Kalousek: Zásadně změníme styl placení daní

25. 5. 2011

Velká daňová reforma, kterou má v příštích týdnech předložit do vlády ministr financí, může svého autora paradoxně připravit o značnou část moci. Dlouho očekávané zákony, které začal Miroslav Kalousek připravovat ještě v Topolánkově vládě, upravují jen mírně výšku daní, zásadně ale mění styl jejich placení. Od roku 2013 by se měl spojit výběr daní, sociálního a zdravotního pojištění do jednotného inkasního místa - lidem se zjednoduší život a stát ušetří.

Zároveň by ale podstatně vzrostla moc ministerstva, které novou finanční správu získá. Nový úřad bude mít faktický monopol na finanční kontrolu. Jak současné finanční úřady, tak sociální správa disponují obrovskými pravomocemi. Mohou prolamovat bankovní tajemství, obstavovat konta, dávat vysoké pokuty, odpouštět penále nebo kontrolovat majetek. Premiér Petr Nečas proto podle informací LN od zdrojů z ODS prosazuje, aby ředitele nové sjednocené finanční správy nemohl vybírat jeden ministr, ale jmenovala i odvolávala by ho celá vláda. „Jednotné inkasní místo je výrazná změna systému, o níž budeme intenzivně vyjednávat,“ říká Nečas. Detaily odmítá komentovat. Zároveň s reformou výběru daní by se měl z moci ministra financí vyvést i Finanční analytický útvar (FAÚ) - finanční rozvědka, která smí prolamovat bankovní tajemství.

Kalousek tvrdí, že s omezením pravomocí nemá problém. „Nastavujeme tady systém na roky dopředu. Neděláme ho pro Nečase, Kalouska ani Johna. Beru jako velký kompliment a zdůraznění významu těch funkcí, kdyby ředitele těchto institucí vybírala na návrh ministra financí vláda. Stejně jako nejvyššího státního zástupce na návrh ministra spravedlnosti,“ tvrdí Kalousek. „Je pak logické, aby to byly všechny tři kontrolní instituce, tedy i celní správa,“ dodal pro LN. Zároveň ale zdůrazňuje, že nedovolí, aby byl FAÚ fakticky vyčleněn z ministerstva financí. „Náčelníka generálního štábu také jmenuje a odvolává vláda na návrh ministra obrany. On za něj ale má politickou zodpovědnost a kabinet jeho názor respektuje. Stejně by to mělo být i u FAÚ,“ říká Kalousek.

Právě o tomto na první pohled drobném rozdílu se povedou ostrá politická jednání. Kalousek se obává, že mu ODS chce FAÚ z ministerstva vyříznout a převést ho přímo pod Úřad vlády. Finanční rozvědka by se měla zabývat především bojem proti praní špinavých peněz nebo financování terorismu, v poslední době ale vstoupila do několika citlivých politických kauz, jako je financování českého předsednictví EU, za které byl zodpovědný současný ministr obrany Alexandr Vondra. FAÚ prověřuje i platby poslance VV Michala Babáka, který měl být jedním z financiérů strany. Ředitele finančních rozvědek vybírají celé vlády ve většině zemí EU. Stejnou výsadu jako Kalousek má jen francouzská ministryně financí. Kompletní finanční kontrola by se tak z pravomoci jednotlivých ministrů dostala pod celý kabinet. Až do vstupu FAÚ do politicky citlivých případů přitom zůstávala ve stínu debaty o nezávislé kontrole policie a bezpečnostních složek. Ta by měla být podobně jako finanční kontrola vyvedena z pravomocí ministrů vnitra a spravedlnosti. Ředitele nové Generální inspekce bezpečnostních sborů, jíž má kromě policie podléhat i vězeňská služba a celníci, bude jmenovat a odvolávat přímo vláda. Do příchodu Kalouska na ministerstvo financí nebylo o FAÚ téměř slyšet. Finanční rozvědka byla založena v roce 1996, ale naposledy na sebe upoutala pozornost při kauze CS fondů, z nichž v roce 1997 zmizelo 1,2 miliardy. „Jsem pyšný na to, že jsem dokázal FAÚ probudit k životu. Na to, že jsem tam dosadil schopné lidi a pořídil jsem jim techniku na to, že mohou skutečně jít po vážných daňových únicích a praní špinavých peněz,“ říká Kalousek. „Čekal bych pochvalu, nikoliv kritiku za to, že pro daňové poplatníky zachraňujeme desítky milionů korun,“ říká Kalousek. Koaliční partneři ODS a VV mají jiný názor a obávají se, že Kalousek využívá finanční rozvědku proti politickým konkurentům. Nečas ho ostře kritizoval za to, že zbavil šéfa FAÚ Milana Cícera mlčenlivosti v kauze financování českého předsednictví EU. Kalousek ji společně s Cícerem označil za „nestandardní zlodějinu“. „Není žalobce ani soudce, takhle si nemůže dovolit mluvit,“ řekl tehdy Nečas. Z FAÚ pak uniklo, že začíná prověřovat „kmotry“ ODS, jako je Patrik Oulický, Ivo Rittig nebo Tomáš Hrdlička. Na nahrávce z alkoholového dýchánku VV pak Vít Bárta zdůrazňuje, že na „FAÚ u Kalouska už má svoje lidi“. Finanční rozvědka a politika Finanční analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí se má zabývat především bojem proti praní špinavých peněz nebo financování terorismu. V poslední době ale vstoupil do politických kauz jako financování českého předsednictví EU, za které byl zodpovědný současný ministr obrany Alexandr Vondra. FAÚ prověřuje i platby poslance VV Michala Babáka, který měl být jedním z financiérů strany.

Lenka Zlámalová

Lidové noviny, 25. 5. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme