Kučera: Ministr jde s kanónem na vrabce

2. 12. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů diskuze s poslancem TOP 09 Michalem Kučerou))

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Elektronická evidence tržeb odstartovala. Za elektronickou evidenci tržeb převzal ministr financí Andrej Babiš osobní politickou odpovědnost a začátek projektu v některých podnicích přímo sledoval. Vy jste dnes přišli do sněmovny s takovými účtenkami na klopě, na kterých jste měli vyčísleny náklady elektronické evidence tržeb pro malé podnikatele. Slyšeli jsme ale názor provozovatele restaurace, byť tedy relativně velké restaurace. Říkal, že nejsou žádné problémy, žádné komplikace, vše funguje tak, jak má. Vše funguje tak, jak jsou provozovatelé zvyklí. Kde je tedy potíž?

Michal KUČERA, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Docela mu fandím, ať mu to funguje. Nejsem člověk, který říká: čím hůř, tím lépe. Když už ten systém byl zavedený, tak nechť funguje. To, co říkal majitel této restaurace, je klasický omyl, kdy nerozlišuje mezi elektronickou evidencí tržeb a mezi registračními pokladnami. Je to právě ta věc, kterou vyčítám elektronické evidenci tržeb. U ní s obrovskými náklady a s obrovským úsilím zavádíme něco, co třeba U Pinkasů, jak jsme slyšeli, už několik let funguje. Tam mají registrační pokladny, majitel zajistil systém tak, aby byl funkční. Nenastala teď pro něj žádná změna. Možná si tam nahrál nějaký software. Přesně tyto registrační pokladny teď mohly být zavedeny do celého sektoru. Ministerstvo financí se ale rozhodlo jít s kanonem na vrabce. Rozhodlo se jít na malé vesnické hospody cestou elektronické evidence tržeb. Pro ně to znamená problémy s internetem nebo zaváděním nějakých pokladen. Tam kde mohou být daňové úniky, jsme slyšeli, že se nekoná žádná změna. A proto se ptám, na co nám je elektronická evidence tržeb?

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Pane poslanče, Kučero, kde je ta likvidace živnostníků? Mohou si dát do nákladů stroj, mají daňovou slevu a dále to, co obsahuje zákon o elektronické evidenci tržeb.

Michal KUČERA, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Především si musíme říct, že platit daně je správné a že ten, kdo daně neplatí, by měl nést postih. S tím se jednoznačně ztotožňuji. Otázka je, jakou cestou na to půjdeme. Ministr Babiš se rozhodl zavést, jak my říkáme, balkánský šmírovací experiment. Jde s kanonem na vrabce. Jen proto, aby zkontroloval, jak na vesnici vydávají účtenky, zavádí velký robustní systém, který je předražený. Myslím, že je to naprosto zbytečné. Daňové úniky jsou úplně někde jinde, jdou úplně jiným směrem. Největší úniky jsou ve velkém stavebnictví. Tam jde o desítky miliard korun. Jestli má paní Marie, která mi dnes psala, že zavřela hospodu, protože už toho na ní bylo hodně a EET byla poslední tečka, měsíčně daňový únik při obratu pár tisíc korun dvě tři stovky, tak tam EET skutečně podnikatelské prostředí, jak slibuje Andrej Babiš, nenarovná.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Když jsem použil slovo optimistický odhad ohledně těch 18 miliard výnosů z EET, tak jsem použil vaše slova. Vy jste nedávno přišel s jinou analýzou, proč to není konzervativní odhad, jak říká paní náměstkyně Schillerová.

Michal KUČERA, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Především musím říct, že jsem nepřišel s žádnou svojí analýzou. Použil jsem analýzu ministerstva financí, které mimochodem byly dvě. Použil jsem jejich čísla a důsledně jsem pracoval s jejich čísly. Trochu mě děsí, jak paní náměstkyně, a ono je to na ministerstvu financí zvykem, žongluje miliardami nahoru a dolů. Budu citovat zprávu ministerstva financí, na jejímž základě byla mimochodem schválena elektronická evidence tržeb. Tato zpráva říká, že pesimistický výběr počítá se zlepšeným výběrem daní o 4 miliardy korun. Konzervativní, že výběr bude navýšen o 12 miliard korun a ta nejoptimističtější varianta říká 18 miliard korun. Analýzy byly dvě. Druhá analýza byla od společnosti BDO a ta říká, že k navýšení výnosu o 16 miliard dojde při nejoptimističtější variantě v letech 2022 až 2024. Upozorňuji, že to jsou čísla ministerstva financí, na jejichž základě byl schvalován zákon o elektronické evidenci tržeb.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Výnos z daní není jediný důvod, proč elektronickou evidenci tržeb zavádět. Pokud budeme opět citovat myšlenky ministerstva financí, tak je to zejména pro to, aby všem bylo měřeno stejně, aby zde neexistovali lidé, kteří budou podvádět, a nikdy se na ně nepřišlo. Ten efekt podle vás neplatí?

Michal KUČERA, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

S úmyslem narovnat podnikatelské prostředí a vybrat daně bych jednoznačně souhlasil. Nemůžu se ale ztotožnit se způsobem, který ministerstvo financí zvolilo. Chtěl bych připomenout, že pokud se bavíme o šedé ekonomice, tak pohostinství se na ní podílí 1,9 procenty a tam jsme dneska namířili největší úsilí, směřuje tam elektronická evidence tržeb. Jdou do toho z peněz nás všech miliardy korun, výběrové řízení pro IBM, platy IT techniků, plat paní náměstkyně jako státní úřednice. Všechno proto, abychom zacílili na 1,9 procenta šedé ekonomiky, které se týká pohostinství. Proč pohostinství? Odpověď je celkem jednoduchá. Jednoduše se tam hraje na závist. Hospodské nemá nikdo moc rád a v okamžiku, kdy se tam zavádí nějaký postih, tak jim to každý tak trochu přeje. V podstatě ale tady vůbec nejde o pohostinství, to víme. V tom se můžeme inspirovat v Chorvatsku. Jde tady především o obchody s potravinami. Obchod s potravinami, to bylo to, co se podařilo chorvatskému ministru financí, tomu agrobaronovi, téměř totálně ovládnout. Myslím, že k tomu směřuje i naše elektronická evidence tržeb, což koneckonců uvidíme i v druhé vlně.

zdroj: 90´ ČT24, ČT24, 1. 12. 2016

Štítky
Osobnosti: Michal Kučera
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme