Kalousek: Vláda bude v trvalém konfliktu zájmů

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

6. 1. 2014

Když si přečtete programovou část koaliční smlouvy, tak zjistíte, že je možné jí naplnit, a je možné, chovat se rozpočtově odpovědně, ale není možné obojí současně. To je prostě jeden problém, který ta vláda bude mít. A ten druhý problém bude trvalý konflikt zájmů, protože není možné být v jedné osobě vlastník impéria Agrofert a ministr financí.

 Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Budoucí opozici dnes v Událostech reprezentuje 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, kterého také zdravím. A ptám se, místopředseda ODS, vašeho někdejšího koaličního partnera, pan Pospíšil, dneska v České televizi mluvil o té rodící se koalici relativně smířlivě. Co dobrého byste na ní našel vy?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

To, jak ta vláda bude akceschopná, ukáže čas a schopnost řešit problémy. Doufejme, že to bude lepší než ty dva   měsíce vyjednávání, které byly velmi rozpačité. Ale jsou tam dva problémy, které si s sebou nese od samého začátku, a které obtížně může odstranit. Když si přečtete programovou část koaliční smlouvy, tak zjistíte, že je možné jí naplnit, a je možné chovat se rozpočtově odpovědně, ale není možné obojí současně. To je prostě jeden problém, který ta vláda bude mít. A ten druhý problém bude trvalý konflikt zájmů, protože není možné, být v jedné osobě vlastník impéria Agrofert a ministr financí. To bude prostě bezprecedentní konflikt zájmů, který nutně vyvolá korupční prostředí, asi největší za posledních 20 let.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Ta koaliční smlouva obsahuje třeba 3 procentní deficit veřejných financí, lepší výběr daní, to jsou teze, které koneckonců obsahovaly i programové priority vaší vlády, kde jste byl ministrem financí.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Programové priority naší vlády říkaly, že budeme snižovat deficity. To jsme také dělali.  Nastupující vláda chce místo dalšího snižování deficit pouze držet na úrovni, na kterou jsme ho snížili my, a to je podle mého názoru velmi nedostatečný a hazardní cíl. Deficit by se měl dále snižovat. Navíc není možné naplnit všechny cíle koaliční smlouvy a udržet deficit pod třemi procenty. To není názor, to jsou kupecké počty.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Pane Kalousku, děkuji vám za účast v Událostech.

 

Česká televize

ČT1, 6. 1. 2014, pořad: Události

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme