Kalousek: Vláda chystá řadě živnostníků v chudších regionech smrtící koktejl

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

28. 3. 2014

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
V Událostech vítám Miroslava Kalouska, 1. místopředsedu TOP 09 a bývalého ministra financí. Nová vláda chce tedy výdajové paušály ponechat jenom s kosmetickými změnami, co na to říkáte jako zástupce opozice?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, bývalý ministr financí /TOP 09/
Ono je potřeba to vidět v celém koktejlu změn, které chystá vláda pro živnostníky. Především chce odložit účinnost zákona o jednotném inkasním místu, který přináší výrazné úlevy v sociálním a zdravotním pojištění. To znamená, že pokud ten zákon nevstoupí v účinnost a vláda ho odloží, to je to, co říká, zaplatí všichni na dani z příjmu fyzických osob a sociálním i zdravotním pojištění o 20 miliard více, než je teď v platném právním řádu. Když k tomu přidáme ještě investiční náklady, které jsou spojeny s centrálním úložištěm dat, s elektronickou evidencí tržeb a to, že se odkládá opět ten komfort, že budou živnostníci kontrolováni jenom z jednoho místa a na jedno místo budou také odvádět daně, tak to už dohromady tvoří velmi nepříjemný, v chudších regionech možná i smrtící koktejl pro jednotlivé živnostníky, které jsou v tom šedesátiprocentním paušálu. Takže je vždycky potřeba to vidět v celém tom souhrnu opatření.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Pojďme, prosím, ještě k další věci, kterou jsem naznačila na konci toho předchozí příspěvku, tedy k jistému nepoměru mezi tím, co odvádějí živnostníci a mezi tím, co odvádějí zaměstnanci. Není to příliš velký rozdíl? Na to upozorňují třeba odbory.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, bývalý ministr financí /TOP 09/
Pochopitelně, že ten rozdíl tady je, ale je to dané také tím, že živnostník není chráněn zákoníkem práce a nepoužívá výhody, které využívá zaměstnanec, které vychází ze zákoníku práce. My jsme měli na mysli úplně jiný mix. Pokud by vláda "nemakala", což bych si velmi přál, a ponechala v účinnosti ten zákon, který jsme připravili, dočkali by se živnostníci k 1. 1. 2015 významných úlev na sociálním a zdravotním pojištění. Pak bych si uměl představit i nějaké omezení paušálů. Ale jestliže tyto úlevy, které mají vstoupit v účinnost k 1. 1. 2015, budou odloženy a posléze zrušeny, vedle toho budou zastropovány šedesátiprocentní paušály, a navíc bude živnostníkům ukládána další investiční povinnost, to s elektronickým úložištěm dat, tak to opravdu vytváří úplně jiné prostředí. A může v některých regionech pro určité typy živnostníků vytvořit až smrtící koktejl. Rozhodně je to docela nepřátelské k podnikatelům.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Říká 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Děkuju, že jste byl hostem Událostí.

Marcela Augustová

ČT24, 27. 3. 2014, pořad: Události