Kalousek: Šestinásobné navýšení strukturálního deficitu je děsivé

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

28. 4. 2014

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka
Hostem Událostí je teď Miroslav Kalousek, bývalý ministr financí a 1. místopředseda TOP 09. Dobrý večer, pane místopředsedo, loňský schodek ve výši 81 miliard korun je z části i vaše práce, čekal jste lepší, nebo horší čísla?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/
Tak je to poslední rozpočet, který jsem předložil a prosadil. To znamená, Fischerova vláda se řídila podle tohoto rozpočtu. A mnohem důležitější ukazatel, než těch 81 miliard, nebo ta 3 procenta, je takzvaný strukturální deficit, to je deficit očištění od toho, za co vláda nemůže, ať už v tom pozitivním, nebo negativním slova smyslu. Ukazuje rozpočtovou odpovědnost. A strukturální deficit tohoto rozpočtu byl pouhá 0,3 procenta v porovnání s rokem 2010, kdy jsme ho přebírali na téměř 5 procentech. O to děsivější je zpráva, že tento strukturální deficit, který se opravdu podařilo zkrotit až na 0,3 procenta, navrhuje ministr Babiš navýšit šestinásobně. To je vrchol rozpočtové neodpovědnosti a je to děsivá zpráva pro budoucnost.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka
Každopádně i vaší, bývalé vládě vyčítají kritici, že snižovala schodek rozpočtu na úkor investic. Jak jinak chcete vysvětlit další argument kritiků, že třeba českému stavebnictví se stále nedaří, odrazit se ode dna, není to vlastně vaší vinou?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/
Víte, trvalý motor hospodářského růstu, nikdy nemohou být veřejné investice na dluh. To musí být soukromé investice. A problém veřejných rozpočtů všude v Evropě je strukturální deficit. Koneckonců, ten fiskální kompakt, ke kterému se vláda přihlásila, zavazuje signatáře, udržet strukturální deficit pod jedním procentem. Vláda se jedním slovem hlásí k této fiskální smlouvě, druhým hlasem říká, my se k té smlouvě sice hlásíme, ale v žádném případě jí nebude dodržovat.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka
Pane Kalousku, já se vás ale ptám na to, zda jste příliš nepřiškrtili investice?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/
My se můžeme samozřejmě legitimně bavit o tom, zda tempo snižování deficitu bylo příliš rychlé, nebo zda mohlo být pomalejší. To je legitimní debata. Nicméně, co pokládám za rozpočtový zločin, je otočit ten trend a místo zrychlení, nebo zvolnění tempa, ten trend zcela otočit a začít deficity prudce opět zvyšovat. To je proti veškeré logice, proti zdravému rozumu a především proti budoucnosti.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka
Ano, já vám děkuji za rozhovor. Miroslav Kalousek v Událostech, díky a na shledanou. 

Daniela Písařovicová

ČT24, 25. 4. 2014, pořad: Události

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme