Kalousek: Vypovědět koalici a zůstat? Výrok předsedy Babiše vejde do historie

16. 6. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátor

Co říkáte na vývoj ohledně reorganizace policie? Možná se splnila Vaše výzva k tomu, aby se to nepolitizovalo.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Doufám, že se to přestane politizovat. To rozhodnutí je policejního prezidenta. Politickou kontrolu má jenom ministr vnitra. Já samozřejmě nemůžu říct, zda je to rozhodnutí dobře nebo špatně. Na to máme příliš málo informací a nejsme u toho dost blízko. Dobře ale víme, že na politicky neutrální policii se nemá politicky tlačit, což bohužel hnutí ANO dělalo velmi nevybíravým způsobem. Takhle se to v právním státě nedělá.

Moderátor

Ministr vnitra Milan Chovanec mluvil o politické hře, politickém boji o policii. O co v něm šlo?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

To se musíte zeptat jich, o co jim šlo. Podle mého názoru se pan předseda hnutí ANO domnívá, že by měl řídit všechno jako v holdingu. To znamená, že by chtěl řídit i policii. Byl jsem docela šokován, když říkal, že ČSSDmá potřebu řídita řídí policii, BIS a GIBS. Pevně doufám, že tomu tak není. Kdyby tomu tak bylo, byl by to skandál. Současně tím ale pan předseda ANO prozradil, jak se hnutí ANO chová k represivním složkám, které má ve své působnosti. To znamená Finanční správa a státní zástupci. Spíš bychom se měli zaměřit na to, zda ministr financí nemanipuluje s Finanční správou víc, než mu přísluší a ministr spravedlnosti se státním zastupitelstvím víc, než mu přísluší, když předpokládají, že jiné politické strany se takto chovají.

Moderátor

Co by měl podle Vás dnešní podpis reorganizace znamenat pro vládní koalici a hnutí ANO v ní?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Podle mě nic, protože odpovědnost za reformu není odpovědnost vlády. To je skutečně odpovědnost ministra vnitra. Pokud ve své odpovědnosti selhal on, tak si za to ponese důsledky. Hysterie hnutí ANO, a můžeme spekulovat o jejích motivech, není z hlediska pravidel právního státu na místě. Fakt je, že do historie pravděpodobně vejde výrok pana předsedy Babiše, že vypovězení koaliční smlouvy ještě nemusí znamenat odchod z vlády. To mě, byť starého praktika, přece jenom zaskočilo jako velké novátorství. Pak jsem si ale uvědomil, že on tu zkušenost už má - převzal Unipetrol, tuneloval z něj peníze, choval se k němu jako ke svému majetku, ale nikdy ho nezaplatil a pak ho vrátil. Možná že si myslí, že s vládou je to to samé. Že odmítne společnou odpovědnost, ale zůstane ve vládě a bude dál drancovat veřejné rozpočty. Když už mu to jednou se sociální demokracií vyšlo v byznysu, proč by mu to nevyšlo v politice.

Moderátor

Podle Vás je tedy vládní koaliční krize zažehnána? Ptám se kvůli tomu, že před pár dny se objevila informace, že byste možná byli ochotni případnou menšinovou vládu sociálních demokratů a KDU-ČSL podpořit ve sněmovně až do voleb.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Ne, prosím. To jsem nikdy neřekl. Podpořit vládní strany, které schválily body z našeho Seznamu nesvobody, bychom mohli jedině tehdy, kdyby spolu s námi tyty zákony zase zrušili. O podpoře nemůže být řeč. Řekl jsem ale, a na tom trvám, že od TOP 09 nepřijde jeden aktivní hlas pro vyslovení nedůvěry vládě. Protože v takovém případě by se pan prezident rozhodoval zcela volně o tom, kdo bude předseda vlády ještě v tomto volebním období. Takovou volnou úvahu my panu prezidentovi skutečně dát nechceme.

zdroj: ČT24, 15. 6. 2016

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme