Lajky nestačí, věda potřebuje peníze, říká nový ministr Ženíšek

20. 5. 2024

Přichází nový ministr Marek Ženíšek, který má za úkol, slovy Miroslava Kalouska, „tančit na TikToku“, aby udělal vědu přitažlivější. Zatím má ale ve slovníku spíš výrazy typu „strategické technologie“. „Myslím, že Česko musí projít nějakým uvědoměním ve smyslu, aby k nám špičkoví vědci ze zahraničí nejezdili jenom proto, že máme hezké Hradčany,“ vysvětluje Ženíšek.

Ženíšek chce dostat víc peněz do vědy a chce se soustředit na umělou inteligenci. Trochu zaskočen byl tím, že mezi jeho úkoly zmínil prezident Petr Pavel i boj s dezinformacemi.

Helena Langšádlová skončila, protože byla málo viditelná a měla málo lajků. Tak to sama zdůvodňovala. Máme od vás čekat tanečky na sociálních sítích, aby lajků bylo víc?

Já jsem u těch jednání, kde se řešil konec paní ministryně, nebyl. Faktem je, že pokud chci svoji politiku prodat, musím ji prezentovat na veřejnosti. Já budu pokračovat ve svém stylu prezentace a samozřejmě se teď snažíme najít cestu, jak přibližovat lidem oblast, ve které se v Česku angažuje 100 tisíc lidí. Chci, aby se z vědy, výzkumu a inovací stalo celospolečenské téma nejen proto, že se v něm mění ministři. Povedlo se to například v obraně. Dříve to byla záležitost pouze armády a vojáků, dnes se o to díky okolnostem více lidí zajímá a jsou na armádu hrdí.

Takže co budete dělat pro to, aby věda zajímala víc lidí?

Když vám teď řeknu, že je to jenom o sociálních sítích, budete mi za rok říkat: Měl sice hodně lajků, ale zase se mu nepodařil rozpočet. Bude to soubor opatření. Vy novináři dobře víte, jak se dělá veřejné mínění. Je to o působení v médiích, o sociálních sítích, o podpůrných aktivitách, které zaujmou mladé lidi, nejen vědce. Nápady máme a dopředu je říkat nechci. Pro mě osobně bude důležité, jak se to projeví ve volebních výsledcích, a ne jestli budu mít víc, nebo míň lajků.

Nakolik ke konci Heleny Langšádlové přispělo to, že by TOP 09 získala podle průzkumů jen 3,5 procenta a strana potřebovala něco udělat?

Neumím si představit, že by se člen vlády měnil kvůli panice z průzkumů.

Nejste z průzkumů nervózní?

Od samého počátku strany slyším, že TOP 09 je mrtvý projekt, a přesto jsme součástí vládní koalice. Věřím, že tomu bude i nadále.

Proč si TOP 09 neprověřila předchozího kandidáta Pavla Tuleju, který se ministrem nestal kvůli publikacím v takzvaných predátorských časopisech?

Nejsem člen nejužšího vedení, já ho neprověřoval. A kdybych v té pozici byl, ani ve snu by mě nenapadlo, že dlouholetý rektor a současný prorektor by mohl publikovat v predátorských časopisech.

Zjišťovalo si vedení strany po této zkušenosti u vás, jestli jste nepublikoval v pochybných časopisech nebo třeba neopsal diplomku?

Jsem v té straně od samého počátku, takže asi není potřeba mít obavy. Kdyby něco takového bylo, už byste to vy novináři dávno našli.

Vraťme se k tomu, že vašim úkolem je ministerstvo zviditelňovat. Když se za půl roku řekne: „Marek Ženíšek“, co by se lidem mělo vybavit?

Super, že mi na to dáváte půl roku, a ne týden. Půl roku je OK. Za půl roku si veřejnost bude moct říct, jestli se Ženíškovi povedlo navýšit rozpočet na vědu, výzkum a inovace pro příští rok. Odpovídá to programovému prohlášení vlády. V něm je napsáno, že se rozpočet bude postupně zvyšovat. Příští rok jsou volby a vláda bude ukazovat, jak splnila úkoly.

Není to tak dávno, co kvůli nedostatku peněz stávkovali zaměstnanci škol, zemědělci, teď hrozí stávka v justici.

Vědci nestávkují, protože jsou, v uvozovkách, normální. Nemají tendence k tomuto způsobu nátlaku, který je ale jinak legitimní.

Zvládnete ale pro vědce v této situaci vyjednat více peněz?

Je potřeba, aby se celá vláda zamyslela nad samotnou podstatou. Když se budeme srovnávat se zeměmi v Africe, tak na vědu jde peněz dost. My se chceme ale srovnávat s vyspělými zeměmi. My dneska na vědu dáváme okolo 0,5 procenta HDP, průměr OECD (organizace 38 ekonomicky rozvinutých států – pozn. red.) je 0,7 procenta HDP.

Toho byste chtěl dosáhnout?

Toho určitě nedosáhnu, ale můžeme dělat postupné kroky. Měl by to být náš cíl a musíme to umět vysvětlovat voličům. Takže to je první taková oblast, které se chci věnovat. Pak se zaměřím na rozpracované agendy a taky na podporu strategických technologií v tom smyslu, že jsou klíčové pro českou ekonomiku, konkurenceschopnost a bezpečnost.

Pardon, že do toho skáču, ale tady se ta otázka úplně nabízí. Jak budete voličům srozumitelně vysvětlovat, že podporujete strategické technologie?

Umělá inteligence bude game changer (česky: bude měnit hru) úplně všeho – v ekonomice i ve vědě. Evropa a USA ji mají mít nějak pod kontrolou a Česko by mělo být u toho. Poprvé v historii je tendence mít celý cyklus té technologie pod kontrolou od samého začátku, to znamená základní výzkum, aplikovaný výzkum, vývoj, inovace, produkce, propojení s průmyslem. Pokud dojde ve světě k nějakému konfliktu, měli bychom být lídrem těchto technologií. To stejné polovodiče, hrozně složitá oblast, ale důležitá pro rozvoj ekonomiky.

A takto to budete vysvětlovat voličům?

Takhle se to snažím vysvětlit vám, abyste to pochopila. Jsou to technologie nutné pro rozvoj ekonomiky, chceme být v nich nejlepší, ale dnes je nemáme úplně pod kontrolou. Myslím, že Česko musí projít nějakým uvědoměním ve smyslu, aby k nám špičkoví vědci ze zahraničí nejezdili jenom proto, že máme hezké Hradčany. V tom jsme trochu zaspali. A pak chci dotáhnout schválení zákona o vědě a výzkumu, který je pro vědce strašně důležitý. Poslední mou prioritou je, že když mám úžasný výsledek ve vědě, aby se promítl do průmyslu.

Taky máte mít na starost boj s dezinformacemi. Co uděláte jinak? Tato vláda má boj proti dezinformacím přece jako prioritu.

Patřil jsem k těm, kdo se ptali, jak je možné, že moje vláda s tím tak váhá? V nejbližší době by měla být představena základní strategická komunikace vlády. K tomu bude představena odpovědná osoba, hlavní tvář. Někdo, kdo se v této oblasti vyzná a pro veřejnost bude atraktivní. Jméno ale říkat nechci.

Bude to odborník, nebo celebrita?

Někdo, kdo to umí a dnes to umí v médiích dobře popisovat a upozorňovat na to. Podle mě je to super volba. Bude mít pod sebou i několik lidí. Samozřejmě, třeba ve Finsku mají na dezinformace celý barák, to tady není ambicí, ale někde se začít musí. Teď se vede intenzivní debata, jestli to bude pod premiérem, jestli to bude součástí Úřadu vlády, nebo pod ministerstvem.

Prezident Petr Pavel při vašem jmenování říkal, že to budete mít na starosti vy.

Jsem s tím teď spojován, ale asi se tam někde stala… Možná to byl záměr pana prezidenta. V mé gesci to v tuto chvíli není, přestože jsem hlavním podporovatelem toho, aby se s tím něco dělalo. Vychází to z toho, že velký kus práce na tom odvedla i moje předchůdkyně.. Pro mě osobně je důležité, že konečně se přijde s něčím racionálním, co má ambici tu věc řešit.

Nedávno soud odsoudil bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho za znásilnění. Když rezignoval, napsal jste, že je to frajer, který reagoval vyzrále, a věříte, že se do Sněmovny vrátí. Stojíte si dnes za tou reakcí?

Byla to reakce na Dominikovo rozhodnutí okamžitě rezignovat, vzdát se mandátu a nekandidovat do příštích voleb. Bylo to v situaci, kdy jsme měli obžalovaného premiéra. Psal jsem to v tomto kontextu. Nemohl jsem předpokládat, jak to dopadne. Komentoval jsem čistě to rozhodnutí a politickou rovinu.

Po vynesení pravomoceného rozsudku TOP 09 nevydala žádné prohlášení. Neměla se strana za něj obětem omluvit?

Dominik není ve straně už několik let. Tehdy se k tomu strana postavila čelem a nevidím důvod, proč by pak měla strana za něj nést odpovědnost.

Ty činy ale páchal v době, kdy byl členem TOP 09.

To sice byl, ale ta strana to nedělala.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme