Kalousek: Putinova pátá kolona nezklamala

8. 3. 2016

(projev předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska v Poslanecké sněmovně)

Dobrý den vážené dámy, vážení pánové. Dovolte mi, prosím, abych navrhl mimořádný bod na schůzi sněmovny, a to jako první bod dnešního jednání. Tento bod by se jmenoval Odpověď Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky na Otevřený dopis evropským lídrům - Free Savchenko. Domnívám se, že osud ukrajinské pilotky Nadiji Savčenko je dostatečně znám, abych vás teď nemusel zdržovat jeho podrobným líčením.

Včera poměrně značné množství významných polských a ukrajinských intelektuálů napsalo otevřený dopis všem evropským lídrům. Ten dopis je do té míry krátký, že bych si dovolil ho přečíst.

Text toho dopisu zní:

Obracíme se na vás s výzvou o podniknutí mimořádných kroků, které by vedly k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění 34leté NadijiSavčenko, ukrajinské občanky, která byla unesena a uvězněna před více než 20 měsíci v Ruské federaci. Ruské státní orgány se vysmívají lidským právům, mezinárodnímu právu i ústavě vlastní země. Zároveň pohrdají mezinárodním společenstvím i Minskými dohodami. Jakékoliv úsilí mezinárodního společenství bylo doposud bezúspěšné. Na znak protestu proti jednání ruského soudu Nadija Savchenko ohlásila 4. března suchou hladovku. Skutečnost, zda se jí podaří zachránit život, bude testem účinnosti mezinárodní diplomacie a také naší oddanosti evropským hodnotám.

Tolik text toho dopisu, který je adresován všem evropským lídrům. Při určité míře sebevědomí, které se domnívám, že České republice přísluší, jsem přesvědčen, že nejsme potenciální signatáři, ale že jsme jedním z adresátů, protože ten dopis byl adresován všem evropským lídrům. A jako jeden z evropských lídrů by se k tomu, podle mého názoru, měla Poslanecká sněmovna při nejbližší příležitosti vyjádřit. A to je právě teď.

Pokládám za fér, abych vám dopředu řekl, jaké usnesení budu navrhovat. Domnívám se, že diskuze nemusí být dlouhá vzhledem k tomu, že ta záležitost je nám všem známá a všichni můžeme bez dlouhých rozprav hlasovat podle svého vědomí a svědomí. Chci jenom dopředu  avizovat návrh usnesení, které bych v rozpravě přednesl.

To usnesení je krátké, mělo by tři body a  znělo by:

Poslanecká sněmovna :

  1. Podporuje otevřený dopis polských a ukrajinských intelektuálů, ve kterém žádají evropské lídry o podniknutí mimořádných kroků, které by vedly k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění Nadiji Savchenko.
  2. Žádá své partnery ve všech zemích Evropské unie, aby v této věci spolu s Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky apelovaly na odpovědné instituce Ruské federace.
  3. Pověřuje předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jana Hamáčka, aby toto usnesení neprodleně předal velvyslanci Ruské federace v České republice.

Kolegyně a kolegové, děkuji vám za podporu tohoto bodu.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme