Kalousek: Vláda podnikatelům sebrala výhody

2. 3. 2016

(editovaný přepis projevu předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska k novele zákona o daních z příjmu)

Mezi výhody toho, co jsme prosazovali, patří velký komfort uzákoněný v jednotném inkasním místu, ve sjednocení základu a v mnohem jednodušším odvodu, a také v mnohem jednodušší kontrole daní. Vedle toho tady byla také velká úleva v placení sociálního a zdravotního pojištění pro živnostníky. To byl komfort, který byl uzákoněn a byl už součástí právního řádu.

 Vy jste zrušili ten komfort, ač k tomu nebyl jediný důvod. Byla velká legrace, že jste se zavazovali ke zrušení superhrubé mzdy, když už byla zrušena a v podstatě jste ji resuscitovali. Zrušili jste komfort a hájíte diskomfort. Výhody jste sebrali a nevýhody hájíte. A říkáte, že je to fér.

Solidární přirážka bylo opatření, které bylo v právním řádu schváleno na tři roky. Bylo schváleno pouze po dobu tří let jako prosba vůči občanům s vyššími příjmy, aby po dobu tří let ne úplně systémově mimořádně přispěli na velmi obtížnou situaci, která nastala nejenom v České republice. Vy jste z toho udělali never ending story. Že jste zrušili její zrušení, které mělo nastat automaticky ze zákona k 1. 1. 2015, je samozřejmě vaše právo, ale protiřečíte si proti koaliční smlouvě. Nicméně se tomu nelze příliš divit, když v koaliční smlouvě máte napsáno, že zrušíte superhrubou mzdu a odstraníte solidární přirážku a tuto koaliční smlouvu podepíšete v době, kdy byla superhrubá mzda platným zákonem zrušena.

V platném právním řádu byl v okamžiku, kdy jste podepisovali tuto koaliční smlouvu, nový zákon o dani z příjmů související s jednotným inkasním místem, kde nebyla nikoliv superhrubá, ale hrubá mzda 19 %. Se sjednoceným základem pro sociální a zdravotní pojištění, to znamená, že místo tří různých základů tam byl jeden základ. Z tohoto jednotného základu všichni jednotně odváděli 6,5 % zdravotního a 6,5 % sociálního. Bylo to největší zjednodušení přímých odvodů za posledních 25 let. A nebyla to superhrubá mzda. To jste zrušili s odůvodněním, že je to příliš velké snížení daní.

Podle mého názoru to nebylo příliš velké snížení daní. Ten názor je vždycky politický a stojí na politickém rozhodnutí. Tak jste měli zvýšit ty parametry. Měli jste říct, že ne 19 %, ale 21 % nebo 22 %, ne 6,5 %, ale 8 %nebo 9 %. Na to máte právo, na to máte většinu. Ale vy jste zničili jednoduchý systém. V tu chvíli jste říkali: "My zrušíme superhrubou mzdu", v okamžiku, kdy byla zrušena. Místo toho jste ponechali přechodnou solidární přirážku a zrušenou superhrubou mzdu jste resuscitovali.

Pak ještě někde někomu vyprávějte, že nezvyšujete daně. Když jsme zaváděli reformu související s jedním inkasním místem, tak tam bylo vždycky něco za něco. Vždycky tam byly nějaké výhody. Oproti tomu tam byly logicky nějaké nevýhody, které tehdejší šéf ANO 2011 drtivě kritizoval a ty výhody jaksi přehlížel. Když jste přišli do vlády, tak jste to všechno zrušili, nevýhody jste ponechali a o těch výhodách říkáte, že jsou nerealizovatelné. A to se týká i solidární přirážky, i paušálů. Ano, já jsem to kdysi zaváděl, ale zaváděl jsem to v rámci celého mixu, který ve svém důsledku živnostníkům výrazně ulevoval. Celý ten mix jste zrušili a nechali jste jenom nevýhody. Takže ponechte aspoň staré výhody. Vraťme zpět paušály a zrušme solidární přirážku.

Pan ministr se zásadně nechce zapojit do diskuse a vždy vystoupí až se závěrečným slovem. Protože při tom závěrečném slově buď úmyslně mate veřejnost, nebo tomu skutečně nerozumí, tak nezbývá nic jiného než na to reagovat. Nezlobte se, pes jitrničku sežral, říká pan ministr. Docela maličkou. Neboť on říká, "my jsme po vás zdědili tu super hrubou mzdu". Ale tu jste, pane ministře, nezdědili. Vy jste zdědili legislativu, která k 1. 1. 2015 zaváděla daň z hrubého, nikoliv superhrubého příjmu. V té době již bylo zřejmé, že koncept superhrubé mzdy není možné z politických důvodů dotáhnout do konce. Do konce znamená, že všechny odvody jsou na straně zaměstnance, nikoli zaměstnavatele, ale k tomu se už nechci vracet. To znamená, se udělal krok zpátky a udělalo se obrovské zjednodušení, které platilo už v zákoně, že nebyla superhrubá mzda, ale hrubá mzda. Teď byla ve výši 19 %, a 6,5 % z jednotného základu bylo sociální a 6,5 % zdravotní pojištění. Pan ministr říká, že to byl propad příjmů do rozpočtu minus 30 miliard. Ano, má pravdu. Byl to dopad do rozpočtu minus 30 miliard, což jsme předpokládali, že je fér v okamžiku, když se začíná ekonomika zvedat, protože v roce 2015 už se měla zvedat. Ale to je věc názoru. Jestli jste si řekli, že minus 30 miliard je pro vás neúnosné a že o těch 30 miliard chcete ty daně zvednout, což jste udělali. Tak jste to o těch 30 miliard zvedli tím, že jste to zrušili. Na to jste měli plné právo. Ale proč jste to nezrušili v rámci systému, který byl jednoduchý, přehledný a nikomu nepřekážel? Naopak. Bylo to nejelegantnější zrušení super hrubé mzdy, jaké připadá v úvahu, nevymyslíte jiné. Zrušila se superhrubá mzda, udělala se hrubá a sjednotil se základ pro daň z příjmů fyzických osob pro zdravotní a sociální pojištění. Nic jiného nevymyslíte. A protože to víte, že nic jiného nevymyslíte a nechcete přiznat, že jste zrušili něco, co je funkční a jednoduché, tak si ponecháváte superhrubou mzdu, která už byla zrušena. Do této skutečnosti přichází pan ministr a říká: my jsme po vás zdědili super hrubou mzdu a snižujeme daně. Ale není to pravda. Vy jste po nás zdědili hrubou mzdu, zresuscitovali jste superhrubou mzdu a zvyšujete to.

Chci jenom navrhnout panu předsedovi Stanjurovi, abychom toho nechali. Vy sice panu ministrovi něco nabízíte, ale on vás neposlouchá. Pak maximálně vystoupí a řekne: my jsme po vás zdědili super hrubou mzdu, i když my všichni víme, že v zákoně v tu dobu už super hrubá mzda nebyla. Víte, proč se takhle plete? Protože vždy, když běží parlamentní diskuse o jeho tématech, tak pod stolem ze svého mobilu esemeskami řídí Agrofert. V zájmu jeho zaměstnanců doufám, že jim neposílá takové nesmysly, jako nám tady říká od řečniště. Pokládám to ale za mimořádnou neúctu vůči Poslanecké sněmovně a parlamentní diskusi. 

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme