Kalousek: Vláda se vyhýbá jakémukoliv nepopulárnímu kroku

6. 2. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s Miroslavem Kalouskem na rádiu Impuls)

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES

Dobrý večer. Mým dnešním hostem je místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Dobrý večer, pane Kalousku.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/, 1. místopředseda strany /TOP 09/, bývalý ministr financí

Dobrý večer. Děkuji za pozvání.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES

Pane Kalousku, já bych začal od toho, co teď leží ve sněmovně, a je to veliké téma historicky, a to je protikuřácký zákon. Vypadá to, že konečně by mohl protikuřácký zákon projít a mě by zajímalo, jak vy osobně se stavíte k zákazu kouření v restauracích, eventuálně v jakém rozsahu byste podpořil takový zákaz?

Já dlouhodobě říkám, že ano. Jakkoliv jsem bohužel kuřák, tak si myslím, že to není správné a není to ani moderní. U řady turistů to Čechům dělá špatnou vizitku, když v restauracích, kde se jí, se také kouří. Já jsem si to třeba nikdy neuměl představit. V Paříži nebo v Bruselu, kouřili skoro všichni a zjistil jsem, že to téměř nikomu nevadí. Nikomu neklesly tržby. Dokonce musím říct, že kvůli zákazu kouření jsem v Bruselu uzavřel celou řadu zajímavých kontraktů, protože si jdete zakouřit ven před restauraci k popelníčku a potkáte tam spoustu lidí, které byste normálně nepotkal. Ale to je spíše takové odlehčení. Ne, prostě do restaurací, kde se jí, kouření nepatří. Doma v jídelně také nekouříme, aspoň tedy většina z nás kuřáků a já proto zvednu ruku. Nejsem si ještě jist, jak budu hlasovat v případě barů, to opravdu nevím, to si chci udělat ještě takový...

Průzkum?

...takový malý průzkum po restauracích a hospodách, jak to vidí provozovatelé, ale v restauracích, kde se jí, o tom nepochybuji, to budu hlasovat pro.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES

Já mám pocit, když to sleduju, kdo za čím stojí, že pro ten zákaz jsou spíš kuřáci než nekuřáci, jak je to ve vaší straně?

Já a pan předseda jsme oba dva kuřáci. Pan předseda je zarputilý odpůrce tohoto návrhu zákona a já to podporuji, takže řekněme, že je to 1:1. Já si myslím, že to je čistě věc názoru. Ani se nepokouším v našem poslaneckém klubu ty názory sjednotit, to není ideová záležitost, ve které by ta strana měla vystupovat jednotně. Nebudeme hlasovat jednotně, ale já to určitě podpořím.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES

Říkáte, že to není ideová záležitost, tak, jaká je to záležitost, když to není otázka ideologie?

Řekněme, že je to otázka vzájemné ohleduplnosti. Co je víc, jestli svoboda kouřit, nebo svoboda nekuřáka nenechat se otravovat.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES

Vy říkáte, že jste konzervativní strana, konzervativní postoj by měl být, vyberte si, co chcete nebo staráme se o vaše zdraví?

Konzervativní postoj je svoboda ohrožená přesnými pravidly, které se dodržují. A domnívám se, že pravidlo, že kuřák nebude nekuřáka obtěžovat při obědě nebo při večeři tím, že prostě smrdí, my kuřáci víme. Vy také kouříte, pane šéfredaktore.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES

Jistě, kouříme a smrdíme.

My kuřáci prostě víme, že smrdíme a pravidlo, že při jídle bychom své bližší neměli obtěžovat smradem, mně přijde jako pravidlo docela konzervativní.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES

Posloucháte Kauzu dne Rádia Impuls a dnes si povídáme s místopředsedou TOP 09 a bývalým ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Pane Kalousku, vy jste teď v podstatě hlavní opoziční figura v parlamentu, vaše střety s ministrem financí Andrejem Babišem, eventuálně s premiérem Bohuslavem Sobotkou, jsou velmi silné. Mě by zajímalo, co je v tuto chvíli na vašem seznamu výtek vůči vládě jako bod číslo jedna?

Já bych to viděl jako dvě srovnatelná témata. Tím jedním je mezinárodní politika. Česká republika měla víc než 20 let naprosto konzistentní priority mezinárodní politiky. Její základy položili Václav Havel, Jiří Dienstbier starší a svým způsobem tu kontinuitu pak držely všechny pravicové i levicové vlády. Současná vláda za významné asistence pana prezidenta, který je ještě o krok před ní nebo vedle není, tu kontinuitu změnila. Kdyby se takhle zachovala velmoc, že by se najednou změnila její zahraniční politika a začala být nečitelná, tak by to všechny ostatní státy vnímaly jako bezpečnostní riziko. Protože my nejsme velmoc, tak jenom naše zahraniční politika přestala být zajímavá a přišli jsme o prestiž, což je škoda.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES

Dobrá, tak to je bod číslo jedna a bod číslo dva?

Druhá věc je skutečnost, že po 5 letech každoročního zlepšení strukturálního deficitu bilance veřejných rozpočtů, to znamená, postupného ozdravování veřejných rozpočtů, které s sebou neslo značné náklady na celou společnost, se vláda vydala opačným směrem a začíná je zase rok od roku zhoršovat. Prostě rok 2014 naplánoval a provedl horší stav, než rok 2015, což bych vládě ještě prominul, protože to de facto nebyl její rozpočet.  Ale rozpočet na rok 2015 naplánovala ještě horší než ten rok 2014 a vrací to zpátky na cestu do pomyslné stanice dluhová past, a to je samozřejmě strašně špatný trend. Můžeme diskutovat o tom, zda jsme to my neuzdravovali příliš rychle, zda jsme neměli jít pomalejším tempem směrem k vyrovnaným rozpočtům, to by byla legitimní diskuse, ale nemůže být legitimní diskuse o tom, že to začneme zase zhoršovat, a to ...

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES

Dobrá, to je jedna věc, ale druhá věc je, že když se podíváme na popularitu vlády a když se podíváme na žebříček popularity politických stran, tak to vypadá, že voliči s postupem vlády a vládních stran souhlasí, tam nevidíme, že by se proti nim obracelo veřejné mínění.

Ne, protože to je otázka budoucnosti a vláda se v podstatě vyhýbá jakémukoliv nepopulárnímu kroku. Ona, bych řekl, jediné systémové změny, ke kterým se odhodlala, jsou, že těch několik systémových změn, které vedly k lepší  budoucnosti, ať už v penzijní reformě nebo ve spoluúčasti ve zdravotnictví, tak ty zrušila, aniž pro to má jakoukoliv jinou náhradu. To  má potom také velký podíl na zhoršování veřejných rozpočtů. A tím, že nedělá žádné nepopulární opatření, tak má veřejnost pocit, že je všechno v pořádku. Ono, když si rodina půjčí nebo vezme spotřební úvěr, tak najednou si může dovolit mnohem větší spotřebu a zavládne u toho stolu také spokojenost, ale ty konce bývají dost hořké.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES

A pak jsou tady, pak jsou ...

V tuhle chvíli prostě veřejnost nemyslí, vláda říká - ano, bude líp, a přitom zhoršuje stav našich veřejných rozpočtů, což je samozřejmě značné ohrožení budoucnosti. Ale protože my jsme strana, která je skutečně konzervativní a hovoříme o odpovědnosti a o prosperitě, tak říkáme - ne, tohle opravdu není odpovědné, vůči budoucnosti je to velmi neodpovědné.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES

Posloucháte Kauzu dne Rádia Impuls a povídáme si s místopředsedou TOP 09 a bývalým ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Chci se zeptat na to, jak vypadá dnešní situace TOP  09, pane Kalousku?

TOP 09 je stabilizovaná strana. Ještě relativně mladá. To znamená, protože nás čekají za rok a půl krajské volby, tak se snažíme posílit síť místních organizací v krajích. Máme ve všech krajích regionální i místní organizace, ale jsou místa, kde ta síť není tak hustá. To znamená, kde jsme mnohem méně přítomni, tam se snažíme oslovit zejména mladé lidi, aby se šli podílet na politickém rozhodování, protože se tím podílejí na rozhodování o své vlastní budoucnosti. Snažíme se s většími či menšími úspěchy v těch či oněch krajích prostě tu síť udělat hustší.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES

Když mluvíte o mladých lidech, tak já si vzpomínám, že po prezidentské volbě v roce 2013 chtěl váš předseda Karel Schwarzenberg založit jakési fórum Karla Schwarzenberga, nemýlím se?

Fórum je založeno a funguje.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES

A vůbec o něm neslyšíme, jak je to možné?

Možná proto, že představenstvo i dozorčí rada se soustřeďuje na přednášky v jednotlivých regionech. Karel Schwarzenberg skutečně jezdí na tematické přednášky, pořádá Fórum Karla Schwarzenberga, nepořádá to tedy politická strana. A možná je chyba, můžu se jich zeptat, proč to má tak malou mediální propagaci, ale ...

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES

Takže je to taková drobná masarykovská práce bez ohňostroje?

Tak. Řekl jste to velmi hezky.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES

A je to i důvod, proč Karel Schwarzenberg zmizel z médií?

Já si nemyslím, že zmizel z médií. On je předseda zahraničního výboru. Samozřejmě, že když byl ministr zahraničních věcí, tak byl mediálně frekventován mnohem více.  Dělá práci předsedy zahraničního výboru, hodně cestuje po světě z pozice předsedy TOP 09, která je členem Evropské lidové strany, z pozice předsedy zahraničního výboru. Je vidět v médiích v souvislosti se zahraniční politikou, už méně s těmi ostatními tématy, to je pravda.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES

A kdy už konečně řízení TOP 09 převezmete vy?

O tom nikdy nerozhoduje ten, koho se ptáte, o tom rozhoduje sjezd v okamžiku, kdy se Karel Schwarzenberg rozhodne, že už nebude kandidovat. Nemyslím si, že někdo z nás ho do toho rozhodnutí bude tlačit, to je prostě čistě jeho rozhodnutí. A až se rozhodne, že nebude kandidovat, no, tak se bude volit nový předseda. Já zcela jistě kandidovat budu, ale strana může taky zvolit někoho jiného.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES

Tolik dnešní Kauza dne, jejím dnešním hostem byl místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Děkuji vám za rozhovor.

Děkuji za pozvání a dobrou noc.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES

A na slyšenou. Video z Kauzy dne najdete už teď na webových stránkách impuls.cz. Pěkný večer vám přeje šéfredaktor Mladé fronty DNES Jaroslav Plesl.

zdroj: Impuls, 5. 2. 2015, Kauza dne