 600 či 900 korun,“ řekla Langšádlová.

Konec spekulacím

Vysoké náklady spojené s vymáháním pohledávky prý mnohdy lidem znemožní uhradit základní dluh. „Kdo dluh udělá, musí zaplatit. Ale chceme, aby náklady s tím související byly pokud možno výrazně redukované,“ uvedla. Novela podle ní vznikala ve spolupráci s organizací Člověk v tísni. Její zástupci tvrdí, že by mohla snížit počet exekucí asi o třetinu.

Předkladatelé upozorňují na to, že nyní se určité pohledávky vyplatí s ohledem na výši takzvaného přísudku prodávat i nad jejich nominální hodnotu. „Jejich uplatnění je fakticky motivováno více očekávaným přísudkem než podstatou pohledávky,“ píše se v důvodové zprávě.

Právo, 28. 1. 2014, rubrika: Trhy & ekonomika, str. 15

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme