Kalousek: Vyznamenání ministra Tomana je políček celému polistopadovému vývoji

29. 10. 2015

(editovaný přepis rozhovoru ČT s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátor

Pane Kalousku, Vy už jste do médií okomentoval včerejší udílení státních vyznamenání mimo jiné takto: „Ze včerejších orgií bolševické nestoudnosti, které vyvrcholily státním vyznamenáním pro soudruha Miroslava Tomana, z těch už šel mráz po zádech." Není to přeci jenom příliš příkré hodnocení?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Nemyslím, že je to příkré hodnocení. Představte si, že je rok 1958, rok 1960 a Konrád Adenauer nebo Ludwig Erhard dává vysoké státní vyznamenání Albertu Speerovi. Byl to určitě šikovný architekt. Byl to určitě velmi dobrý manažer a byl to poctivý a snaživý sluha svého Führera. Němci by mu proto nikdy nemohli dát vyznamenání. Miroslav Toman byl jeden z nejúděsnějších bolševiků 80. let, místopředseda Štrougalovy vlády, 1. předseda státní plánovací komise. Opravdu jeden z nejvyšších nomenklaturních kádrů. Pokud ten dostane dvacet pět let po Listopadu státní vyznamenání, tak je to políček celému polistopadovému vývoji a cynická snaha o rehabilitaci normalizačních kádrů. Fleecová bundička pana režiséra Štěpánka je proti tomu milé buranské povyražení. Po té se mi včera stýskalo, protože státní vyznamenání pro soudruha Tomana - z toho opravdu šel mráz po zádech.

Moderátor

Výrok o orgiích se týká pouze ocenění pana Tomana nebo i dalších vyznamenaných?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Česká televize nebyla ve Španělském sále, který jsem prošel a brzy ho opustil. Procházel jsem jím a viděl jsem tam tolik normalizačních obličejů s vítězoslavnými výrazy, že mě skutečně jiné slovo než orgie bolševické nestoudnosti nenapadlo. Ten včerejší večer na Pražském hradě se nesl v duchu cvičení civilní obrany. To skončilo: Soudruzi, vraťte se na svá místa. Konečně se můžeme vrátit tam, kam patříme.

Moderátor

A ve světle toho hodnocení, přijmete příští rok pozvání na Pražský hrad?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Vždycky jsem tvrdil, že Pražský hrad nepatří jenom panu prezidentovi. Že státní svátek nepatří jenom panu prezidentovi, a že je naší povinností oslavit 28. říjen. Když tam nepůjdeme my, budou tam jenom ti bolševici, které jsem včera viděl. Nicméně je otázka, jestli člověk nalezne sílu tam jít. Ale měli bychom ji najít. Když nepůjdeme, budou tam jenom oni.

Moderátor

Říká místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Děkuji. Pěkné odpoledne přeji.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Děkuji. Pěkné odpoledne.

zdroj: čt24.cz, 29. 10. 2014

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme