Kalousek: Věci veřejné se musí obhájit před veřejností

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

19. 5. 2011

Koaliční smlouva platí, ujistili se včera vyjednavači vládních stran na jednání takzvané K9. Faktem ale je, že politici zatím odložili všechny sporné body, s personální obměnou vlády chtějí počkat na to, až si Věci veřejné zvolí předsedu a na zdravotnické reformě se také zatím, zdá se, nedomluvili. Dohodli se ale na písemném dodatku ke koaliční smlouvě. Ptát se na to teď budeme ministra financí a 1. místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Dobrý den, pane ministře.

Hezké ráno, děkuji za pozvání.

Když jste šel na to jednání takzvané K9, měl jste už chuť praštit do stolu a říct: buď anebo?

Upřímně řečeno, takovou chuť má každý z nás určitě dvakrát až třikrát týdně, ne-li každý den.

Co vás brzdí?

No, to, že si vždycky musíte položit otázku, jaká je alternativa a jediná alternativa, která mne napadá, je alternativa oranžovo-rudá a tu my jsme svým voličům neslibovali. Takže, dokud je naděje, že může tahle vláda realizovat své programové prohlášení, no, tak pracujeme na tom, abychom ho realizovat mohli.

Když jste takhle barvitě popsal tu případnou alternativu, to znamená, že takhle vy předpovídáte eventuální výsledek eventuálních předčasných voleb?

Tak, zdá se, že současná nálady tomu napovídají a v prvním roce realizace nezbytných úsporných opatření je to i logické. To veřejnost si nejdřív musí všimnout, že ty kroky také něco přináší

Mne by zajímala ale ještě jedna věc. Poté, co vyšly najevo další nové informace o věcech veřejných, tak většinou jste říkali: My od nich budeme chtít slyšet vysvětlení. Byla příležitost? Dostalo se vám jej a bylo uspokojivé?

Ne, prosím pěkně. My jsme zdůraznili, že to vysvětlení nechceme slyšet my. My nejsme žádný soudce nebo starší bratr, ...

Vy jste jenom jejich koaliční partneři.

Samozřejmě. Pan předseda Schwarzenberg je velmi důrazně požádal, ať, pokud tvrdí, že nic z toho není pravda, ať přesvědčí veřejnost, že to pravda není. Věci veřejné nás informovaly o tom, že zadají audit u renomované firmy, a to, ten audit není k tomu, aby ho předkládaly svým koaličním partnerům. Oni sami znevěrohodnili své financování, oni sami musí veřejnost přesvědčit o tom, že to opravdu byly jenom tlachy, a že sami mají své financován naprosto v pořádku.

Nejste v politice první den. Je to tak vždycky - politická strana má problém, tak si objedná audit.

Tak forenzní audit u firmy, já jsem se neptal u které, tak doufám, že to nebude třeba firma pana Babáka, že to skutečně bude renomovaná firma, forenzní audit u renomované firmy, která pod ten audit dává své renomé, přeci jenom nějaký argument je, ale to nebudu posuzovat já. To, ať posoudí veřejnost. Oni musí přesvědčit veřejnost, ne mne. Já nejsem žádný arbitr!

Mluvil jste o reformách. Vy jste měl jednat taky o zdravotnické reformě, ale žádný, jak se tomu říká, výstup, jsme nezaznamenali. Proč?

Protože některá definitivní rozhodnutí se budou dělat ještě v příštích týdnech, nicméně je jasné, kam to směřuje. Směřuje to ke stanovení nároků, aby bylo ..., aby každý přesně věděl, na co má nárok za své pojištění, které platí, nebo které za něj platí stát.

Nehněvejte se, ale jako nárok, standard a takovéhle termíny, to není nic objemného!

Ne, to není. Problém samozřejmě ... o tom se mluví 15 let, ale pan ministr Heger je první, který to skutečně předloží na stůl. Již v červnu o tom bude diskutovat i Poslanecká sněmovna a v tom je to, myslím, to velmi objemné. Protože 15 let o tom všichni mluvili, ale nikdo to nikdy neviděl.

A teď, prosím, pane ministře financí Miroslave Kalousku, výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn rezignoval na svou funkci. Jeho rozhodnutí má okamžitou platnost. Co to znamená pro ekonomiku?

Tak určitě to pro ekonomiku není banální krok. Mezinárodní měnový fond se svojí výpůjční kapacitou bilion dolarů je nesmírně vlivná mezinárodní finanční instituce. Strauss-Kahn byla výjimečně silná osobnost, která pochopitelně ovlivňovala jeho chování. Bude velmi důležité, kdo zaujme jeho místo. Myslím si, že v zájmu Evropy by určitě mělo být, aby to byl opět Evropan.

Říká v našem vysílání ministr financí Miroslav Kalousek. Děkuju za rozhovor. Hezký den, na slyšenou.

Děkuji za pozvání.

 

Jan Pokorný

Český Rozhlas 1 - Radiožurnál, 19. 5. 2011

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme