Kalousek: Zájmy Babiše a ČSSD vítězí, spotřebitel pláče

13. 11. 2015

(redakčně upravené vystoupení 1. místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska k zákonu o pojišťovnictví na ČT 24)

Vláda po řádném legislativním procesu předložila do Poslanecké sněmovny zákon o pojišťovnictví. Zákon jako nezbytný segment nové evropské finanční architektury, která spotřebitele na společném evropské trhu, tedy i v České republice, bude lépe chránit.

Zákon byl připraven kompetentně. Byli jsme připraveni jej podpořit. Byl však kontaminován pozměňujícími návrhy ze strany ČSSD na straně jedné a vydíráním ze strany rodiny Babišovy na straně druhé. A to takovým způsobem, že se tyto soukromé zájmy navzájem vybily. Ten, kdo zaplakal, je spotřebitel. Zákon, který jsme byli připraveni podpořit, a to i s rozumnými pozměňujícími návrhy, přijat nebyl. Vládní koalice se nebyla schopna dohodnout pro soukromé zájmy rodiny Babišovy, které prosazovaly makléře a pro zájmy rodiny Sobotkovy, které se nechají vydírat. Jakoby říkali: Nenecháš-li mne ještě nějaký čas dělat makléře bez jakékoliv regulace, neudělám já tebe premiérem.

Bohužel to, co se stalo, přesahuje rozsah jednoho zákona. Soukromé zájmy jednotlivých členů této vlády mají totiž přednost před veřejným zájmem. Vládní návrh tak, jak byl připraven, nebyl schválen jenom proto, že v rámci jeho schvalovacího procesu nebyly uspokojeny soukromé zájmy rodiny Babišovy a rodiny Sobotkovy. Je to něco, co patří do sultanátu. Je to něco, co nepatří do demokratické společnosti. Je to něco, co by samo o sobě mělo okamžitě tuto vládu donutit k demisi. Je to něco, co jako opoziční politik alespoň doporučuji pozornosti veřejnosti.

Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09

zdroj: ct24.cz, 13. 11. 2015

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme