Kalousek: Vládní program je bez dluhů nerealizovatelný

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

18. 1. 2014

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Jakmile prezident ustaví nový kabinet, ministry čeká další důležitý okamžik, a to je získání důvěry v Poslanecké sněmovně. Stihnout to musí do 30 dnů.

Jitka SZÁSZOVÁ, redaktorka
Zásadní zkouška pro každou novou vládu. Předchozí úřednický kabinet Jiřího Rusnoka neuspěl, poslance požádal o důvěru čtyři týdny od jmenování. Bohuslav Sobotka to chce stihnout už tři týdny po tom, co si jeho ministři z Hradu odvezou jmenovací dekrety. Do sněmovny chce v den, kdy vláda požádá o důvěru, přijet taky prezident. Nejhlasitějšími kritiky vznikajícího kabinetu tak jsou bývalé vládní strany TOP 09 a ODS. V koaliční dohodě jim vadí hlavně ekonomické body.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
A pohled z opozičních lavic nám teď zprostředkují dva předsedové poslaneckých klubů, a to Pavel Kováčik za KSČM, dobrý večer.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu strany /KSČM/
Dobrý večer přeji vám i divákům.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
A Miroslav Kalousek za TOP 09, dobrý večer.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/
Hezký večer, děkuji za pozvání.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Tak já začnu u vás, pánové, nebo otázka je stejná, začnu u vás, pane Kováčiku. Zvednete ruku pro Sobotkovu vládu?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu strany /KSČM/
Já si myslím, že není důvod.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Pane Kalousku, stejná otázka na vás.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/
Tak pro nás není ani tak důležité, jestli jsme, nebo nejsme potřební, ale jestli tomu můžeme, nebo nemůžeme věřit. A těch důvodů je celá řada a já řeknu tři zásadní. Ten první důvod jsou ambice vládního programu, který je v programové části koaliční smlouvy a jehož výdaje jsou tak ambiciozní, že je nutno se ptát, kde na to ta vláda chce vzít. Tam je to v přímém rozporu. Je to stejné, jako kdybyste měl třeba 1,5 milionu na své bydlení a teď byste si nechal naprojektovat třígenerační vilu s pěti garáži a šesti bazény, tak je to určitě krásný projekt a všichni by vám tleskali, ale máte jenom dvě možnosti. Buď ten projekt nezrealizujete, anebo se utopíte v dluzích. Tak v úplně stejné situaci je teď vláda Bohuslava Sobotky. To je ten první důvod. Ten druhý důvod je, že to bude vláda, která zrušila lustrační zákon na ministerstvech, že bude akceptovat, že ministerstva můžou šéfovat estébáci, i když úředníci budou muset mít lustrační zákon. To je pro nás dostatečný důvod k nedůvěře. A ten třetí důvod je trvalé korupční prostředí, protože trvalý konflikt zájmů mezi zájmem bilance finanční skupiny Agrofert na straně jedné a daňovými poplatníky na straně druhé. První místopředseda vlády a ministr financí bude v trvalém konfliktu zájmu, jestli vyhoví daňovým poplatníkům anebo své vlastní finanční skupině Agrofert. Bude to trvalé korupční prostředí. Takže to jsou tři důvody, pro které my téhle vládě nemůžeme věřit a naopak se budeme snažit, abychom hlasy našich voličů využili k tomu, abychom nedovolili té vládě ve prospěch Agrofertu ukrást co nejvíc peněz na úkor daňových poplatníků.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Pane předsedo Kováčiku, vy jste říkal, že budete "hnusná opozice", pokud jsem si to dobře poznamenal. Každopádně existuje nějaký, nějaká oblast, kde budete chtít a budete ochotni s vládou spolupracovat?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu strany /KSČM/
Tak všude tam, kde máme programové blízkosti nebo průniky. Já na rozdíl od pana předsedy Kalouska si nemyslím, že by apriori ta vláda musela být ve střetu zájmů nebo někteří její představitelé, že by se ten střet musel zrovna projevit tak, jak to pan předseda Kalousek, ale on je známý pesimista v tom směru, jak to říká ...

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/
Vy jste zase známý kamarád skupiny Agrofert, takže ...

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu strany /KSČM/
Ne, nejsem kamarád žádné skupiny, ale například v oblasti zemědělství, když je řeč o Agrofertu, je to zemědělská firma, je Agrofert jednou z mnoha zemědělských firem, byť velkou, jednou z největších, ne-li největší, ale v celkovém tom balíku těch zemědělských firem zdaleka, zdaleka nepřevládá, ale v oblasti zemědělství je to, je ta koaliční smlouva, řekněme, z 80 % v souladu s mými názory jako stínového ministra a tudíž také s programem KSČM a tam třeba jsou věci, které jsme připraveni podporovat. Teď budeme zcela určitě podporovat novelu zákona o potravinách například, která  zpřísňuje ten dohled nad ...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Takže zemědělství bude jedna oblast, kdy budete s vládou ochotně spolupracovat?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/
... a vylepšuje, vylepšuje, vylepšuje postavení spotřebitele, který je tím prvním a určitě se najde, i v dalších oblastech se určitě najde, najdou některé průniky. Ale to je, to není nic nového. Komunistická strana Čech a Moravy, i když byly jiné vlády, tak hlasovala o věci, nikoli o tom, kdo tu věc překládá, předkládá.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Pane předsedo Kalousku, vy už vidíte v tuto chvíli nějaké oblasti, kde byste byli ochotni s vládou spolupracovat?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/
Tak určitě. Já když jsem byl ministr financí v Nečasově vládě, předtím v Topolánkově, tak jsem vždycky velmi obtížně čelil kritice sociální demokracie, proč nechceme přijmout fiskální ústavu, a proč nechceme na úrovni Evropské unie přistoupit k fiskální smlouvě. Tam jsem, přiznám se, neměl moc argumentů, protože sám jsem si přál, abychom přistoupili k fiskální ústavě, k Paktu stability a růstu na úrovni Evropské unie a abychom přijali finanční ústavu. Koaliční dohoda mi to nedovolovala, ale měl jsem vždycky pocit, že ta opozice má pravdu. Teď, když sociální demokracie bude nejsilnější vládní stranou, tak předpokládám, že bude chtít přistoupit k Paktu stability a růstu, bude chtít přistoupit k fiskál kompaktu a bude chtít přijmout finanční ústavu a tam se může spolehnout na naši podporu. Já koneckonců jsem tu finanční ústavu již předložil, sněmovna ji bude projednávat a já jsem připraven vyhovět všem připomínkám a požadavkům sociální demokracie, koneckonců i hnutí ANO, pokud hnutí ANO už se mezitím seznámilo s tím, co je to finanční ústava, to nevím, ale, ale prostě byl bych velmi rád, kdyby v této věci, na které sociální demokracii vždycky záleželo, kdybychom se dokázali dohodnout a společně to prosadili.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Pane předsedo Kalousku, měl by Bohuslav Sobotka dát na rady Miloše Zemana, anebo si stát za svým?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/
Víte, vláda se zodpovídá Poslanecké sněmovně. Ne celé! TOP 09 určitě té vládě důvěru nevyjádří, ale bude tam většina. Ta většina bude legitimně zvolená. Nezpovídá se prezidentovi republiky. Vláda se odvíjí od voleb do Poslanecké sněmovny, nikoli do prezidentských voleb. Takže já bych velmi rád, byť opoziční politik teď popřál panu předsedovi Sobotkovi hodně štěstí a sil a také jeho právo na to, aby si tu vládu postavil tak, jak on uzná za vhodné, protože pan prezident je z ústavy neodpovědný. On se chová velmi neodpovědně, ale nevím, zda si uvědomuje, že je to také proto, že je z ústavy neodpovědný.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Pánové, díky za váš čas. Mějte se hezky, na shledanou.

Na shledanou.

ČT24, 17. 1. 2014, pořad: Události, komentáře