Kalousek stopnul prodej podezřele výhodné parcely

10. 6. 2011

Ministr financí Miroslav Kalousek včera zrušil soutěž na prodej pražského areálu Tichá Šárka. Reagoval tak na zjištění Lidových novin, které poukázaly na nízkou vyhlašovací cenu 371 korun za čtvereční metr - sousední pozemek se prodal za 4980 korun za čtvereční metr. „Ministr financí nařídil soutěž okamžitě zrušit a osobně dohlédne na transparentní průběh soutěže nové,“ sdělil LN Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva.

Tichá Šárka bude podle nového územního plánu stavební parcelou. Proč byla její cena stanovena extrémně nízko, ministerstvo nevysvětlilo. Přitom ve 185 dalších případech jsou vyhlašovací ceny až nadsazené. V Brně-Židenicích například stát nabízí zbořeniště, kde nelze stavět, za 5271 Kč za čtvereční metr.

Privatizaci státního majetku soutěží s minimální vyvolávací cenou zavedl před šesti lety Bohuslav Sobotka

Vinu za nízkou vyhlašovací cenu areálu Tichá Šárka nese Bohuslav Sobotka - takové vysvětlení včera podalo LN ministerstvo financí. „Rozhodnutí o privatizaci metodou jednokriteriální veřejné soutěže, kde minimální kupní cena byla stanovena ve výši účetní hodnoty, bylo vydáno ministrem Bohuslavem Sobotkou již 2. března 2005. Těžko může současný ministr přijmout odpovědnost za období 2002-2006, kdy byl ministrem financí Bohuslav Sobotka,“ uvedl Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva.

To byla jeho odpověď na otázky LN, kdo a proč stanovil cenu nízko a jak ministr financí potrestá úředníka, který se státním majetkem zachází nehospodárně. Vysvětlení ministerstva ovšem šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku popíchlo.

„Soutěž, kde jediným kritériem je dosažení nejvyšší ceny, považuji za správnou. Nikdo z mých nástupců to za pět let nezměnil. Pokud se to někomu nelíbí, mohl to změnit. Nikdo z mých nástupců to za pět let neudělal, včetně Miroslava Kalouska,“ uvedl pro LN Sobotka.

Současný ani minulý ministr financí však nevysvětlili, proč lpějí na obálkové metodě a proč konkrétně u prodeje Tiché Šárky byla vyhlašovací cena tak nízká.

Ve 185 dalších aktuálních případech prodeje státního majetku jsou vyvolávací ceny obvyklé, někdy až příliš vysoké. Například pozemek v brněnských Židenicích, v územním plánu určený jako městská zeleň, se nabízí za 5271 korun za čtvereční metr.

Ministr financí Miroslav Kalousek včera po upozornění LN soutěž na prodej areálu zrušil.

„Ministr financí o vyhlášení této veřejné obchodní soutěže ani o zadávacích podmínkách nebyl informován. Vzhledem k okolnostem nařídil soutěž okamžitě zrušit a osobně dohlédne na transparentní průběh soutěže nové,“ sdělil LN Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva. Záměr ministerstva kritizovala především Strana zelených, podle níž by stát měl areál v prvé řadě nabídnout městské části Praha 6, a teprve kdyby samospráva neměla o pozemky zájem, prodat je transparentně veřejnou dražbou. „Zrušení prodeje vítáme, ale tím kauza nekončí. Ministr musí říci, jak bude dále postupovat nejen v tomto případě, ale i v dalších prodejích, které nejspíš probíhají podle stejně divného modelu,“ uvedla Petra Kolínská, místopředsedkyně Strany zelených.

Podle realitních expertů je nejprůhlednější metodou prodeje pozemku veřejná dražba, v níž se vyvolávací cena stanoví zhruba na dvou třetinách tržní ceny.

Ministerstvo ale chtělo pozemky koupaliště prodat obálkovou metodou. A vyhlašovací cenu, po 20 letech vývoje tržního hospodářství v zemi, stanovilo podle účetní hodnoty ze své evidence.

Prodej areálu Tichá Šárka, který je nyní veden jako zeleň, ale v novém územním plánu Prahy už jde o stavební pozemek, byl zveřejněn jen na webu ministerstva, ne v realitních mediích.

„Není to pravda, oznámení bylo zveřejněno i v Hospodářských novinách,“ připomněl Jakob. V následujících dnech bude ministr financí zjišťovat, proč zveřejnění soutěže tak lukrativního pozemku bylo nevýrazné a zda odpovědní pracovníci disponovali informací o změně územního plánu, dodal mluvčí.

Podivná privatizace není výsadou ministerstva financí. Před třemi lety prodalo ministerstvo zdravotnictví pod tržní cenou tři zámky a 17 dalších budov. Za 113 milionů korun je koupil David Moshe Wieder, který svou firmu s kapitálem 200 tisíc korun založil v Písku pět měsíců před transakcí. Většinový podíl v jeho firmě má Tera Works Ltd. sídlící na Kypru.

Vladimír Kaláb

Lidové noviny, 10. 6. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1