Kalousek: Získat hlasy na úkor ODS a pustit k moci KSČM nás neláká

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

18. 6. 2013

Už dopředu jste dali najevo, že ne každý z ODS je pro vás jako možný premiér přijatelný? Proč tak rychle? Máte nějaké konkrétní obavy?

Nejde o konkrétní obavu, ale je to spíš informace do našich vlastních řad. Našim voličům a členům jsme chtěli jasně říci: ODS bude nominovat premiéra, ale ODS také chápe, že nekývneme na kohokoliv.

...vzkaz lze číst i tak, že nechcete logického Nečasova následníka, prvního místopředsedu ODS Martina Kubu, ke kterému jste měli v minulosti výhrady.

Čtěte si to, jak chcete, my se nevymezujeme vůči konkrétnímu člověku, pouze zdůrazňujeme, že na něm musí být shoda.

Dokdy se chcete dohodnout a kdy se rozhodnete, že to nejde a lepším řešením jsou předčasné volby?

Času je málo, během dvou týdnů, raději dříve, musí být jasné, zda jsme schopni mít většinu ve Sněmovně a má smysl do toho jít.

Proč by nebylo lepší jít rovnou k předčasným volbám?

Protože je to povinnost vůči voličům, kteří nám dali pro náš program mandát na celé období. Může se nám to nepodařit, ale nemůžeme hned házet ručník do ringu.

Myslíte si, že vaši voliči chtějí, abyste to znovu slepili s prolobbovanou ODS?

Naši voliči nechtějí hlavně, aby nastoupily jiné alternativy.

Ale co může taková vláda ještě za rok do řádných voleb prosadit?

Nedělám si iluze, že může prosadit zásadní zákony, ale může prosadit státní rozpočet v rámci programu vlády rozpočtové odpovědnosti. Může pomoci lidem postiženým povodněmi. Může ještě jedenáct měsíců nepouštět k moci socialisticko-komunistické realizace a v řádných volbách udělat vše, aby se to nepovedlo ani po volbách. To je zásadní úkol pro TOP 09.

Bude TOP 09 chtít v nově vznikající vládě nějak měnit své ministry?

To je předčasná otázka a určitě není na mě. My se budeme snažit domluvit na nové osobě předsedy vlády. Akceptujeme, že bude z ODS, ale současně podotýkáme, že to nemůže být kdokoliv. Protože na jméně bude záležet, jestli se podaří sestavit novou vládu, udržet ji a zajistit většinu ve Sněmovně. Pokud se toto podaří, tak přijdou na pořad personální otázky. O nich rozhodne nový premiér společně s koaličním předsedou. Já nejsem ani jedno, ani druhé. Můj osobní názor je takový, že u nás bude jedině změna na ministerstvu kultury, která už byla oznámena. Nepředpokládám, že by předseda Schwarzenberg chtěl dělat nějaké jiné změny.

Nebyly by pro TOP 09 výhodnější předčasné volby?

Nepadlo. Možná že jsme stále velcí idealisté a jsme přesvědčeni o tom, co říká náš pan předseda, že na prvním místě je Česká republika a na druhém závody na pravici. Z hlediska politického taktizování by to možná výhodné bylo, ale nebylo by to prospěšnější pro politickou scénu. Získat na úkor ODS pár hlasů a pustit k moci komunisty není nic, co by nás lákalo.

Může případná nová, nutně oslabená vláda ještě rozhodnout o dostavbě Temelína?

I kdyby vláda nebyla oslabená, tak jsem byl velmi skeptický k tomu, zda o tom může ještě tato vláda rozhodnout do řádných voleb. Zásadní otázka není o výběru dodavatele a podepsání kontraktu, ale o tom rozhodnout nezbytné podmínky a předpoklady, aby se ten kontrakt dal podepsat. A já si nemyslím, že tyto nezbytné podmínky a předpoklady by mohla jakákoli vláda rozhodnout a zrealizovat do konce volebního období.

Oldřich Danda

Právo, 18. 6. 2013, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme