Kalouskových dluhopisů se prodalo dvakrát tolik

8. 10. 2011

Zájem o státní dluhopisy zřejmě předčil i ta nejodvážnější očekávání. Ministerstvo financí obdrželo celkem 37 662 objednávek na spořicí státní dluhopisy. Hodnota objednávek dosáhla 20,9 miliardy korun.

Zájemci o dluhopisy již uhradili objednávky za 11,7 miliardy korun. LN to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. „Nejnižší objednávka byla na dluhopisy za 1000 korun, nejvyšší za 300 milionů korun,“ řekl Kalousek. Emise státních dluhopisů, kterou mohly vůbec poprvé nakupovat i domácnosti, tak slavila nečekaný úspěch. Ministerstvo financí původně plánovalo vydat dluhopisy za 10 miliard korun a prodávat je do 1. listopadu.

Přestože Kalousek objem dluhopisů zdvojnásobil, cenné papíry byly vyprodány již po čtyřech dnech. Nejvíce poptávané byly podle statistik ministerstva financí jednoleté dluhopisy, následovaly je pětileté reinvestiční dluhopisy a pětileté kupónové dluhopisy. Kalousek očekává, že splacené nakonec budou dluhopisy za 18 miliard korun. „Nepředpokládám, že bude zaplaceno celých 20 miliard. Odhaduji, že si někdo investici rozmyslí a že se splatí dluhopisy za 17–18 miliard,“ řekl ministr.

Získali jsme důvěru napříč politickými názory. Největší triumf důvěry je účast odborových organizací. Odboráři sice nějak hovoří na demonstracích, ale když jde o něco tak důležitého, jako jsou jejich peníze, tak svými účty hlasují pro politiku vlády.

Byť jsem správce státní kasy a měl bych si cenit hlavně velkých úložek, já si nejvíc cením právě těch vkladů za tisíc korun. Nepochyboval jsem, že to bude zajímavá investice pro movité investory s miliony na účtech. Stál jsem ale o to, abychom získali důvěru malých střadatelů.

Podle splátek, které musí proběhnout do pěti pracovních dnů po podání objednávky, vydá ministerstvo financí 11. listopadu dluhopisy. V příštím roce stát nabídne domácnostem dluhopisy až za 50 miliard korun, uvedl Kalousek. V průzkumech veřejného mínění se velké množství Čechů vyjadřuje proti vládě. Její fiskální politice přesto lidé důvěřují. Důkazem je mimořádný úspěch emise spořicích státních dluhopisů, které mohly vůbec poprvé nakupovat i domácnosti.

Dluhopisy mohly objednávat jak fyzické osoby, tak neziskové organizace. Neziskové organizace tvoří pouze dvě procenta z celkového počtu objednavatelů dluhopisů, jinak se jedná o fyzické osoby. Získali jsme důvěru napříč politickými názory. Největší triumf důvěry je účast odborových organizací. Odboráři sice nějak hovoří na demonstracích, ale když jde o něco tak důležitého, jako jsou jejich peníze, tak svými účty hlasují pro politiku vlády,“ zdůraznil Kalousek.

„Byť jsem správce státní kasy a měl bych si cenit hlavně velkých úložek, já si nejvíc cením právě těch vkladů za tisíc korun. Nepochyboval jsem, že to bude zajímavá investice pro movité investory s miliony na účtech. Stál jsem ale o to, abychom získali důvěru malých střadatelů,“ uvedl Kalousek.

Větší účast drobných střadatelů přitom Kalousek podpořil tím, že navýšil objem prodávaných dluhopisů. V prvních dnech totiž dluhopisy nakupovali ve velkém převážně movití investoři. Ministerstvo financí chce od příštího roku vydávat dvě emise spořicích dluhopisů pro veřejnost – jednu na jaře, druhou na podzim.  Jejich úročení se bude odvozovat od aktuálních tržních podmínek. Státní dluhopisy by od příštího roku navíc měly být dostupné na více místech, například na Czech Pointech na poštách a také na obecních úřadech.

František Bouc

Lidové noviny, 8. 10. 2011, Rubrika: Domov, str. 5