Langšádlová: EU musí dát do řešení migrační krize více prostředků

26. 6. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou)

Moderátorka:

Ve vysílání ČT 24 teď přidáme další názor z další politické strany a to konkrétně od Heleny Langšádlové, místopředsedkyně TOP 09, kterou zdravím a přeji pěkné odpoledne.

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Dobrý den. Pěkné odpoledne.

Moderátorka:

Jak hodnotíte vy povinné kvóty, respektive to, že nebudou, že nakonec unijní summit rozhodl, že si země mají uprchlíky, kteří se kumulují v okrajových zemích EU, že si je mají přerozdělovat na dobrovolné bázi?

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Pro nás by byly povinné kvóty nepřijatelné. Vůbec nic by neřešily. Takže my vítáme, že povinné kvóty v tuto chvíli nebyly přijaty a považujeme to za úspěch.

Moderátorka

Jak hodnotíte obecně přístup EU k migrační krizi na jejích hranicích?

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Tak ta migrační krize je opravdu vážná. Na hranicích Evropy je 25 milionů lidí a v tuhle chvíli je potřeba být podstatně aktivnější. Do řešení té situace, protože je to opravdu ohrožující, musí dát EU výrazně více prostředků. Dneska je to půl procenta evropského rozpočtu. Ve chvíli, kdy je to riziko, tak musí být výrazně větší částka. To bych si přála, abychom si uvědomili, že není čas na to platit různé genderové konference a musíme si říct, co je teď důležité. Více peněz jak na to, abychom pomohli lidem, kteří jsou v místě, tak na výraznou ostrahu vnější hranice, tak na boj s organizovaným zločinem, ale i důslednou návratovou politiku.

Moderátorka

Když zůstaneme u toho dojednaného výstupu ze summitu EU, ten tedy mluví o tom, že by si země EU měly v následujících dvou letech mezi sebe rozdělit 40 tisíc migrantů, kteří už jsou na území EU a dalších 20 tisíc, kteří ještě na území Evropy nejsou. Ten postup konkrétní, jak by měl vypadat mají ladit ministři vnitra až do konce července. Jak by podle vás měl vypadat ten systém?

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Já si myslím, že v této oblasti měla být ČR už dávno aktivnější. My nemůžeme zavírat oči nad tím co se děje, protože ten malér, ve kterém jsme, musíme řešit jenom v rámci celé EU. Představa, že to mohou vyřešit jednotlivé státy je naprosto mylná.

Moderátorka

Promiňte, jak by měla být ČR aktivnější, co konkrétního?

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Měla být mnohem aktivnější například v tom, kdy jsme upozorňovali před několika měsíci, že například v Sýrii umírají v tuto chvíli ženy, děti v horách. Jsou to velmi často křesťanské komunity a my jsme měli být aktivnější a měli jsme jim pomoci. Jsem přesvědčena, že jsou to nejpronásledovanější a nejzranitelnější skupiny. V tomto směru si myslím, že máme být aktivní. Na druhou stranu mám veliký problém s tím množstvím mladých mužů, kteří se ženou do Evropy. Velmi často to nejsou opravdu uprchlíci. V tom případě má být velmi důsledná návratová politika.

Moderátorka

Přesto, různé lidsko-právní organizace upozorňují na to, že často jde o mladé muže, ne ve všech případech, je poměrně logické, protože oni jsou jediní schopni obstarat rodinu případnou, kterou za sebou nechávají nebo nějakým způsobem pro ni získat obživu...

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Představa mladých mužů, kteří opouští své rodiny a kteří nejsou s těmi, které mají chránit, je poněkud nepředstavitelná.

Moderátorka

Dobře, když se ještě dostaneme k těm podobám boje, respektive snahy EU nějakým způsobem čelit migrační krizi, jakou formu solidarity by podle vás měla EU, nebo možná TOP 09, kdyby byla v té pozici vlády, jakou by měla EU nabídnout zemím jako jsou Itálie a Řecko?

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Já už jsem říkala, že do toho musíme v tuto chvíli vydávat více zdrojů, protože situace je ohrožující. Co se týče Itálie a Řecka, tak my jsme sami jako ČR nabídli kompetentní úředníky. Myslím si, že jich bylo kolem 60. Ti byli připraveni pomoc administrativě na jihu Evropy. To je první věc a druhá věc, pokud by se dalo více peněz, tak současně tam musí být dohled ze všech ostatních států EU na to, jak jsou peníze vynakládány. Speciálně v případě Řecka byly velké pochybnosti nad tím, jak tyto zdroje byly využity.

Moderátorka

Když tedy dojde k přerozdělování několika desítek tisíc azylantů z Itálie, z Řecka, co by mělo hrát roli při umísťování do jednotlivých zemí z vašeho pohledu?

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Tak podle mého názoru by mělo hrát roli za prvé to, aby se prověřilo, zda nejsou bezpečnostním rizikem. Potom musí sami chtít jít do té země, protože jak jsem s některými uprchlíky mluvila, všichni hovoří o Německu, o Švédsku. Musí sami chtít jít do té země.

Další zásadní podmínkou je, aby byla šance je integrovat. V tuto chvíli v ČR je připraveno asi 1500 kontaktů zejména v různých křesťanských sborech a farnostech, kteří jsou připraveni integrovat. Já si myslím, že například ten pohled ODS je mimořádně nebezpečný, protože oni hovoří o tom, že je přijměme dočasně, někde je tady nechme. To by bylo obrovské bezpečnostní riziko. My musíme přijmout lidi, které budeme schopni integrovat. Ty nejzranitelnější a co nejrychleji je dostat v podstatě do konkrétních jednotlivých obcí tak, abychom vůbec tu integraci zvládli. Tu zkušenost máme například s Barmánci.

Moderátorka

Jak by se podle vás měla EU postavit k tomu, že se přes hranice vlastně snaží obecně dostat desetitisíce lidí, kteří prchají před podmínkami ve svých domovských zemích, kromě toho co jste už zmiňovala, to znamená nějaká větší finanční investice. Mluví se například o tzv. španělské variantě, to znamená vracení uprchlíků zpět. Je tohle pro vás alternativa?

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Ano, naprosto jasně. Je to alternativa, protože v tuto chvíli všichni, kteří jsou v Evropě nelegálně, to je kolem 70 % těch, kteří se dostávají přes moře, tak musí být co nejrychleji vráceni, tak abychom měli kapacitu pomáhat těm, kteří opravdu odchází z bezpečnostních rizik, z válečných konfliktů. To je zásadní věc. Návratová politika, která se osvědčila při řešení té jedné krize, která už byla ve Španělsku, a to i za cenu, že bychom měli jednat a EU už jedná o pronájmu nějakého území, například na území Egypta, kde by byly dočasné tábory.

Moderátorka

Popisuje Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně. Já vám děkuju za rozhovor a přeji hezký den.

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Hezký den.

 

zdroj: ČT 24, 26. 6. 2015

Štítky
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme