Kalousek: Úspěch? Většina pro demokraty

16. 10. 2017

Překoná TOP 09 navzdory průzkumům deset procent? 

Já upřímně řečeno nepochybuji o dvouciferném výsledku. Naše kamenné jádro se pohybuje mezi šesti a sedmi procenty a čtvrtina voličů je stále nerozhodnutá. Uděláme vše pro to, abychom je oslovili. Úspěch a neúspěch pro nás pro všechny je však dán celkovými výsledky. Buď se podaří sestavit demokratickou vládu bez vlivu stran vlády pevné ruky, především komunistů a ANO, pak to bude úspěch, i kdyby nám ten dvouciferný výsledek o pár desetinek unikl. Anebo budou mít nedemokratické strany většinu, v tom případě to bude neúspěch, i kdyby TOP 09 měla třeba sedmnáct procent. 

Chcete širokou koalici proti ANO. Věříte, že se dá najít programový kompromis mezi ODS, TOP 09, ČSSD a třeba STAN a KDU-ČSL? 

Nemohu mluvit za ostatní, my jsme připraveni k vládnímu kompromisu se všemi demokratickými stranami. V předcházejících volbách se střet odehrával na pravolevé ose. Tehdy kompromis nebyl představitelný, nadcházející volby jsou však mnohem zásadnější. Musíme si uvědomit, že se rozhodne, zda budeme suverénní svobodní občané, kteří se mohou bez obav spolehnout na férové jednání svého moderního právního státu, nebo se staneme zastrašenými zaměstnanci holdingu, kteří si nemohou být jisti vůbec ničím. 

Na jaké ústupky jste připraveni? 

Bez kompromisů to v politice nefunguje. S některými stranami to jde snadněji, jindy to může být obtížnější, ale na prvním místě priorit musí stát liberální demokracie a vláda práva. Nikdy do vlády neusedneme s autokraty, xenofoby a lidmi, kteří si myslí, že mohou ohýbat zákony ve jménu moci, a nechtějí moc podřídit zákonu. 

Podle předvolebních průzkumů se do sněmovny může dostat osm i deset stran. Ptám se vás jako matadora, který je v politice dost dlouho na to, aby to dokázal odhadnout – jaká bude atmosféra ve sněmovně? 

Právě jako matador vím, že ani skoro po dvaceti letech ve sněmovně není žádná situace standardní. Ze všech n projektů, o nichž se spekuluje, je to nakonec projekt n + 1. Vy pořád vycházíte z předvolebních průzkumů! Nepamatuji si volby, které by podle nich dopadly, koalice se dělají po volbách. Nemám křišťálovou kouli, ptáte se na věci, které musejí rozhodnout voliči svým hlasováním. Ale vím, že jestli někdy od roku 1990 bylo potřeba se vší energií bránit pozitivní změny, které přišly s pádem komunismy, je to teď. Pravolevý střet samozřejmě trvá dál, jen je nutné zajistit, aby tomu tak mohlo být i v budoucnu. 

Ani jeden nevíme, jak to dopadne, ale když bude hodně stran, hrozí předčasné volby? 

Je to jedno z možných ústavních řešení, vyloučit se to nedá, ale nikdo nejde do voleb s tím, že budou mimořádné volby. Jako konzervativec jsem předčasné volby nikdy nepreferoval, až na skutečně mimořádné situace. Pevně věřím, že volby nepřinesou bezvýchodnou situaci a ve sněmovně bude možné sestavit demokratickou vládu. 

TOP 09 je konzervativní, ale na kandidátce máte i bývalou ministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovou (v Topolánkově vládě za SZ). Není to pro tradiční voliče matoucí? 

Džamila Stehlíková reprezentuje na kandidátce Liberálně ekologickou stranu, „topku“ podporují vedle LES i KAN, monarchisté a Konzervativní strana. Není to programová koalice, ale stojí za námi kvůli ochraně základních principů, o nichž jsem už mluvil. 

Monarchisté nebo Konzervativní strana jsou okrajové politické síly. Neměly demokratické strany uzavřít předvolební spolupráci, pokud je situace tak vážná, jak tvrdíte? 

Prosím vás, vzpomeňte si, jak jsem v listopadu loňského roku řekl, že nás čekají zásadní volby, a vyzval jsem strany od středu doprava k sestavení společné kandidátky na obranu demokracie. Nefungovalo by to navždy, ale pro tyto volby by to bylo významné. 

Jenže překážkou jste byl vy osobně, ne? 

Ano, lidovci hned spustili křik, že se svým bývalým předsedou v žádném případě. Já byl ochoten nekandidovat. Kvalita života mých dětí a vnoučat je důležitější než moje politická kariéra. Tehdy se však předháněli v tom, kdo skočí Andreji Babišovi první do postele. Doba se mezitím sice změnila a rétorika také. Sice mě to těší, jenže kdyby měli jasno už tenkrát, mohl dnes žebříčky vést blok na obranu demokracie – beze mě. Já bych jen z dálky tleskal jeho úspěchům.

Zdroj: Týden, 16. 10. 2017

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme