Kníže nechce kácet na Šumavě. Postavil se Chalupovi

Spor o zásahy proti kůrovci v nejvzácnějších částech šumavského národního parku rozdělil členy vlády. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa předloží ve středu vládě návrh zákona, který by umožnil zásahy proti kůrovci i v části první zóny parku, Ministerstvo zahraničních věcí, které vede Karel Schwarzenberg, se proti tomu postavilo. Informuje o tom server iDNES.cz.

22. 4. 2013

"Nepřijatelná je možnost asanačních zásahů proti kůrovci v první zóně, vázaná na dosažení takzvaného základního stavu kůrovce," protestoval Schwarzenbergův úřad v připomínkovém řízení proti tomu, že ministr Chalupa z ODS chce kvůli kůrovci umožnit těžbu i na 4,6 procentech plochy národního parku, která jinak patří do zóny s nejpřísnějším režimem. "To fakticky umožňuje jejich vykácení," nesouhlasí Ministerstvo zahraničních věcí.

Schwarzenberg už v prezidentské kampani kritizoval nadměrné zásahy proti kůrovci s tím, že Češi si musí ujasnit, co chtějí - jestli národní park, nebo hospodářské lesy. "Jestliže park, pak tam musíme dodržovat pravidla, a to je bezzásahovost," řekl už dříve Schwarzenberg s tím, že v celém sporu jde podle něj pouze o cenné šumavské dříví, tudíž o velké peníze.

Výhrady Ministerstva zahraničních věcí ale Ministerstvo životního prostředí nepřijalo. "Asanace kůrovcem napadených stromů, zlomů nebo vývratů ve vybraných segmentech I. zóny musí být s ohledem na umožnění následných přirozených procesů limitována dosažením základního stavu kůrovce," odvětil Chalupa při vypořádávání připomínek k zákonu o Národním parku Šumava Schwarzenbergovi. Spor tedy bude muset rozseknout až vláda, která o tom jedná tuto středu, a pak poslanci.

joh

parlamentnilisty.cz, 22. 4. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme