Kalousek: Třetí sazba DPH je krok zpátky

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

20. 3. 2014

Vladimír KROC, moderátor
Účtenková loterie a on-line registrace tržeb, to jsou nástroje, kterými chce ministerstvo financí zamezit daňovým únikům. Představitelé resortu dnes seznámili veřejnost s návrhy na daňové změny, patří mezi ně například zavedení slevy na druhé a další dítě nebo navrácení daňové slevy pro pracující důchodce. Zároveň ministerstvo financí uvažuje o zavedení třetí sazby daně z přidané hodnoty pro léky a knihy. Lidová strana hodlá navíc navrhnout takzvanou daňovou amnestii, jinými slovy, umožnit dlužníkům, aby své dluhy doplatili.

Pane Kalousku, vy jste označil plány Andreje Babiše za nepřátelský akt vůči podnikatelům. Na druhou stranu třeba první ohlasy Hospodářské komory nebo Svazu průmyslu jsou spíš příznivé. Co vy na to?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Já nevím, jaké jsou ohlasy. Mě pobavilo trochu to antré Radiožurnálu, které šlo po detailech, ale já si myslím, že je potřeba říct to zásadní, ten návrh sám o sobě znamená, že v roce 2015 bude daňová zátěž na přímých odvodech. To znamená, že daně z příjmu a sociálním a zdravotním pojištění, budou zhruba o 20 miliard vyšší, než je platný právní stav, to tak prostě je. To jsou jednoduchá čísla. Jinými slovy, ministr financí předkládá návrh, který předpokládá v roce 2015 vyšší daňovou zátěž, než je platný právní stav, to za prvé. A za druhé, složitější administrativu než je platný právní stav. Je prostě fakt, který je možné dokázat na konkrétních číslech.

Vladimír KROC, moderátor
A můžete vysvětlit, proč říkáte, že je to nepřátelský akt vůči podnikatelům?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Já neříkám, já netvrdím, že je to tak myšleno. Já říkám, že to tak vypadá, pokud zvyšujete o 20 miliard odvody na přímých daních. To znamená, do dani z příjmu fyzických osob, v zdravotním, v sociálním pojištění, pokud zatěžujete drobné živnostníky registračními pokladnami, či oněmi elektronickými odvodovými místy a vedle toho chcete redukovat paušály, tak to dohromady může tvořit likvidační prostředí. Prostě není pochyb o tom, že návrh, který dnes předložil ministr Babiš, znamená vyšší daňovou zátěž, než předpokládá platná právní legislativa. A jestliže to předpokládá vyšší daňovou zátěž, tak to je těžko přátelské.

Vladimír KROC, moderátor
Ano, rozumím. Pane Mládku, nezhorší opravdu ty zmíněné úpravy podmínky pro podnikání a nezatíží příliš daňovou zátěž?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/
On to pan poslanec Kalousek tak trošku zakrucuje. Ta pointa je v tom, že tady je skutečně platná daňová změna, která by měla snížit výběr daní o 20 miliard a v podstatě přispět k dalšímu rozvrácení daňového systému a zvýšení deficitu. Tadyhle to pouze odstraní, odstraní tadyhle to plánované snížení, snížení daní, které by mělo velmi nepříznivé dopady na veřejné finance a ještě by zhoršilo již tak velmi špatnou relaci mezi tím, co platí OSVČ a zaměstnanci. Čili to je velmi pozitivní krok.

Vladimír KROC, moderátor
Ano, to už jste říkali, já se s dovolením zeptám na výhrady nejenom opozice, ale i řady ekonomů, k té třetí sazbě DPH jako k nesystémovému zásahu právě do toho systému, co na to odpovídáte?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Třetí sazba DPH je prostě krok zpátky. Je to nesystémové opatření, je to otevření k vyšším daňovým únikům. Hlavně je to prostor pro zcela zásadní otázku. Všechny tři vládní strany, když jsme zvyšovali spodní sazbu DPH, zejména u potravin, tak to kritizovali jako chybu a v předvolební kampani slibovali, že tuto chybu napraví. Tak mají dnes dost hlasů na to, aby tu chybu napravili. Já bych uměl pochopit, kdyby spodní sazbu DPH, kterou my jsme zvedli a zdůvodňovali jsme proč, vrátili zpět na do původní polohy. Ano, to by byla náprava té naší takzvané chyby, ale pokud oni nic takového nemají v úmyslu a místo toho zavádějí třetí sazbu pro kosmetické změny, pro marginální položky, tak současně přiznávají, že jejich předvolební rétorika byla velmi falešná. 

Vladimír KROC, moderátor
Pane Kalousku, děkuji za odpověď. Pane Mládku, můžete se k tomu vyjádřit? 

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/
Hned to vysvětlím. Koaliční strany o tom měly poměrně dlouhé jednání. A samozřejmě byla diskutovaná možnost, že by se vrátila dolní sazba na 10 procent. Celkem všechny strany měly vůli to udělat. Problém, kterým tam vznikl, byl v tom, že toto snížení by znamenalo ztrátu zhruba 40 miliard daňových příjmů. A docela hnutí ANO to tlačilo a my jsme říkali výborně, my s tím budeme souhlasit, ale tak nám řekněte, které jiné daně zvýšíte. A nedošlo k dohodě, které jiné daně by měly nahradit tadyhle ten výpadek na DPH. Problém je v tom, že když minulá koalice zaváděla to DPH, tak to se velmi snadno zavede, ale obtížně se hledá nějaká alternativa k těmto daňovým příjmům, který jsou takhle vytvořeny. Koalice to nevzdává do budoucna. Pokud se podaří zlepšit výběr daní, tak dojde k postupnému snížení této sazby, protože tato sazba skutečně není nic dobrého. Omezuje konkurenceschopnost českého zboží i vůči blízkému zahraničí, protože ve všech sousedních zemích jaksi ta sazba na potraviny je nižší a vede to k nákupní turistice, je naprosto zbytečné.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Já doufám, že jsem to pochopil, pane redaktore, náš krok byl sice špatný, ale koalice ho odmítá vrátit zpátky, protože by jí chyběly peníze. Já si myslím, že to vysvětlení je dostatečně jasné.

Vladimír KROC, moderátor
Můžete jenom krátce říci, jestli něco na tom návrhu oceňujete? Co berete jako pozitivní, třeba snahu důsledněji bránit daňovým únikům?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Upřímně řečeno, boj s daňovými úniky je dlouhý běh na dlouhou trať. Já myslím, že za naší éry se podařilo výrazně zlepšit efektivitu výběru daní. I opozice v dobách, kdy jsem patřil k vládní straně, to uznávala, ale je to prostě trvalá houževnatá práce. Představa, že tam vybereme z roku na rok o 50 miliard víc, je představa z říše snů, to může říkat pouze pan Babiš. A to, co tam resonuje jako hlavní, řekněme, ten bod boje proti daňovým únikům, to jsou registrační pokladny nebo centrální účetní místo, to znamená obrovskou administrativní zátěž pro živnostníky spolu s omezením zátěží téměř likvidační. Takže já mohu znovu jenom zopakovat i ten návrh tím, že představuje zvýšení daní a zvýšení administrativní zátěže, je nepřátelský pro podnikání, což samozřejmě sociální demokracii vyhovuje.

Vladimír KROC, moderátor
To už zaznělo, děkujeme. To byl bývalý ministr financí, 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. A spolu s ním Jan Mládek, ministr obchodu a průmyslu za ČSSD. Pánové, díky, na shledanou.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Děkuji za pozvání.

Vladimír Kroc

ČRo Radiožurnál, 19. 3. 2014, pořad: Hlavní zprávy

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme