Kalousek: Vláda vznikla také díky porušení zákona

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

30. 1. 2014

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Je 95 dní od voleb a právě dnes ve 14 hodin prezident Miloš Zeman jmenuje novou vládu a tak dlouho ještě žádný kabinet nečekal. Ministři ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL ještě dnes zasednou k prvnímu jednání. Pane Kalousku, jak silná vláda podle vás nastupuje do úřadu, co se sestavy ministrů týče?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí
Tak za prvé bych chtěl vládě popřát hodně štěstí a říct, že je dobře, že po 8 měsících se ujímá vlády legitimní vláda, která vzešla z demokratických voleb, to bezpochyby ano, nicméně je to vláda, která má už ve své kolébce tři základní problémy, se kterými se bude těžko potýkat. Za prvé je to vláda, která vzniká také díky tomu, že byl porušen zákon, což by vláda práva nikdy neměla připustit, myslím tím lustrační zákon. Za druhé je tady obrovský rozpor mezi výdajovými ambicemi programu vlády a mezi rozpočtovými zdroji, tento rozpor si myslím, že je neřešitelný. A za třetí tady bude trvalý konflikt v zájmu vlády, potažmo tedy ministra financí, který bude v jedné osobě ministr financí a vlastník Agrofertu. Všechny tyhle tři problémy jsou megaproblémy, ať už je to dodržování práva, dodržování rozpočtové odpovědnosti či korupční riziko a myslím si, že se s nimi bude vláda potýkat velmi těžko. Rozhodně to jsou dostatečné proto, aby neměla naši důvěru.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Pane Kalousku, dostala veřejnost špatný signál o této vládě těmi spory ať už o resorty, anebo o náměstky anebo je spíš dobře, že si některé věci koalice ujasnila předem a nebude muset na tyto spory narážet, až se ujme vlády?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí
Víte, koaliční vládnutí věru není jednoduché a nelze tak, jako se žádná rodina neobejde bez občasného pohádání, tak tím méně se obejde koalice tří politických subjektů, to těžko může být jiné. Jiná věc je, že bych popřál tedy vládě, aby ty spory zvládala. Za druhé, že bych si přál, aby byla mnohem akceschopnější, než zatím ukázala, než zatím ty tři strany ukázaly během těch tří měsíců. Ono je to nejdelší období od voleb, kdy se skládala vláda a možná, že veřejnost od těch subjektů čekala větší akceschopnost, tak tu větší akceschopnost bych teď popřál těm třem subjektům v okamžiku, kdy už bude vláda skutečně jmenována.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Ještě jedna otázka, na kolik výrazný premiér podle vás povede tuto vládu a nedá se čekat hned od začátku, že se bude pravidelně dostávat do středu právě s tak výraznou osobností jako je Andrej Babiš, pane Kalousku?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí
To už je otázka pro politického komentátora. Já jako opoziční politik mohu říct - to ukáže čas. Tam, kde vláda bude dělat kroky, které budeme pokládat v zájmu svých voličů za prospěšné, například, že se bude snažit šetřit, zatím hlasovali pro rozpočet, který je s tímto vyjádřením v rozporu, ale budou-li chtít šetřit, mohou se spolehnout na naši podporu. Tam, kde to bude prostě proti zájmu našich voličů, mohou se spolehnout na naši tvrdou oponenturu. A zda to bude, opravdu zda to bude v režii pana premiéra či pana prvního místopředsedy Babiše není až tak podstatné, podstatné je výsledek.

 

Helena Šulcová

ČRo Radiožurnál, 29. 1. 2014

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme