Kalousek: Vláda zbytečně utrácí peníze daňových poplatníků

9. 12. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem o návrhu státního rozpočtu)

Moderátor

Do Poslanecké sněmovny zdravím Miroslava Kalouska, předsedu TOP 09. Vítejte. Hezký den.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Dobrý den. Děkuji za pozvání.

Moderátor

Je to rozpočet, který podporuje investice, růst a vytváří podmínky pro dlouhodobou stabilitu?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Když se podíváte na ta čísla, tak si každý může přečíst, že nejvíce roste velmi neefektivní vládní spotřeba. To jsou platy státních zaměstnanců. Nejde zdaleka o ten 5% růst, proti kterému nic nemám, protože ekonomice se daří a platy byly předtím zmrazeny. Ale vláda příští rok předpokládá přijetí 13,5 tisíce nových státních zaměstnanců. Když si k tomu připočteme ještě letošních sedm tisíc, tak během dvou let vláda dokázala zatížit daňového poplatníka zhruba 20 miliardami na nové státní zaměstnance. Zdaleka to nejsou jenom učitelé a hasiči, jak vláda ráda říká, ale především jsou to úředníci. Hlavní vládní priorita jsou platy na nové státní úředníky. To opravdu není investiční nebo prorůstový rozpočet.

Moderátor

Tedy, když Andrej Babiš říká, pumpujeme peníze do ekonomiky, znamená to, pumpujeme do vládního sektoru?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Když pumpuje peníze do ekonomiky, tak pumpuje do těch největších priorit. Největší priority jsou platy na státní zaměstnance, protože jich vláda přijala za dva roky o 20 tisíc víc. Byť pan ministr Babiš v dobách, když ještě nebyl v politice, každou vládu kritizoval za to, kolik má zaměstnanců a že on by si to jako podnikatel dovolit nemohl. Za dva roky zatížil daňového poplatníka 20 tisíci nových zaměstnanců. Budiž. Což by si samozřejmě jako podnikatel dovolit nemohl, ale z cizího krev neteče. Další velkou vládní prioritou jsou takzvané mandatorní sociální výdaje, které také akcelerují. Tou třetí prioritou jsou dotace do agropotravinářského komplexu, které rostou nejrychleji ze všech částek. Na to ať si každý odpoví, proč tomu tak asi je.

Moderátor

Vy mi, prosím, odpovězte na otázku, která se týká plánovaného růstu 2, 7 %. Podle Vás je to realistický odhad, jak to nazval Andrej Babiš?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Každý ministr financí, ať už jsem to byl já nebo pan ministr Sobotka, či Andrej Babiš, se může opřít pouze o své analytické pracoviště. To analytické pracoviště je kompetentní. Z těch ukazatelů, které jsou teď k dispozici a já to nepočítám, já věřím tomu pracovišti na ministerstvu financí, se zdá, že těch 2,7 % je odhad, který odpovídá vnější poptávce toho, co se děje v Eurozóně. Když nedojde k nějakému nepředvídatelnému šoku, tak to tak asi dopadne. O to větší rozpočtový hřích je v tak dobrých časech rozpočtovat takto vysoký deficit.

Moderátor

Teď Vás poprosím jen o číslo. Jaký deficit by to měl být?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Kdyby měla vláda snížit strukturální deficit alespoň o to půl procento. My jsme snižovali o 1,5 %, 61 miliard ročně. Což mohl někdo říkat, že to bylo velmi rychlé. Mohu připustit, že jsme mohli být i pomalejší, ale určitě to má mít ten směr. To znamená, vláda, která by na příští rok rozpočtovala deficit 40-50 miliard, by se chovala přiměřeně, odpovědně. My jsme také navrhovali v prvním čtení snížit deficit minimálně o 20 miliard. To znamená, aby byl maximálně 50 miliard.

Moderátor

Dnešní rozpočtové změny. Které z těch navrhovaných podpoříte? Budete to i ten balíček, který byl schválen na výboru?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Podpoříme celou řadu pozměňujících návrhů. To, co bylo schváleno ve výboru ano. Je typické, že schválené budou pouze výdaje sociální povahy, nic proti nim. Ale já a celý náš klub se domníváme, že teď je prvořadou prioritou také obrana. Mnohem větší prioritou než dotace pro Agrofert. Naši poslanci proto navrhli posílit výdaje na obranu o 2 miliardy korun na úkor dotací pro agropotravinářský komplex. Na tom se samozřejmě koalice nedohodla, protože pan ministr Babiš si své peníze pro svůj podnik uhájil.

Moderátor

Jinými slovy říkáte, že ty peníze tam nedojdou, protože by obrana nebyla prioritou vlády, ale proto že je ve střetu Andrej Babiš, že ty peníze jdou na jeho účet?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Netvrdím, že jdou 2 miliardy na jeho účet. 2 miliardy jdou do agropotravinářského komplexu a on z toho má jednoznačně prospěch. Logicky se mu nelíbí, že by tam ty peníze nešly. Z pohledu ministra financí je lépe, když jdou větší dotace z daňových poplatníků pro Agrofert, než víc peněz pro obranu. Budu třeba překvapen, když pro to poslanci ANO zvednou ruku, ale moc tomu nevěřím.

Moderátor

Uvidíme, kdo jak bude zvedat ruku a v jaké podobě bude nakonec schválen. Na ČT 24 to budeme podrobně sledovat. Miroslav Kalousek, předseda TOP 09. Děkuji za rozhovor.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Já děkuji za pozvání.

zdroj: ČT 24, 9. 12. 2015 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme