Kalousek: Respektuji rozhodnutí soudu, ale můj názor na Andreje Babiše se nemění

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

Toto je pouze zkrácená verze rozhovoru, celý si můžete pustit ZDE.

27. 6. 2014

Vladimír KROC, moderátor
Andrej Babiš nebyl agentem komunistické Státní bezpečnosti, zní dnešní verdikt bratislavského soudu. Sám Andrej Babiš od začátku tvrdil, že s StB vědomě nespolupracoval. Slovenský Ústav paměti národa, se kterým se Babiš soudil, se proti verdiktu chce odvolat. Z odůvodnění rozsudku vyplývá, že soud Babišovo jméno očistil kvůli nejasným důkazům. Spor se vedl o to, jestli dokumenty StB, ve kterých figuruje Babišovo jméno pod krycím jménem Bureš, jsou nebo nejsou pravé. Celý proces, jak známo, poznamenal i vznik nynější vládní koalice a sestavování kabinetu. Znovu oživil otázky, na koho by se měl vztahovat lustrační zákon a podobně. Premiér Bohuslav Sobotka dnes výrok soudu uvítal. A za absurdní a nespravedlivý přitom označil celý lustrační systém.

Pane Kalousku, vy už jste sdělil, že rozhodnutí soudu respektujete, mění se tím i váš pohled na Andreje Babiše a jeho minulost?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Naprosto ne, je to otázka důvěry. Zda věříme víc Ústavu paměti národa a jeho specialistům, anebo Andreji Babišovi a několika estébákům, kteří svědčili v jeho prospěch. Je to přesně tak, jak řekl pan ministr Jurečka, to rozhodnutí není pravomocné, je potřeba počkat si na pravomocné rozhodnutí, to za prvé. A za druhé, ať už to pravomocné rozhodnutí bude jakékoliv, tak nic nezmění na tom, že při vzniku vlády byl porušen zákon České republiky. Můžeme mít na ten zákon jakýkoliv názor, ale dokud platí, tak by ho měla vláda dodržovat, protože s tím zákonem vláda opovrhovala a to bude vždy její věčnou hanbou.

Vladimír KROC, moderátor
Přesto se zeptám, vy jste označil pana Babiše za udavače, necítíte potřebu se teď omluvit.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Ne, to opravdu necítím, protože prostě já mnohem víc věřím Ústavu paměti národa Slovenské republiky a jeho specialistům, než udavačům, kteří svědčili ve prospěch Andreje Babiše.

Vladimír KROC, moderátor
Pane Kalousku, vyplývá podle vás z té kauzy něco zásadního i pro systém lustračního zákona, který je podle premiéra nesmyslný?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Je to nedokonalá pojistka, ale je to přece jenom pojistka. Když bude odstraněna, nebude žádná. Ten zákon tady není pro to, aby nastoloval spravedlnost nebo nějakou vendetu. To je prostě ochrana před bezpečnostním rizikem. Podívejte se, 1. místopředsedou vlády je člověk, u kterého panuje vážné podezření, že byl agentem. Navíc je otázka, zda jeho spis byl skartován a nebo ty důkazy, které soudu chyběly, někdo dnes drží v ruce. Takže tady máte druhé systémové riziko, které není vyloučené -  že 1. místopředseda vlády je krutě vydíratelný, prostě tato rizika by neměla existovat.

Vladimír KROC, moderátor
Upozorňuje 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Díky, na shledanou.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Na shledanou. Hezký den.

Vladimír Kroc

ČRo Radiožurnál, 26. 6. 2014, pořad: Ozvěny dne

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme