Kalousek zasponzoruje úřad kvůli pokutě za ProMoPro

2. 8. 2011

Ministr financí Miroslav Kalousek dá vlastnímu resortu sponzorský dar 80 tisíc korun. Chce jimi vyrovnat pokutu od Úřadu pro ochranu osobních údajů. Ministerstvu ji udělil za zveřejnění detailních informací o společnících firmy ProMoPro - přímo na Kalouskův pokyn.

„Pokuta je pro mě nepochopitelná, ale musím ji respektovat,“ řekl Kalousek. „Rozpočet ministerstva financí bude bohužel ochuzen o 80 tisíc korun ve prospěch státního rozpočtu, což mu vynahradím tak, že dám sponzorský dar ve stejné výši,“ dodal politik.

Ministerstvo podle Úřadu pro ochranu osobních údajů porušilo zákon, když zveřejnilo jména a bydliště majitelů firmy a informace o pohybu na jejich bankovních účtech, aniž k tomu mělo jejich souhlas.

Pokuta ve výši 80 tisíc korun nabyla podle úřadu právní moci už v pátek, není proti ní odvolání a ministerstvo částku musí zaplatit do 30 dnů. Peníze poputují Úřadu pro ochranu osobních údajů, přes něj do státního rozpočtu. Paradoxně nad ním právě ministerstvo financí drží „stráž“.

Stát zaplatil firmě ProMoPro v době českého předsednictví Evropské unii 525 milionů korun za zajištění audiovizuální techniky. Zakázka budí podezření, že byla předražená. Podle ministerstva financí navíc velká část peněz skončila na podezřelých zahraničních účtech.

Kalousek už dříve dal najevo nesouhlas s prošetřováním úniku osobních údajů. „Veřejnou výzvu pana (ředitele firmy ProMoPro Jaroslava) Veselého, abychom zveřejnili všechno, co víme, jsem bral jako jeho souhlas s uveřejněním osobních údajů. O to více komické mi přišlo, když si na to stěžoval. Asi netušil, kolik toho víme,“ řekl v červnu ministr financí.

idnes.cz

Mladá fronta DNES, 2. 8. 2011, Rubrika: Z domova, str. 5

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme