Klaousek: Prahu diskriminovat nehodlám

Reakce na článek primátora Hlavního města Prahy

20. 4. 2011

Primátor hlavního města mě na blogu Aktualne.cz vyzval, abych se omluvil Pražanům za diskriminaci či vysvětlil mou údajnou změnu postoje k daňovým příjmům Prahy. Mohu všechny ujistit, že jsem svůj postoj nezměnil a Pražany rozhodně diskriminovat nehodlám.

Rád bych zdůraznil dvě důležité věci. Zaprvé, v tuto chvíli neexistuje žádný finální návrh, který bych jako ministr financí předkládal vládě. V současnosti vedeme diskusi se všemi zainteresovanými partnery (Svaz měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR, Spolek pro obnovu venkova, Asociace krajů ČR) o jednotlivých parametrech rozpočtového určení daní. Na stole je pouze pracovní verze, ke které se naši partneři mají možnost vyjádřit.

Zadruhé, není možné vytrhávat z kontextu problematiky financování obcí jedno opatření a na jiné zapomínat. Proto připomínám, že součástí systému rozpočtového určení daní je také daň z nemovitostí, jejíž výnos stoprocentně směřuje do rozpočtů obcí. Ministerstvo financí také připravuje změny v konstrukci této daně, což přinese obcím možnost lépe zohlednit kvalitu infrastruktury v daňové zátěži pozemků, což se bude týkat i Prahy. V kontextu všech připravovaných změn v oblasti rozpočtového určení daní je tedy vyloučeno, aby se daňové příjmy hlavního města snížily.

Kromě toho si dovoluji připomenout, že jakýkoli rozpočet má i stranu výdajovou. Pokud hovoříme o investičních výdajích pražského magistrátu, je pan primátor přesvědčen, že zde nenajde žádné rezervy a prostředky daňových poplatníků vždy byly a jsou vynakládány efektivně? Odpověď na tuto otázku již ponechám na něm. Jako ministr financí ale garantuji, že celkové daňové příjmy Prahy se vlivem rozhodnutí vlády v novém systému financování obcí nesníží.

Miroslav Kalousek, ministr financí

blog.aktualne.cz, 20. 4. 2011

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme