Kalousek promíjí zaplaveným daně

Největší plošné odpouštění daní v historii vyhlásil včera ministr financí Miroslav Kalousek. Podnikatelům a firmám odpustí daň z příjmu za letošní rok do výše škod na majetku. Ministerstvo odhaduje, že by na daních z příjmů mohlo prominout až pět miliard korun.

12. 6. 2013

Škodu bude nutno doložit posudkem pojišťovny či znaleckým posudkem,“ řekl Kalouskův mluvčí Ondřej Jakob. Ministerstvo uleví podnikatelům také odložením některých plateb – na doplatek za daň z příjmu za loňský rok, normálně splatný do konce června, budou mít čas až do konce října.

Bez penalizace a úročení budou také moci přestat platit zálohy na daň pro rok 2013. Příští rok si od vypočtené daně odečtou povodňové škody a doplatí případný zbytek.

Zaměstnanci mají smůlu – ti, kterým velká voda zničila majetek, žádné úlevy na daních nedostanou. „Byť je mi jich líto, nebyl tím dotčen jejich příjem. Povodeň jim nesníží plat,“ vysvětlil ministr financí Miroslav Kalousek.

Plošně odpouštět se budou i platby za elektřinu a plyn. Premiér Petr Nečas včera oznámil, že s polostátní firmou ČEZ vyjednal odpuštění záloh jejím zákazníkům ve Středočeském a Ústeckém kraji. Kdo měl v domě či provozovně víc než půl metru vody, nemusí platit tři měsíce, kdo méně, neplatí jednu měsíční zálohu.

(jvl)

Mladá fronta DNES, 12. 6. 2013, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme