Kalousek: Zátah byl nepřiměřený, orgány dělají z politiky trestný čin

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

15. 6. 2013

Jak se jako TOP 09 zachováte? 

Já jdu po prioritách. Tou hlavní je otázka obrovského poškození prestiže ČR a imobilizace jejích zpravodajských služeb, které je dáno obviněním dvou špičkových generálů a šéfů těch služeb. Nejsem schopen pochopit, pokud jde pouze o to, co jsem slyšel na tiskové konferenci – a kdyby to bylo vše pravda, proč bylo potřeba kvůli tomu vtrhnout do spisoven vojenského zpravodajství a odvléci velitele do cely. A tím způsobit ČR obrovské ztráty na spolupráci se zpravodajskými službami. Vzhledem k tomu, z čeho jsou obviněni, ta akce byla zcela nepřiměřená. Musím si klást otázku, zda nebyla vzata za záminku na znehybnění českých zpravodajských služeb. To je pro mě nejdůležitější. Až bude vyřešeno toto, tak se budu vyjadřovat k ostatním věcem. 

Co říkáte na to, že bývalí poslanci ODS jsou obviněni za to, že dostali od vlády úplatek ve formě trafiky? 

Jmenoval jsem pana Šnajdra do dozorčí rady Čepra. Dopředu jsem mu nic nesliboval, takže to nebyla žádná nabídka dopředu a jenom upozorňuji, že plat poslance je přes 60 tisíc a odměna v dozorčí radě Čepra je 27 tisíc. 

Z těch obvinění to naopak vypadá, že s nimi o tom bylo jednáno dopředu. 

Já jsem s nikým dopředu nejednal. 

Zřejmě paní Nagyová ano. 

Já jsem s nikým dopředu nejednal. Vše ostatní je otázka vyšetřování. Ale i kdybych s nimi o tom dopředu jednal, tak mě zaráží, že politická dohoda by měla být trestným činem. V takovém případě se Petr Nečas dopustil úplatkářství, když mně nabídl místo ministra financí, a já jsem se za to nechal uplatit, když jsem ho za to podpořil na premiéra.

Oldřich Danda

Právo, 15. 6. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme