Kalousek: Státní podporu stavebního spoření budeme dále omezovat

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

2. 9. 2011

Poslanci dnes potvrdili snížení státní podpory stavebního spoření. Tu už nikdo nedostane vyšší než 2 tisíce korun za rok. Týkat se to má jak nových, tak existujících smluv. Zdaňovat se budou nově i úroky z vkladu. Změnu musí ještě posoudit Senát a podepsat prezident. Ministra financí Miroslava Kalouska jsem se zeptal, jakou úsporu si od omezení podpory stavebnímu spoření slibuje.

Ta podpora klesá na polovinu, to znamená, lze očekávat, že vyplatíme jenom polovinu výdajů, to znamená zhruba o 6 miliard korun méně.

Neubude ale na druhou stranu třeba zájemců to stavební spoření a tedy i ty úspory by mohly být pak nižší?

Upřímně řečeno, ubude-li, nebude mi to příliš vadit. Pokud si někdo vybere jiné produkty pro spoření než to stavební, nebude méně úspor, jenom začne být ta konkurence férovější. V okamžiku, kdy stavební spoření by nemělo bezkonkurenčně nejvyšší státní podporu, no, tak to se to snadno konkurovalo.

Vy také ministerstvo financí připravujete novelu zákona o stavebním spoření. Podle ní by měl nárok na státní podporu pouze ten, kdo peníze použije právě pouze na bydlení. Jak by se to podle vás prokazovalo a co by případně těm lidem, kteří si za ně bydlení nepořídí, hrozilo?

Nebude jim hrozit vůbec nic. Prostě si budou spořit, jako když si spoří na něco jiného. Ten státní příspěvek by jim měl příslušet pouze tehdy, když opravdu spoří za účelem pořízení nebo rekonstrukce vlastního bydlení, proto se to také jmenuje stavební spoření. Dnes drtivá většina těch, kteří stavebně spoří, spoří proto, že je tam největší státní příspěvek, ne proto, že spoří za účelem vlastního bydlení. Takže ten státní příspěvek nechť je účelově vázán na to, že za něj bude pořízeno vlastní bydlení, to se snadno zkontroluje podle faktur, co si za to pořizujete. A za druhé neexistuje žádný důvod, tohle je prostě produkt na finančním trhu jako každý jiný, jako ať je státem podporován. Neexistuje žádný důvod, aby pro něj byly licencovány pouze stavební spořitelny. To znamená, navrhuji, aby ho mohly nabízet jakékoliv jiné retailové instituce, banky, cokoliv dalšího.

V jaké fázi jsou přípravy této novely, kdy by mohla platit?

Tu novelu jsem poslal do připomínkového řízení a pokud ji vláda i parlament schválí, tak by mohla platit od 1. 1. 2013.

Vy jste dost skeptický, pokud jde o formu toho stavebního spoření. Za jak důležitý nástroj pro podporu bydlení ho považujete? Jinými slovy, obešli by se bez něj Češi, nenazrál čas, aby bylo u nás úplně zrušeno?

Já jsem ho vždycky pokládal za škodlivý nástroj a za významnou distorzi na finančním trhu. Nechci tvrdit, že můj názor je jediný správný, proto jsem se smířil s kompromisem, že se pouze výrazně sníží ten příspěvek. Ale já ten nástroj nepokládám za prospěšný.

Ministr financí Miroslav Kalousek. Děkuji za rozhovor, na slyšenou.

Na slyšenou.

Martin Křížek