Kalousek: Stát si příští rok půjčí od lidí až 40 miliard

13. 12. 2011

Ministerstvo financí (MF) počítá, že příští rok vydá pro občany dvě emise spořicích státních dluhopisů v celkové hodnotě až 40 miliard korun. Celkem si ale finance chtějí v roce 2012 půjčit 243 miliard korun.

„Letošní pilotní emise byla velmi úspěšná, o cenné papíry byl obrovský zájem, kupovali si je skutečně občané,“ poznamenal ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Jen letos se jich v pilotní emisi prodalo bez problémů za dvacet miliard," dodal.

Občané, domácnosti a neziskové organizace by se tak stali standardním zdrojem financování státního dluhu.

Příští rok by stát vydal dvě emise, a to na jaře a na podzim, vždy v objemu 10 až 20 miliard v každé vlně. Jednalo by se o dluhopisy jednoleté diskontované, pětileté s kupónem a pětileté reinvestiční.

Za jak velký úrok bude stát dluhopisy nabízet, bude záviset na aktuální situaci na finančním trhu po dohodě s bankovním regulátorem. Ministerstvo však rozhodně nebude chtít produkt, který by se výrazně vymykal a odlišoval od jiných produktů na finančním trhu. „Občané, domácnosti a neziskové organizace by se tak stali standardním zdrojem financování státního dluhu,“ řekl Kalousek.

Kalousek: Stát si půjčí od lidí až 40 miliard

Česká republika si letos podle ministra financí půjčovala levněji, než se předpokládalo. Na čistých úrokových výdajích ze státního dluhu se tak proti plánům ušetřilo přes 20 miliard korun.

„To vypovídá o solidním postavení, které má Česká republika na finančních trzích. Investoři vnímají pozitivně snahy vlády snižovat deficity veřejných rozpočtů a účtují si relativně nízkou rizikovou přirážku, což kontrastuje s jinými vyspělými evropskými státy,“ řekl včera ministr financí.

Letošní pilotní emise byla velmi úspěšná, o cenné papíry byl obrovský zájem, kupovali si je skutečně občané.

Letos současně musí státní rozpočet počítat s tím, že v důsledku zpomalení ekonomiky poklesly příjmy rozpočtu o zhruba 15 miliard korun. Předpokládaný schodek rozpočtu 135 miliard, měřeno jen národními zdroji, by mohl být tak o pět miliard nižší, uvedl Kalousek.

Pokud ovšem do bilance rozpočtu na letošní rok zahrneme platby z Evropské unie, které se výrazně zpožďují, může být schodek mezi 140 až 150 miliardami korun.

MF si příští rok půjčí 243 miliard Ministerstvo financí si chce v příštím roce půjčit celkem 243,4 miliardy Kč. Vyplývá to ze strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2012, kterou včera MF zveřejnilo.

To vypovídá o solidním postavení, které má Česká republika na finančních trzích. Investoři vnímají pozitivně snahy vlády snižovat deficity veřejných rozpočtů a účtují si relativně nízkou rizikovou přirážku, což kontrastuje s jinými vyspělými evropskými státy.

Částka pro příští rok je mimo jiné tvořena především plánovaným deficitem státního rozpočtu ve výši 105 miliard korun, půjčkami od Evropské investiční banky ve výši 5,9 miliardy korun a dále refinancováním zpětných odkupů státních dluhopisů nebo splátkami dříve vydaných dluhopisů a jejich úroků.

„V případě, že by došlo k novele zákona o státním rozpočtu, MF by přistoupilo i k revizi plánu hrubé výpůjční potřeby,“ uvádí materiál. Plánovaný schodek počítá totiž s výrazně vyšším růstem ekonomiky, než jaký se příští rok očekává.

Státní dluh by měl ke konci letošního roku stoupnout podle strategie na 1,495 biliónu korun. Ke konci roku 2012 počítá MF s nárůstem na 1,602 biliónu korun. Jak zdůraznil Kalousek, budeli se vláda dál chovat zodpovědně, věrohodně, nehrozí, že by si nemohla půjčit. Současná krize není krizí likvidity, ale důvěry, uvedl ministr financí.

Vývoj státního dluhu

Rok Výše dluhu (v mld. Kč)

2010   1344,1

2011* 1494,6

2012* 1601,8

2013* 1713,9

2014* 1791,0

* odhady Zdroj: MF

Jiří Vavroň

Právo, 13. 12. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme