Kalousek: Zeman ovládá ČSSD a já se s ním utkám

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

29. 8. 2013

Václav MORAVEC, moderátor

Hezký dobrý večer vám všem. Předvolební boj začal. Do politiky se nevrátí bývalý prezident Václav Klaus. Bývalý poslanec a bývalý člen ODS Boris Šťastný s bývalou hlavou státu o vzniku nového politického subjektu vyjednával. I proto, že jak říká, chybí české pravici vůdčí osobnost.

Boris ŠŤASTNÝ, bývalý poslanec a bývalý člen ODS

Vypovídá to také o tom, že ty strany trpí určitou neschopností vygenerovat nové lídry. Ale zase, někdo říkal, že lídr se musí sám projevit, že lídr buďto někdo je a nebo není. Pro mne dnes Václav Klaus a nejenom pro mne je garantem sjednocení české pravice.

Václav MORAVEC, moderátor

Prozradil v rozhovoru pro Rádio Impuls bývalý poslanec, bývalý člen ODS Boris Šťastný. Nejen o stavu současné pravice bude řeč v následujících minutách. Hostem dnešních Impulsů je první místopředseda TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek. Vítejte po čase v Impulsech, přeji hezký dobrý večer.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Dobrý podvečer, děkuji za pozvání.

Václav MORAVEC, moderátor

Připomínám, že dnešní Impulsy jsme připravili i díky vám našim posluchačům. Vaše otázky jste v průběhu dne psali a posílali ve formě SMSek na číslo 774999888. Máte-li však ještě jakoukoliv otázku pro exministra financí Miroslava Kalouska, stačí, když ji pošlete k nám sem do Impulsu. Ještě jednou číslo pro vaše otázky ve formě SMSek 774999888. Jak rozumíte sousloví autentická pravice?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

To se musíte zeptat Borise Šťastného. My raději říkáme konzervativní strana. V zemích na západ od nás je slovo pravice vnímáno i v souvislosti s projevy nesnášenlivosti a extremismu. To není případ České republiky. My jsme prostě konzervativní strana v českých podmínkách, tedy pravicová nesocialistická strana, založená na jasném hodnotovém principu.

Václav MORAVEC, moderátor

Řadil byste TOP 09 do autentické pravice?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Řadím TOP 09 do pojmu, kterému se v Čechách říká autentická pravice. V Evropě v rámci evropského měřítka bych si dával velký pozor, protože v některých zemích konzervativní strany, v českých podmínkách pravicové, by slovo pravicové vnímaly jako hanobení. Vždycky je to dobré přizpůsobit těm pojmům, pod kterými to vidíme v té dané zemi. Proto raději říkáme konzervativní, protože když se to překládá do jiných jazyků do zemí na západ od nás, tak tam tomu rozumějí lépe. Nicméně v těch pojmech, v kterých tomu rozumíme v českých podmínkách, ano, jsme konzervativní v české terminologii pravicová strana. Nemáme pocit, že jsme v rozvalu, máme pocit, že máme autentického lídra, s tím lídrem jdeme do voleb a pevně doufám, že přesvědčíme dost voličů pro to, abychom získali podporu svých konzervativních hodnot, abychom získali podporu pro názory, že cesta k socialismu není cesta do prosperity, abychom upozornili, že v těchto volbách nepůjde jenom o pravicové a levicové priority, ale že půjde také o zachování systému demokratického charakteru státu, tedy o svobodu samu. A tento střet TOP 09 povede.

Václav MORAVEC, moderátor

Počítáte s tím, že část těch možných voličů pravicové konzervativní strany TOP 09 můžete vy odlákat jako Miroslav Kalousek, na nějž se budou soustředit útoky všech ostatních politických stran, které může posilovat například Miloš Zeman jako prezident, ale i část ČSSD?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Vy mluvíte v budoucím čase, ono to začalo. Myslím, že jsme všichni viděli ty billboardy STOP Kalouskovi. A já musím říct, že když se podíváte na to, o co těmhle lidem ve skutečnosti jde, tak to pro sebe beru téměř jako nezasloužené vyznamenání. Nezasloužené v tom smyslu, že je nás tady jistě víc, kteří chceme hájit trend polistopadového vývoje, kteří nechceme cestu zpátky od liberální parlamentní demokracie. Těch je nás tu hodně.

Václav MORAVEC, moderátor

Počkejte, ale oni mohou proti vám využít například Kalouskovy složenky státního dluhu a říkat vám, vy jste jako TOP 09 spoluvyhráli volby nebo byli jste silní po volbách v roce 2010 nebo na základě v roce 2010 i kvůli vaší předvolební lži, jako bylo strašení Řeckem, jako bylo posílání složenek.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Ale to přece není pravda, to není předvolební lež. Podívejte se, v jaké situaci je dneska nejenom Řecko, ale v jaké situaci je i Španělsko, Portugalsko, do jaké situace se s největší pravděpodobností dostane řada jiných zemí. Ve velkých potížích začíná být Slovinsko. My jsme díky této politice skutečně stabilizovali veřejné rozpočty, prokazatelně jsme uspořili stovky miliard. Založili jsme zdravé základy pro ten budoucí růst, který nebude na práškách, ale který je skutečně na makroekonomických rovnováhách. A zajistili jsme to, co je dnes pro každou zemi stejně důležité jako její obranný systém, naprostou suverenitu na finančních trzích. Protože pokud byste se choval tak, jak se chovaly ty země, před jejichž příklady jsme varovali, tak ztrácíte suverenitu. Stáváte se rukojmím buď finančních skupin a nebo mezinárodních institucí. Už nejste suverénní. To jsme uhájili České republice a to jsme uhájili tou politikou rozpočtové odpovědnosti, kterou jsme slibovali.

Václav MORAVEC, moderátor

Chystáte nějakou další složenku pro letošní volby?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Nechystáme složenku, ale samozřejmě chystáme některé marketingové kroky. My představíme náš program i naši kampaň 12. září. Dovolili jsme si oznámit, že 5. září vás seznámíme s našimi kandidátkami a 12. září s naším programem. Takže já teď bližší podrobnosti z kampaně nebudu prozrazovat. Některé dokonce ani nevím, protože o nich stále ještě diskutujeme.

Václav MORAVEC, moderátor

Proč by se podle vás nechytla složenka? Jste si vědom toho, že to připomenutí složenky a to, co budou využívat vaši političtí konkurenti…

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Já myslím, že by se samozřejmě dala poslat úplně stejně a velmi srozumitelně. Dala by se poslat složenka, na které by bylo zhruba o těch 250 miliard korun více dluhu, kdybychom nedělali ty byť nepopulární kroky, které jsme dělali. Bylo by tam o několik desítek miliard korun ročně více, které bychom odevzdávali finančním institucím na úrocích.

Václav MORAVEC, moderátor

Ale stejně je tam zhruba, promiňte, ale stejně je tam zhruba nějakých 300 miliard, o které se navýšil státní dluh za vašeho ministrování.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Zcela jistě. Samozřejmě, že v době ekonomické recese, v době celoevropské a částečně i světové hospodářské krize prostě nesnížíte stamiliardový schodek ze dne na dne. Ale zcela prokazatelně my jsme přebírali veřejné rozpočty na téměř šesti procentech deficitu a přes všechny objektivní potíže, které tady byly, i subjektivní na politické scéně, přes tu šílenou antikampaň, která proti nám byla vedena, jsme snížili bezpečně pod tři procenta a zcela jednoznačně jsme na výdajích a to na výdajích státu a na takových položkách jako mzdových prostředcích státních úředníků ušetřili minimálně 250 miliard. To jsou čísla, která umíme dát na stůl a říct, díky této práci jsme položili zdravý základ pro budoucí české prosperity a vůbec se nemusíme za svoji práci stydět. Já vám nabízím, samozřejmě, že opoziční politik se mnou nebude souhlasit a bude říkat něco jiného, ale já vám nabízím arbitra, který do toho vkládá vlastní peníze. Když jsem přebíral veřejné rozpočty po Fischerově vládě, platili jsme na úrocích neskonale více než naši sousedé, protože jsme měli téměř šestiprocentní deficit. Když jsem odevzdával veřejné rozpočty, byly naše dluhopisy nejžádanější, to znamená, platili jsme nejmenší úroky v celém regionu, nesrovnatelně levnější než Polsko, než Slovensko, o Maďarsku ani nemluvím. Jinými slovy v naší budoucí prosperitu ti, kteří do toho dávají své vlastní peníze, věří nejvíc ze všech zemí regionu. To jsou lidé bez ideových předsudků, ti do toho dávají své vlastní peníze.

Václav MORAVEC, moderátor

Když se bavíme o nadcházející předvolební kampani, vy už jste to zmínil, že ta uč začala a že jste si dobře vědom toho, že vy jste ten hlavní terč mnoha politických stran, ale i prezidenta Miloše Zemana, který sice řekl, že bude respektovat zcela výsledky parlamentních voleb, ale zároveň uvedl minulý týden v pátek příklad koalice, kterou si rozhodně nepřeje.

Miloš ZEMAN, prezident České republiky

Pokud by byla uzavřena koalice mezi ČSSD a TOP 09, nejmenuji předsedou vlády ani Miroslava Kalouska, ani Bohuslava Sobotku, protože bych takovou koalici považoval za zradu na voličích obou, zdůrazňuji obou těchto stran.

Václav MORAVEC, moderátor

Konstatoval minulý pátek po setkání s pěticí parlamentních stran prezident Miloš Zeman. Připomínám, že hostem dnešních Impulsů je bývalý ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ve světle těch Zemanových slov kdo je pro TOP 09 největším politickým konkurentem těch letošních předčasných voleb?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Především dovolte, abych řekl, že ten výrok, jakkoliv pan prezident si samozřejmě může říkat co chce, ten výrok je tak trochu zcela mimo čas a prostor. Zaprvé předsedou TOP 09 není Miroslav Kalousek, ale Karel Schwarzenberg. Zadruhé povolební koalice mezi námi a sociální demokracií je naprosto vyloučená. Nejenom pro ideové rozdíly a pro programové rozdíly, což konstatují jak představitelé TOP 09, tak představitelé ČSSD, ale především proto, že v sociální demokracii proběhl zápas o to, kdo je jejím skutečným lídrem a co sociální demokracie hájit chce nebo nechce. A je zřejmé, že v tom zápase zvítězil názor, že skutečným lídrem sociální demokracie je Miloš Zeman. A jestli pan prezident chce sílu sociální demokracie využít k posunu systému k autoritářskému, no tak to je přesně to, čemu je TOP 09 odhodlána bránit. A proto tím zásadním…

Václav MORAVEC, moderátor

Takže pro vás tím hlavním konkurentem je Miloš Zeman?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Ne, tím zásadním soupeřem ve volbách, ten zásadní střet se odehraje mezi TOP 09 a ČSSD především proto, že síly ČSSD chce Miloš Zeman využít ke změně systému na autoritářský. A proto my uděláme všechno pro to, aby ta síla byla co nejmenší.

Václav MORAVEC, moderátor

Proč to není SPOZ? To je přece strana, která nese Zemanovo jméno. Není to tak, že vy tímto možná chcete i posilovat Bohuslava Sobotku, ke kterému asi máte politicky blíž komunikačně než Michala Haška?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Já myslím, že dokážu komunikovat v podstatě s každým, dokonce i s předsedou ČMKOS jsme dokázali zajít na pivo, jak veřejně známo. Tady to není o způsobu komunikace, ale na tom, jakou ta konkrétní politická síla, jakou má skutečně sílu a vliv a čemu slouží. SPOZ je marginální epizoda na české politické scéně. To je jenom instrument, který vznikl proto, aby se v něm a ve vládě SPOZ mohly propojit síly ČSSD a KSČ do jednoho bloku, který bude sloužit jejich skutečnému lídrovi a to je Miloš Zeman. A tento blok…

Václav MORAVEC, moderátor

SPOZ tedy bude integrující prvek mezi ČSSD a KSČM pro Miloše Zemana?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Já nechci říct integrující prvek, ale je to prostě instrument, v kterém se ty síly spojily. Ale na SPOZ samotném nezáleží vůbec. Záleží samozřejmě na síle sociální demokracie, neboť v sociální demokracii prostě ten zápas proběhl, kdo je jejím skutečným lídrem, to jsme viděli v přímém přenosu měsíc před hlasováním o Rusnokově vládě. A demokraté asi nemohou mít žádnou radost z toho, že ten zápas pan předseda Sobotka vzdal, ale prostě ten zápas dopadl tak, jak dopadl. Lídrem je Miloš Zeman a naším zásadním soupeřem, s kterým se chceme střetnout ve volbách nejenom o levicové, o pravicové priority, ale o svobodu samu, je sociální demokracie.

Václav MORAVEC, moderátor

Kterou ovládl Miloš Zeman?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Kterou ovládl Miloš Zeman.

Václav MORAVEC, moderátor

Takže Miloš Zeman bude útočit na Miroslava Kalouska, vy budete mluvit o Miloši Zemanovi a v tom duchu se povede předvolební kampaň?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Já hovořím o prioritách TOP 09, jednak o konzervativních prioritách a především o důsledné obhajobě demokratického charakteru našeho státu. A já jsem komentoval výroky pana prezidenta, neříkám, že ve volbách chci mluvit o Miloši Zemanovi primárně, ale že budeme hájit důsledně demokratický charakter tohoto státu, že uděláme všechno proto, aby nedošlo k posunu k autoritářskému systému, to ano, to je naší prioritou.

Václav MORAVEC, moderátor

Proč není vaším konkurentem ODS? Berete ODS už jako pravicového outsidera?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Ale to jsem přece vůbec neřekl. Já jsem řekl, kde se bude odehrávat ten zásadní střet. Střet mezi dvěma stranami, které ať už jsou v jakémkoliv stavu, tak beze všech pochyb jsou demokratické a liší se od sebe jenom některými prioritami, tak to nemůže být ten základní osudový střet těchto voleb. Ten zásadní osudový střet těchto voleb se odehraje mezi námi a ČSSD.

Václav MORAVEC, moderátor

Prezident Miloš Zeman předpokládá, že sestavení vlády po těch předčasných volbách bude otázkou několika týdnů, nikoliv měsíců nebo let. Řekl také, že vedení vítězné strany pověří sestavením vlády. Tady jsou slova Miloše Zemana:

Miloš ZEMAN, prezident České republiky

Předpokládám, že v našem případě to bude otázka několika týdnů, nikoliv měsíců nebo dokonce let. Nicméně ekonomičtí analytici mě upozornili, že v době, kdy v Belgii dva roky nebyla vláda, belgická ekonomika začala pozoruhodně vzkvétat. Uvidíme, jak to bude v našem případě.

Václav MORAVEC, moderátor

Konstatoval minulý týden v pátek Miloš Zeman, prezident republiky. Pokud by měl Miroslav Kalousek, host dnešních Impulsů, říci, jak velké jsou jeho obavy z roztříštěnosti politické scény po těch předčasných volbách, to znamená z možného omylu Miloše Zemana?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Vždy záleží na tom, jak ty karty rozdají voliči. A já si netroufám predikovat výsledek voleb. Naším úkolem je učinit vše proto, abychom se snažili přesvědčit co nejvíc voličů, aby přišli k volbám a aby nedovolili posun k poloprezidentskému autoritářskému systému. Aby nedovolili prosazení některých, já nechci říct ani levicových, ale skoro komunistických priorit v hospodářské politice.

Václav MORAVEC, moderátor

Počkejte, co to máte na mysli? Komunistické priority v hospodářské politice, teď mluvíte o ČSSD a o tom, co ČSSD představila?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Teď mluvím o některých programových prioritách, které od sebe dokonce odlišují některé sektory podnikání, že některé sektory podnikání zdaníme více a některé méně. To je to, co jsou skutečně velmi nebezpečné návrhy. Ale znovu se vracím k té základní prioritě, ČSSD říká, že chce dobře fungující stát. To je jistě dobré slovo, ale obecně vzato dobře fungující stát může být konec konců i totalita. My chceme dobře fungující důsledně demokratický stát. A o to slovo důsledně demokratický chceme svést ten zápas. Jak ty volby dopadnou, o tom rozhodnou voliči…

Václav MORAVEC, moderátor

Zpět ale k té roztříštěnosti, protože tam máte velké množství nových politických subjektů, ANO Andreje Babiše, který říká, že pokud by posílil nebo pokud by se dostal do Poslanecké sněmovny, tak rozhodně zase se vymezuje vůči vám, že by nešel do nějakého projektu vlády, kde by byl Miroslav Kalousek. Máte tady ÚSVIT Tomia Okamury, další nový politický subjekt.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Já jsem přesvědčen, že demokratický charakter státu stojí a padá s volnou soutěží politických stran. Takže mě určitě nemůže vadit, že vznikají nové subjekty, které na politické scéně budou usilovat o důvěru voličů. Jenom pevně doufám, že volič má svoji zkušenost s podobnými projekty například pana Víta Bárty, ty projekty podnikatelů ať už Okamury nebo pana Babiše jsou tomu velmi podobné. Už jenom tím, že se velmi těžko hledá ideové zakotvení těchto subjektů. Spíš to má ten charakter toho podnikatelského projektu. A je to samozřejmě věcí každého voliče. Pokud někteří z nich chtějí se zviditelňovat na tom, že se vymezují vůči mně, tak i to je jejich právo, osud výrazných politických osobností. Vzpomínám si svého času, že když byli na politické scéně aktivní předsedové ať už Klaus nebo Zeman, tak se proti nim taky vymezoval kdejaký nýmand.

Václav MORAVEC, moderátor

To myslíte na …

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Ne, to jenom vzpomínám.

Václav MORAVEC, moderátor

Nemluvíte o Andreji Babišovi či Tomio Okamurovi?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Ne, to jenom vzpomínám.

Václav MORAVEC, moderátor

ČSSD říká, že chce zavést pořádek do výběru daní, tím narážejí sociální demokraté i na vaši rozpočtovou politiku. Chtějí prosadit registrační pokladny, majetková přiznání. Jste si vědom toho, že vymezování se právě vůči výběru daní a tomu, jak jste hospodařil se státní pokladnou, může právě přinést mnoho voličů těm levicovým politickým stranám?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Jsem si vědom toho, že umíme dát na stůl tvrdá čísla, jak jsme výrazným způsobem zvýšili efektivitu výběru daní. A to opatřeními, které jsme prosadili jak v legislativní oblasti, a tady musím sociální demokracii přiznat, že mé návrhy podpořila, takže většina z nich se podařilo bez problémů schválit, tak zlepšením fungování daňové a celní správy. Protože téměř bez veřejného povšimnutí proběhla bezprecedentní jejich transformace, jak celní, tak daňové správy z třístupňového na dvoustupňové a výrazné zefektivnění jejich práce. A teď to můžeme doložit na tvrdých číslech, protože přestože bohužel dál pokračovala recese, která se začala lámat až ve třetím čtvrtletí tohoto roku, tak kupodivu se zvyšoval výběr daní. Přestože se méně produkovalo, více se vybíralo. Evidentní důkaz toho, jak zafungovala tato protidaňová opatření, která jsem prosadil. Takže myslím si, že tady mohu být spíš pyšný na svoji práci než sdílet kritiku. U těch dvou viditelných mediálně vděčných témat, ať už jsou majetková přiznání nebo registrační pokladny, neexistuje, na rozdíl od těch opatření, která jsem prosadil, neexistuje žádná srovnávací analýza, že v zemích, kde byly zavedeny, to přispělo k lepšímu výběru daní. Přispělo to k lepšímu životu některých dodavatelů těchto systémů, to ano. Ti za to vždycky umějí lobovat velmi silně. Ale k lepšímu výběru daní to nikdy prokazatelně nepřispělo. Ale že to výrazně zatížilo podnikatelské prostředí a výrazně to zatížilo i spotřebitele, uvědomuje si vůbec někdo, že se zavedením registračních pokladen nutně musí přijít pravomoc finančního úředníka, který vás na chodníku zkontroluje, co jste si koupil, co máte v tašce a jestli máte účtenku? Ne, děkuji. Já o takové pravomoci finančních úředníků nikdy nestál a stát nebudu.

Václav MORAVEC, moderátor

Sociální demokraté také uvažují o tom, že chtějí snížit současnou 15procentní daň z přidané hodnoty na léky. Pokud by takový návrh šel do Poslanecké sněmovny, aby daň z přidané hodnoty na léky byla nižší, podpořil byste ho? Kdyby šlo jenom o léky.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Určitě ne. Já jsem vždycky byl přesvědčen, že ideální situace je jednotná sazba DPH a sociálně citlivé položky se mají když tak řešit sociální politikou, podporou v hmotné nouzi nebo jakýmikoliv jinými dávkami.

Václav MORAVEC, moderátor

Jednotná sazba daně z přidané hodnoty bude ve vašem programu?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Jednotná sazba daně z přidané hodnoty je ve schváleném platném zákoně, který jsem předložil. Jeho účinnost se očekává k 1. 1. 2015 a TOP 09 určitě nebude stranou, která by chtěla tuto účinnost jakkoliv změnit nebo odložit. Takže to je součástí našeho platného právního řádu.

Václav MORAVEC, moderátor

No sociální demokraté to chtějí změnit, proto se vás ptám, jestli byste takovou změnu podpořili?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

A nevěřím, že, když tak zaprvé jsem slyšel, že by se snažili prosadit nulovou sazbu na DPH, tak to je prosím pěkně už úplný nesmysl, to jaksi šestá směrnice Evropská unie dává minimální sazbu pětiprocentní a pan předseda Sobotka dobře ví, že vyjednat si výjimku, co se týče DPH, je v podstatě nemožná věc. Ale snížit to samozřejmě lze. To ale vůbec neznamená, že se sníží ceny těch léků, v žádném případě. Jestli chtějí prospět farmaceutickým a distribučním řetězcům, je to jejich věc, budou-li na to mít sílu a zcela …

Václav MORAVEC, moderátor

No kdyby víc regulovali ceny léků přes Státní ústav pro kontrolu léčiv, což je vyčítáno vašemu bývalému ministrovi zdravotnictví Hegerovi.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Pak začnou více regulovat, potom zřídí státní cenový úřad, potom státní plánovací komisi. Tam tyhle kroky většinou končí.

Václav MORAVEC, moderátor

Rusnokova vláda uvažuje o tom, že v rámci takzvaných zákonných opatření, když je rozpuštěna dolní komora českého parlamentu, tak navrhne úpravu zdanění investičních fondů. Jde o ty doprovodné věci, které se týkají občanského zákoníku, tedy ty daňové zákony. V případě, že to Rusnokova vláda navrhne a Senát schválí, což sociální demokraté říkají, že ano, tak zpětně až budete, budete-li v Poslanecké sněmovně, tak byste pro to hlasovali?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Víte, tohle je krásný kouzelný příklad, děkuji za něj. Jak sociální demokraté v té své zarputilé negativní kampani proti čemukoliv jsou ochotni hlasovat i proti zájmům svých voličů. Tady v tomto případě má pan premiér Rusnok pravdu. Na rozdíl od toho nesmyslu, co prosazoval pan ministr Fischer se zdaněním dividend, tak u těch investičních fondů má pravdu a skutečně v tom zákoně je ustanovení, které by se nechalo snadno obcházet a nepoctivě s ním nakládat. To, co chce Rusnok navrhnout, není nic jiného než pozměňující návrh poslankyně Langšádlové, o jehož předložení jsem ji požádal a pozměňující návrh, který jsem jí vypracoval ve spolupráci se svými kolegy na ministerstvu. Ale protože ho předložila poslankyně Langšádlová, tak proti němu jako jeden muž hlasovali poslanci ČSSD, poslanci KSČ, poslanci všech, přestože to zcela prokazatelně byl návrh dobrý a byl proti zájmu jejich voličů. Je zřejmé, jak ČSSD něco jiného dělá a něco jiného říká.

Václav MORAVEC, moderátor

Takže po volbách byste takové zákonné opatření podpořili?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Pokud by prosadili to, co bylo předmětem od paní poslankyně Langšádlové, tak samozřejmě ano, protože já jsem navrhoval nejenom pětiprocentní, já jsem navrhoval dokonce nulovou sazbu pro investiční fondy. Také jsem chtěl zvýhodnit investiční fondy. Ale s důsledným uplatněním srážkové daně a především jenom pro ty fondy, které skutečně splní kritéria investičních fondů. Tak, jak je to teď v tom zákoně napsáno, tak by se za investiční fond mohlo skrýt jakékoliv podnikání a samozřejmě neplacení daní.

Václav MORAVEC, moderátor

Konstatuje exministr financí, první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Děkuji za rozhovor a těším se na další.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Já děkuji za pozvání a na shledanou.

Impuls, 29. 8. 2013

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme