Kalousek: Žalobce Ištvan návštěvou u Zemana ukázal, že není nestranný

Prezident Miloš Zeman včera otevřeně podpořil šéfa Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvana, který vede vyšetřování kauz týkajících se údajného uplácení bývalých poslanců ODS a sledování Nečasovy manželky Vojenským zpravodajstvím. Rozzlobil tím některé politiky, podle nichž tak Zeman do kauzy nemístně zasáhl a Ištvan se zkompromitoval.

26. 7. 2013

„Vysoce jsem ocenil práci pana Iva Ištvana, vyjádřil jsem mu svoji plnou podporu a vyjádřil jsem rovněž naději, že se podaří rozkrýt případnou klientelistickou síť, která může spojovat politickou sféru se sférou ekonomické kriminality,“ uvedl Zeman po přijetí Ištvana na Hradě. „Charakteristickým rysem ekonomické kriminality není to, že je někdo bohatý – Tomáš Baťa byl také bohatý –, ale to, že si nakradl,“ dodal prezident poté, co v sídle „své“ SPOZ podepsal petici žádající přijetí zákona o prokazování původu příjmů a majetku.

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek soudí, že Ištvan ukázal, že není nestranný. „Dnešní návštěva doktora Ištvana na Hradě je podle mého názoru v přímém rozporu s nestranným výkonem působnosti státního zastupitelství, zejména proto, že mezi prezidentem a vrchním státním zástupcem není žádná kompetenční vazba,“ řekl Právu Kalousek. Ten se pustil i do Zemana. Tím, že Ištvana přijal na Hradě, podle něj ukázal, že mezi policejním vyšetřováním, které vedlo k pádu Nečasovy vlády, a jmenováním Rusnokovy vlády je přímá souvislost. „Prezident republiky otevřeně přiznal přímou souvislost zásahu orgánů činných v trestním řízení před třiceti dny s politickými změnami, které prosazuje,“ dodal Kalousek. Šéf ústavně-právního výboru Sněmovny Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové) soudí, že kdyby chtěl být prezident „vyvážený, tak by přijal i soudce Nejvyššího soudu“, kteří rozhodli, že na obviněné poslance se vztahuje imunita.

Ištvan jakékoli podezření odmítá. „Já myslím, že moje nezávislost je vcelku všem zřejmá a tato schůzka s obsahem, který byl prezentován, na tom rozhodně nemůže nic změnit,“ sdělil Právu.

Dodal, že „pan prezident vyjádřil podporu nezávislému vyšetřování celé kauzy, takže se v podstatě připojil určitě ke všem ostatním politikům, novinářům a veřejnosti, která si podle mého názoru přeje totéž“.

O konkrétních skutečnostech případu se prý se Zemanem vůbec nebavil. „Ani to nelze, protože jsem vázán mlčenlivostí a ta se vztahuje ke všem politikům, k ministrovi i prezidentovi,“ podotkl žalobce.

Nic dalšího nad rámec toho, co prezident zveřejnil, prý neřešili. Jak dlouho se u něj Ištvan zdržel, tomu se diplomatickými slovy vyhnul: „Přiměřeně tomu, aby podpora nezávislému vyšetřování mohla být vyslovena,“ dodal Ištvan.

(dan, rav)

Právo, 26. 7. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme