Kalousek: Sobotkova vláda je nejlepší řešení

Rozhovor s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

18. 2. 2014

Dnes se bude hlasovat o důvěře vládě. Jak dlouhé podle vás jednání bude?

Opravdu nevím. Poslanců je dvě stě, vystoupit může každý. Vystoupí i pan prezident. Debata může trvat tři hodiny stejně tak jako osm hodin.

TOP 09 bude hlasovat proti. Má váš klub připravenou nějakou taktiku, budete jednání zdržovat?

Určitě se k tomu jasně vyjádříme, ale nebudeme mít žádnou zdržovací taktiku. Vyjádřím se za náš klub, celá řada kolegů se vyjádří k jednotlivým kapitolám programového prohlášení. Jsme připraveni na věcná vystoupení, nikdo se nemusí obávat žádných obstrukcí. Svůj postoj však vyjádřit musíme. Opozice nemusí vládě automaticky vyjádřit nedůvěru. Kdyby tu byla vláda, se kterou bychom se v řadě názorů lišili, ale byla by rozpočtově odpovědná, měla úctu k zákonům a nedělala si legraci ze systémového řešení korupce, tak bychom neměli problém ji podpořit. Ale ani jedno z toho neplatí. Tato vláda nemá žádnou úctu k zákonům, koneckonců na ignorování jednoho zákona vznikla (šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš nedodal negativní lustrační osvědčení - pozn. red.), není rozpočtově odpovědná, neboť rozdíl mezi výdajovými ambicemi a relevantními příjmovými zdroji je neřešitelný, a je to vláda, která bude žít v trvalém korupčním prostředí. Konflikt zájmů ministra financí a vlastníka Agrofertu v jedné osobě znamená trvalé korupční prostředí.

Má tato vláda šanci udržet se u moci celé funkční období?

To nedokáže posoudit nikdo. Každá vláda se může dostat do slepé uličky a z většinové se může stát menšinovou během půl roku. Ale také může vydržet celé čtyři roky. Záleží na chování a disciplíně poslaneckých klubů vládních stran. I když vláda nebude plnit své programové prohlášení, jakože ho plnit nemůže (a bude-li ho plnit, tak rozvrátí veřejné rozpočty), i když se tisíckrát ukáže, že na úkor daňového poplatníka se mají někteří vyvolení dobře (například podle bilance Agrofertu), tak dokud s tím budou vládní poslanci souhlasit, tak to tak bude. Záleží na postojích vládních poslanců.

Vláda kabinetu Bohuslava Sobotky se vám nelíbí. Co by podle vás bylo tedy nejlepší řešení pro Českou republiku?

Pokud jsme bytostní demokraté, tak nejlepší řešení pro Českou republiku je, že konečně po osmi měsících bezčasí máme legitimní vládu s většinou v Poslanecké sněmovně. Vláda bude vládnout, tak si to přáli voliči. To, že výsledky této vlády nepovedou ke zlepšení situace v České republice, to je věc jiná. Vůle voličů byla, aby tato vláda vznikla. Proto je to nejlepší řešení.

Předčasné volby tedy nechcete.

Politici, kteří volají po předčasných volbách krátce poté, co se zavřou volební místnosti, jsou politici, co si nevidí na špičku nosu. Voliči takhle rozhodli a vláda má nejen právo, ale i povinnost předvést, co dokáže a co byly jen předvolební plky. My bohužel nemáme příliš pochybnosti o tom, jak se to projeví. Ale v každém případě vláda má mandát vládnout.

Kritizujete vládu, že nebude spořit. Na druhou stranu zpráva NKÚ ukázala, že úsporně se nechovalo ani ministerstvo financí v době "vaší éry". Za vedení jednoho účtu u ČSOB měsíčně platilo šest tisíc korun. Od roku 1997 do 2012 ministerstvo zaplatilo ČSOB půl miliardy. Jak to?

Tahle záležitost, co se týče účtů zahraničních pohledávek, se táhne od začátku devadesátých let. Během mé éry se podařilo náklady snížit o sedmdesát procent, to je prokazatelné. Dál se to nepodařilo dostat, protože na další snížení nákladů museli být dva. Musel by s tím smluvní partner souhlasit. Vedení zahraničních pohledávek je něco, co bylo v ČSOB zakotveno ještě z předlistopadové éry a převádět to k jakékoliv jiné bankovní instituci je nákladově složitější. Chtěl bych to uzavřít tou větou, kterou jsem začal. Během mého působení se to podařilo zlevnit o sedmdesát procent. Pokud se to někomu podaří zlevnit víc, tak mu zatleskám.

Váš nástupce Andrej Babiš tvrdí, že dokáže uspořit miliardy korun, hledat je bude především v důsledném vybírání daní. Byl byste ochoten Babišovi v seznamování s rezortem pomoci?

Chceme rehabilitovat slovo opozice. Zvlášť v okamžiku, kdy z nepochopitelných - nebo spíš pochopitelných - důvodů mlčí jindy velmi hlasité občanské iniciativy a určitá část médií (Babiš vlastní mediální skupinu MAFRA - pozn. redaktora), tak je povinnost opozice a posledních zbytků svobodných médií, aby nemlčely. Ale to neznamená, že pokud vláda navrhne něco rozumného, tak to nepodpoříme. Kdyby ministr financí chtěl navrhnout racionální úsporné kroky, které mně se prosadit nepodařilo, tak pro to bude mít mou podporu. Ale jeho kroky zatím svědčí o opaku. Stačí se podívat do programového prohlášení vlády.

Budete spolupracovat v rámci opozice s ODS? Nezkazily se vám vztahy poté, co TOP 09 nabídla místo na kandidátce bývalému místopředsedovi ODS Jiřímu Pospíšilovi?

To není otázka jednotlivých členů, ale podobného přístupu k celé řadě programových témat. Máme celou řadu odlišných názorů s ODS, nejviditelnější je to ve vztahu k Evropské unii. Ale také máme celou řadu témat podobných, ať už se to týká míry a struktury přerozdělování ve společnosti, odpovědnosti a svobody jedince. V těchto věcech budou naše kluby spolupracovat.

Jiří Pospíšil potvrdil, že dostal nabídku kandidovat za TOP 09 do Evropského parlamentu. Jde o pozici lídra?

My bychom rádi viděli pana Pospíšila na naší kandidátce do Evropského parlamentu už jenom proto, že povinností každé strany je nabídnout ty nejlepší kandidáty. Ale nikdy nikdo neuvažoval, že by se jednalo o pozici lídra.

Karolina Brožová

tyden.cz, 18. 2. 2014, rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme