Kalouskovy dluhopisy skoro vyprodány

5. 10. 2011

Ministr financí chce zvýšit limit emise nad 10 miliard korun. Z úroků se nebude platit žádná daň.

Desetimiliardová emise spořicích státních dluhopisů, která se měla prodávat od pondělí 3. října do 1. listopadu, je za dva dny kvůli obrovskému zájmu lidí i neziskových organizací po dvou dnech prakticky vyprodaná. Ministerstvo financí evidovalo v úterý ke 14. hodině objednávky za 8,8 miliardy korun. Z pozdějších údajů bank ale vyplývá, že desetimiliardová emise už je téměř celá vyprodaná, objednávky byly podle nich podány za 9,97 miliardy korun.

Ministr financí Miroslav Kalousek včera v Lucemburku, kde se zúčastnil schůzky s kolegy z dalších zemí EU, řekl, že vzhledem k zájmu téměř jistě rozhodne o navýšení desetimiliardového limitu. „Neumím odhadnout ten zájem, který bude zítra nebo pozítří, ale řekněme, že pokud jsem na těch 10 miliard vyhradil upisovací dobu od 1. října do 1. listopadu, tak bych to rád nechal běžet alespoň týden,“ podotkl podle ČTK ministr.

„Nerad bych zavíral krám dříve než v pátek, což při tom zájmu, který běží, bude znamenat, že to bude víc než deset miliard,“ dodal, aniž by specifikoval, o kolik limit zvýší. Lidé, kteří si koupí z nynější desetimiliardové emise státní dluhopisy, získají nečekanou výhodu. Úroky z těchto dluhopisů se totiž nebudou danit, takže jejich čistý výnos bude vyšší, než se původně uvádělo.

Až nyní se totiž ukázalo, že ministr financí umožnil nezdanění dluhopisů tím, že rozšířil okruh kupců i o neziskové právnické osoby a že stanovil nominální hodnotu dluhopisu na jednu korunu. Základem daně je pak úrokový příjem, který se stanoví samostatně za jednotlivé cenné papíry a zaokrouhluje se na celé koruny dolů. U dluhopisu s nominální hodnotou jedna koruna je tedy daň nula.

Kalouskovy dluhopisy...

Tudíž i například při nákupu sta tisíc nebo miliónu dluhopisů je daň nula. Například při nákupu kupónových dluhopisů za 500 tisíc korun, kdy se úrok vyplácí každý rok, získá investor za pět let celkem na úrocích téměř 80 tisíc korun, o téměř 12 tisíc korun více, než kdyby musel platit z úroku daň. Výnosy ze státních dluhopisů jsou jinak standardně zdaňovány srážkovou sazbou daně z příjmu ve výši 15 procent.

Tři čtvrtiny prodejů v ČSOB

Největší objem dluhopisů udala ČSOB, která je prodává na 224 svých pobočkách a pobočkách Privátní banky. Podle mluvčí Pavly Hávové banka eviduje celkem 3345 objednávek za 6,783 miliardy korun. Klienti přitom uhradili dluhopisy za 4,6 miliardy korun. Zájem je hlavně v Praze a ve Středočeském kraji.

Česká spořitelna podle Jana Holinky z tiskového centra ČS prodala na základě asi 6000 objednávek dluhopisy za zhruba 2,3 miliardy korun. Komerční banka podle mluvčí Moniky Klucové za dva dny eviduje 1090 objednávek v hodnotě 887 miliónů korun. KB i ČS prodávají dluhopisy shodně na 77 pobočkách. Celkem bylo tedy ve všech třech bankách podáno asi 10 435 objednávek.

Vladimír Čechlovský

Právo, 5. 10. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme