Kalousek: Stravenky byly jen pro někoho, paušál bude pro všechny

25. 8. 2011

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), jindy neústupný strážce státní pokladny, včera vystoupil z role a rozdával.

Ač na jednání vlády osobně nebyl kvůli sporům s Věcmi veřejnými, prostřednictvím svého náměstka přistoupil na jejich návrh na takzvaný zaměstnanecký paušál. Tedy jakýsi daňový odpis, který vyjádří náklady zaměstnance spojené s chozením do práce. Má nahradit i stravenky, které chce Kalousek zrušit. A lidem s nejnižšími příjmy, kteří si nevydělají ani na zmíněný paušál, bude stát dokonce vyplácet peníze v podobě daňového bonusu.

Zatímco podle původního návrhu daňové reformy nemusela bezdětného pracovníka s desetitisícovým platem sleva na dani vůbec zajímat, protože žádné daně neplatil, nově by od státu měl dostávat 250 korun měsíčně. I díky tomu včera daňová reforma prošla hladce vládou a koncem září se o ní začne jednat ve Sněmovně.

Paušál má nahradit stravenky, příspěvek zaměstnavatele na stravování či režijní jízdenky. Tyto benefity sice definitivně zmizet nemusí, ale stát je zdaní a pro firmy už nebudou výhodné.

Kalouskem zaváděný zaměstnanecký paušál ve formě daňového bonusu je ústupek Věcem veřejným. Ty požadovaly zachování daňových výhod na stravování. Podle ministra dopravy Pavla Dobeše (VV) však strana i přesto navrhne zachování výhodných stravenek při jednání ve Sněmovně. V tomto bodě ji zřejmě podpoří i opozice.

Jitka Vlková

Mladá fronta DNES, 25. 8. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme