Krize vrací Schwarzenberga domů

2. 2. 2012

Koaliční krize kvůli eurozóně přiměla ministra zahraničí Karla Schwarzenberga zkrátit o tři dny pobyt v Izraeli. Narychlo se zřejmě dnes vrátí do Prahy.

Včera se eurozónou zabývala vláda bez něj. Situaci kolem českého odmítnutí evropské smlouvy není podle premiéra Petra Nečase (ODS) potřeba vnímat jako fatální okamžik. Uvedl, že vývoj může být „ještě velmi zajímavý“, neboť nakonec smlouvu možná nepodepíší další státy.

Ještě před návratem se Schwarzenberga zastala domovská TOP 09 proti výrokům Václava Klause ve včerejším Právu. Podle prezidenta poškozuje Česko.

Schwarzenbergovi „nepromíjí“ slova, jimiž podpořil údajný výrok podnikatele Tomia Okamury, že je zajímavá myšlenka vystěhovat Romy do zvláštního státu. Centrála TOP 09 kontrovala zprávou, podle níž „je známo, že Karel Schwarzenberg se o romskou problematiku zajímal od 80. let a stále je s romskými představiteli v kontaktu“.

Když ministr v TV Prima přitakával na citaci údajných Okamurových slov, šlo prý o ironii, což podle prohlášení bylo divákům v kontextu diskuse, tónu a mimiky zřejmé.

„Je naprosto absurdní podsouvat Karlu Schwarzenbergovi xenofobní nebo rasistické názory,“ uvedla TOP 09.

A brání se i Okamura. „Já osobně jsem nikdy žádnou myšlenku o vystěhovalectví či romském státu ani nerozvíjel, ani nepropagoval – jen jsem napsal, že není extremistická,“ uvedl Okamura ve svém prohlášení.

Klaus citoval Schwarzenbergova slova „pokud pan Okamura ví místo na světě, které by bylo dobrovolně postoupeno, aby to byl životaschopný stát, tak to je zajímavá myšlenka“.

Pak se v pořadu ministr zmínil o tom, že USA ze špatného svědomí v 19. století odsunuly část černých otroků, pro které vybudovali stát Libérie. On a moderátorka pak už jen krátce připomněli nacistické konečné řešení židovské otázky.

(ada)

Právo, 2. 2. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme