Kalousek: V kauze Torubarov se někdo snaží vrtěti Nečasem

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) včera odmítl tvrzení premiéra Petra Nečase (ODS), že v kauze vydání podnikatele Alexeje Torubarova do Ruska postupovalo správně ministerstvo spravedlnosti, zatímco šéf resortu zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) v případu zaspal.

3. 6. 2013

Podle Kalouska byl předseda vlády o věci dezinformován. „Pan premiér by si možná zasloužil lepší analytický tým, který mu dává informace, protože zřejmě je tady řada vlivů, které mají zájem na tom, aby jeho výroky nebyly zcela informované, což může vést k tomu, že se někdo snaží vrtěti Nečasem,“ řekl Kalousek v ČT.

Podle něj Schwarzenberg v případu Torubarov rozhodně nic nezaspal a reagoval okamžitě, jak mohl. Kalousek doplnil, že pravdivá není ani první část Nečasova tvrzení, že ministerstvo spravedlnosti postupovalo správně.

Doplnil, že případ neřešila vláda jako celek, ale jednotliví ministři na základě svých pravomocí.

První místopředseda soc. dem. Michal Hašek uvedl, že se kauzu pokusí jeho strana otevřít na půdě Sněmovny. „Česká administrativa to evidentně nezvládla,“ dodal. Hašek nechtěl příliš rozebírat spekulaci, zda vydání Torubarova bylo jakýmsi „dárkem“ před čtyřdenní cestou premiéra Nečase do Ruska. „To by byla samozřejmě zásadní věc,“ řekl s tím, že nemá žádný důkaz.

Podle Kalouska nebylo toto Haškovo vyjádření vůči šéfovi vlády fér. „O tom absolutně odmítám spekulovat,“ dodal k úvahám o „dárku“ Rusku.

jov

Právo, 3. 6. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme