Kalousek: Stavební spoření nelze zdanit? Tak ho zrušme

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

27. 4. 2011

Ústavní soud zrušil na návrh ČSSD vládní škrty ve stavebním spoření. Zhruba šest miliard korun, které měly škrty ušetřit (a nedoputovat do kapes lidí), vláda bude muset najít jinde. A ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 varuje, že v koalici znovu navrhne zrušit státem podporované stavební spoření úplně.

Co říkáte tomu, že Ústavní soud zrušil vládní škrty ve stavebním spoření?
Samozřejmě s tím nálezem hluboce nesouhlasím, ale musím ho respektovat, tak jako celá vláda i Poslanecké sněmovna. Léta 2012 a dále uzpůsobíme nálezu Ústavního soudu, až si ho důkladně prostudujeme. V roce 2011 to znamená propad příjmů veřejných rozpočtů zhruba o šest miliard, a to nejen u státního rozpočtu, ale i rozpočtů krajů a obcí, protože to je sdílená daň, kterou si dělí státní rozpočet, krajské rozpočty a obecní rozpočty. To znamená, že některé rozpočtované položky na veřejné služby nemohou být uspokojeny; protože těch šest miliard nevybereme, tak je někdo jiný nedostane.

Už víte kdo?
V tuhle chvíli to neumím říct. Připravím pro vládu různé varianty. Dochází ale k paradoxní situaci, kdy například Miroslav Kalousek nebo Petr Nečas, kteří mají stavební spoření, nálezem Ústavního soudu vydělají letos poměrně hodně peněz a ty peníze, které dostane rodina Nečasova a rodina Kalouskova, nedostane někdo jiný, který by je potřeboval mnohem víc. Já to nepokládám za správné.

Můžete alespoň naznačit varianty, se kterými půjdete na vládu?
Ne, nezlobte se. Ten nález je z mého pohledu naprosto neuvěřitelný. My jsme nebyli na nějaké varianty připraveni. Budou to samozřejmě výdaje fakultativní povahy. V každém případě ale půjde o nějakou veřejnou službu, která je potřebná. A ta nebude, protože peníze dostanou ti, kteří mají stavební spoření.

Ještě nedávno jste uvažoval o dalším zpřísnění stavebního spoření tak, aby ho lidé využívali pouze na bydlení. Je to stále aktuální?
Ano, na tom se nic nemění. Definitivní návrh na účelové spoutání tohoto produktu a na to, že ho budou moci nabízet i jiné retailové instituce než stavení spořitelny, na tom se nic nemění. Ve světle nálezu Ústavního soudu znovu požádám koaliční partnery, zda by přece jen nechtěli uvažovat o tom, že tento produkt zrušíme úplně. Já jsem to prosazoval při koaličních jednáních, nakonec jsme se shodli na kompromisu, že to bude jen padesátiprocentní redukce. A myslím, že by bylo na místě vrátit se k úvaze, že by byl tento produkt zrušen úplně.

Co říkáte na Ústavní soud jako takový?
Jde už o několikátý verdikt, kterým přímo ovlivnil politiku... Ústavní soud vnímám jako instituci, která je z ústavy a přes kterou nejede vlak. Že bych mu rozuměl jako občan, to mu nerozumím.

Článek naleznete zde.

Lucie Vadlejchová

tyden.cz, 27. 4. 2011

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme