Kalousek: Zeman snižuje kredit České republiky

27. 11. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem na ČT24)

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda /TOP 09/

Dobrý den, děkuji za pozvání.

Moderátorka

Předpokládám, že rozhovor pana prezidenta v Mladé frontě jste četl. Jak na Vás zapůsobil?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda /TOP 09/

Četl jsem ho na přeskáčku a vždy jsem se musel občerstvit. Přečetl jsem si rozhovor člověka posedlého vlastním narcismem, který, byť má stejné informace zpravodajských služeb jako pan premiér, tak je přesvědčen, že ví všechno nejlépe.

Moderátorka

Když narážíme rovnou na onu kritiku, že premiér podceňuje rizika související s migrační vlnou. Co vy na to?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda /TOP 09/

Já si nemyslím, že to vláda podceňuje. Vláda ta rizika bere velmi vážně, věnuje se jim, ale také je odmítá hysterizovat a strašit víc, než odpovídá příslušným rizikům. Samozřejmě, že migrační vlna zvyšuje riziko boje s terorismem, ale není mezi tím rovnítko. Ta největší rizika boje s terorismem jsou bohužel už desítky let uvnitř schengenského prostoru a tohle pan prezident přehlíží. Bohužel hraje na ty nejnižší pudy a nejnižší emoce. Je mi to velmi líto, že se snižuje k takovýmto výrokům.

Moderátorka

Je to téma, kterému se věnoval i na svátek 17. listopadu na pražském Albertově, což mu právě premiér vytknul. Pan prezident zopakoval, že by se vedle pana Konvičky postavil znovu.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda /TOP 09/

Když říká, že netušil, kdo je pan Konvička, tak pak se zeptám, proč mu platíme zhruba těch 500 zaměstnanců kanceláře prezidenta republiky. Prezident republiky přece musí vědět, kdo a co mu říká, což bohužel Miloš Zeman často neví. Ale také musí vědět, vedle koho se postaví. Ten tým spolupracovníků, který si vybral, mu měl a já jsem přesvědčen, že mu to i řekl: „Miloši, hele ten Konvička mluvil o masokostní moučce“. Já si umím představit Miloše Zemana, jak říká: „To mi vůbec nevadí, já se vedle toho Konvičky rád postavím“. Jsou dvě možnosti, buď Miloš Zeman věděl a přesto to udělal, což pokládám za pravděpodobné. Nebo to Miloš Zeman skutečně nevěděl a pak musí vyhodit všechny svoje nejbližší spolupracovníky, protože ho nevarovali. My je platíme, aby ho varovali před takovýmito kroky.

Moderátorka

V souvislosti s dotazem, jestli by se postavil na pódium s panem Konvičkou znovu, odpovídá: „Ale já bych se klidně postavil na stejné pódium třeba i s panem Kalouskem.“

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda /TOP 09/

No samozřejmě. Měl by o mně všechny informace a určitě by mu to nesnížilo žádný jeho kredit, kdyby se vedle mě postavil. Pokud by si mě přivolal jako prezident republiky na pódium ústavních činitelů, tak bych logicky přišel. Je to bohužel můj prezident, i když jsem ho nevolil. Pokud by si mě zavolal na pódium, kde bych měl stát společně s panem Konvičkou, tak bych prostě nepřišel.

Moderátorka

Další věc, která se týká migrace. Prezident zmiňuje také výroky a činy mnohých evropských politiků. O polském prezidentovi Dudovi říká, že se mu zdvořile omluvil za postup Polska při hlasování o kvótách. U Francoise Hollanda, francouzského prezidenta, vítá jeho cestu do Moskvy. Dávají mu evropští politici zapravdu?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda /TOP 09/

Já se to pokusím jemně zobecnit. Miloš Zeman už bohužel dlouhou dobu snižuje kredit České republiky. Kredit, který založil Václav Havel, který byl mimořádný díky Václavu Havlovi. Možná větší, než jaký jsme si zasloužili. Miloš Zeman nás teď úspěšně sráží do nížin, které si nezasloužíme. Díky jeho povaze, díky jeho egu a díky jeho ruským přátelům.

Moderátorka

A co vnitropolitická situace a jeho vystupování směrem k premiérovi a šéfovi sociální demokracie Bohuslavovi Sobotkovi?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda /TOP 09/

Prezident republiky napadl premiéra, napadl ho zcela nepodloženě a bez jakýchkoliv věcných argumentů. Je tam jenom taková ta zlomyslná malá pomstychtivost. Úplně stejná, se kterou uloupil studentům 17. listopadu Albertov. Odpovězme si každý sám na to, jestli toto chování prezidenta České republice a institucím slouží nebo je poškozuje.

Moderátorka

Říká 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na ČT24, díky.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda /TOP 09/

Děkuji za pozvání.

Zdroj: ČT 24, 26. 11. 2015

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme