Kalousek: Snižovat DPH nejde podle toho, jak se ministr Babiš vyspí

2. 2. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Pokud přidáte názor k dnešnímu návrhu ministra financí zavést postupně pouze dvě sazby daně z přidané hodnoty. To už není populismus, jako jste to tvrdili o návrhu přeřadit pouze točené pivo?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Populismus je v tom slovu "postupně". Tady není žádný důvod, aby to bylo postupně. Byly dvě sazby, přičemž ta snížená byla 10% pro všechny komodity, kde to umožňuje legislativa. Současně s penzijní reformou byly daně zvýšeny na profinancování penzijní reformy. Vláda penzijní reformu zrušila, ale ponechala si peníze.  V občanském životě by se tomu říkalo "defraudace", protože vláda zrušila účel, na který byly ty peníze určeny. Ponechala si ale vyšší sazby a teď říká, že to bude snižovat postupně. Nejdřív pivo, potom mrkev, potom možná kedluben. V tom opravdu není žádná systémovost. Se zrušením penzijní reformy měly být ty sazby automaticky vráceny zpět na 20 a 10 procent. To navrhujeme opakovaně a není žádný důvod, aby to ministr financí neudělal naráz. To jediné, o co by přišel, kdyby to udělal naráz, by bylo, že by nemohl každý měsíc říct, že uvažuje o další položce, kterou sníží. V tom je ten nesmysl. S penzijní reformou se mají ty sazby vrátit zpátky do doby, než byla schválena. To znamená 20 a 10 a na 10 % má být všechno hned. Nikoliv postupně.

Moderátor

Jakým způsobem to navrhnete? Bude to klasický návrh zákona, ke kterému se poslanci bud přikloní, nebo se k němu nepřikloní? Nevnímáte to třeba jako příležitost k tomu, aby se udělalo nějaké velké jednání mezi vládou a opozicí a stanovil se na delší dobu nějaký mechanismus?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Klasický návrh zákona to být nemůže, protože nám tady vládní koalice blokuje desítky zákonů, které jsme předložili a zatím co nás kritizuje za jeden jediný, který blokujeme, tak oni nám desítky jiných vůbec nepřekládají a nezbude tedy nic jiného než to načíst jako pozměňovací návrh do nějakého vládního návrhu, kde DPH bude otevřeným zákonem, což technicky není problém. Pak položíme ministru financí jednoduchou otázku:  Vy jste, pane ministře, vždycky kritizoval, že jsme to DPH zvýšili. My jsme ho zvýšili s penzijní reformou. Vy jste zrušil tu penzijní reformu, ale to kritizované zvýšení sazeb jste si ponechal. Tak jestli tvrdíte, že to byla chyba, to zvýšení sazeb, my Vám rádi přiznáme, že to byla chyba. Když ji budete chtít napravit s námi. Ale nehrajte s lidmi tu velmi populistickou a nemravnou hru, že dneska pivo, zítra mrkev. Zrušili jste penzijní reformu, vraťte sazby zpátky, protože ty nebyly na nic jiného než na financování penzijní reformy.

Moderátor

Pane předsedo, určitě dobře víte, že jakékoliv opoziční návrhy většinou nemívají příliš šanci projít, a to jak na vládě, která se k nim přikloní, nebo nepřikloní. Spíše nepřikloní, tedy ve valné většině. Opakuji otázku. Nevnímáte to jako motiv k tomu vyvolat nějaké širší jednání k systémové změně, když víte, že i část koalice s těmi návrhy nesouhlasí?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

My se samozřejmě můžeme sejít a systémově jednat. Tady je to ale přece jasné. Navrhli jsme zvýšení sazeb v souvislosti s penzijní reformou. Pan ministr Babiš to tvrdě kritizoval. Prosím, je to jeho názor. Penzijní reformu zrušil, ale to kritizované zvýšení daní ponechal a přitom ho kritizuje. A jestli ho kritizuje, tak mu také nevyhovuje. Zrušil účel, na který měly být určeny, tak ať ty peníze vrátí lidem. To byly peníze na penzijní reformu, a když byly zrušeny, tak by je měli lidé dostat zpátky.

Moderátor

Co by mělo být v té 10%snížené sazbě podle Vás?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

V 10% snížené sazbě má být všechno, co tam bylo předtím, co umožňuje legislativa EU. To znamená, potraviny, léky, voda, sociální služby, zdravotní služby...Promiňte, že to teď nevyjmenuju vše, ale je to vše, co legislativa EU umožňuje. Nevidím důvod, proč by točené pivo mělo být ve snížené sazbě. S určitou hořkostí bych řekl, že kdyby se mělo točit, evidence tržeb zničí malé hospody.

Moderátor

To je návrh, aby je ta elektronická evidence tržeb nezničila. Takto to tedy nefunguje?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Ne, takto to opravdu nefunguje. Zničí je elektronická evidence tržeb. Potom se možná bude nějaký Agrovar točit ve velkých hospodách. Myslím si, že by ve snížené sazbě měly být sociální položky. Nemyslím si, že je točené pivo sociální položka. To jsou léky, sociální služby, zdravotní služby, potraviny, voda. To, bez čeho se neobejdete. Tomu se říká "sociálně citlivé položky". Ty by měly být sníženy najednou, ne postupně podle toho, jak se zrovna pan ministr Babiš vyspal a co mu poradili jeho mediální poradci.

Moderátor

Pane předsedo, prosím, ještě jedna věc. Proč by elektronická evidence měla zničit malé restaurace, když veškeré výdaje, které jsou s EET spojeny, si dle návrhu ministerstva financí mohou odečíst podnikatelé.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Když se nám zvednou náklady, přesto, že si je můžete odečíst, tak se vám prostě zvedly. Nejenom finanční, ale také administrativní, a to do takové míry, že už se vám ten provoz nevyplácí. Přece to, že si to můžu odečíst z daně, neznamená, že mě ten náklad nepotopí. Ve vší úctě, pane redaktore, to se poraďte s finančním ředitelem České televize, ten je ve stejné situaci. Ten si také nemůže dovolit větší náklady, než si může odečíst.

zdroj: ČT 24, 2. 2. 2016

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme