Kalousek: Vláda projídá příjmy z dobrých časů

13. 9. 2016

Debata o návrhu státního rozpočtu nabírá na intenzitě, do konce září by se rozpočet měl dostat do Poslanecké sněmovny. Některá ministerstva přitom přišla s novými požadavky. Co na návrh rozpočtu říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek? „V těch základních obrysech si myslím, že rozpočet je hotový, a je to velmi smutné čtení,“ upozorňuje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Podle něj by měl ministr financí v každé době směřovat rozpočty k vyrovnanému saldu, tedy vyrovnaným rozpočtům. „Vláda teď tyje z dobrých časů, které nezpůsobila, příjmy z dobrých časů projídá, místo toho, aby je šetřila na časy špatné, nebo investovala k větší konkurenceschopnosti,“ upozorňuje. 

Poslechněte si celý rozhovor s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem ZDE:

Někteří ekonomičtí experti mluví o tom, že by na konci roku mohla mít Česká republika vyrovnaný rozpočet. Na to reaguje tím, že je potřeba mluvit o strukturálním rozpočtu. „Mluvíme-li o letošním rozpočtu, tak si musíme říci, proč ten přebytek je. Na straně výdajů totiž přebytek není, protože by vláda uměla šetřit, ale protože neuměla investovat,“ upozorňuje. 

Upozorňuje také na to, že současná vláda dokázala za dva roky nabrat 22 tisíc nových státních zaměstnanců, to je podle něj přes 22 miliard ročně na úrok daňového poplatníka. „Vláda špatně hospodaří. Jenom pan ministr Babiš nabírá asi 780 nových úředníků na své ministerstvo, a na té efektivitě to vidět není,“ vyzdvihuje. 

Kdyby se polovina z peněz na nové zaměstnance rozdala zaměstnancům stávajícím, tak by platy stouply mnohem více a bylo by to také fér. „Takhle vláda jenom populisticky vyhazuje a vytváří si nové voliče závislé na platech ze státního rozpočtu,“ dodává. 

zdroj: rozhlas.cz, 12. 9. 2016

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme