Kalousek: Pro ochranu živnostníků udělám cokoli

3. 10. 2016

Rozchod s hnutím STAN ublíží v krajských volbách oběma, říká šéf TOP 09 MIROSLAV KALOUSEK. Příliš vysoké cíle si nedává a v krajích připouští i spolupráci s nenáviděným ANO. Má ale podmínku: nesmí to být pod Babišovým hejtmanem.  

Přesně za rok jsou volby do sněmovny. Co se stane, pokud teď TOP 09 propadne v krajích? Nebyl by to pro voliče signál, že už nemá smysl dávat TOP 09 svůj hlas?

Myslím, že to nejde srovnávat. TOP 09 přesto, že je relativně velmi mladá strana, patří v celostátních volbách mezi favority. Poslední celostátní volby byly evropské, kde jsme v podstatě spoluzvítězili. Můžeme se v nich měřit s nejsilnějšími. To ale v krajských volbách neplatí.

Opravdu si se současnými preferencemi myslíte, že se za rok budete schopni měřit třeba i s ČSSD nebo ANO?

Je mi 56 let. V privátní sféře bych si vydělával mnohonásobně více peněz než v politice. Kdybych tomu nevěřil, proč bych to asi dělal?

Zpět ke krajským volbám. Říkáte, že tady je situace jiná. Co byste pokládal za úspěch?

V minulých krajských volbách TOP 09 nepronikla do všech krajských zastupitelstev. Jsem realista a nepočítám s tím, že bychom v nějakém kraji mohli vyhrát. Ale za úspěch bychom pokládali, kdybychom tentokrát měli zastoupení ve všech krajích. Co se týká Senátu, odpovídám žertem. V minulých volbách ve druhém kole byli čtyři naši kandidáti a ani jeden neuspěl, bylo to vždy o pár desítek hlasů. Říkám proto, že tentokrát by čtyři kandidáti minimálně o pár desítek hlasů uspět mohli.

Čeho po volbách vlastně chcete dosáhnout?

V Senátu chceme vytvořit takovou většinu, která by mohla zabránit současné vládě v rozšiřování nesvobody – v prolamování domovní i ekonomické svobody, v oklešťování shromažďovacího práva, ve sbírání obrovského množství potenciálně kompromitujících informací o všech občanech. V krajských volbách jsou samozřejmě priority kraj od kraje jiné, ale jedna je společná. Chceme se definitivně vypořádat s vlivovými kmotrovskými mafiemi.

Letošní volby jsou pro vás, podobně jako pro Starosty a nezávislé, zkouškou, jaké to vlastně bude, kandidovat zvlášť. Nelitujete toho, že jste se nedohodli na další spolupráci? Vy jako tradiční celostátní strana a Starostové se silným zázemím v regionech, to by přece v krajích muselo fungovat, ne?

Samozřejmě, že by to muselo fungovat. Tak byl ten projekt vymyšlený a tak byl také mimořádně úspěšný. A ta naše spolupráce je excelentní. Ten projekt měl logiku a životaschopnost, ale narazil na osobní ambice několika málo jedinců v hnutí STAN, kteří začali snít o tom, že STAN nebude regionálním hnutím, ale silným celostátním subjektem. Snad jim to vyjde. Nepřítel je někde jinde.

Neztratíte teď kvůli rozchodu vy i Starostové?

Pochopitelně, že oba dva subjekty to oslabí. Ale nad tím není třeba lkát. Nebylo to moje rozhodnutí.

Jste ochotný v krajích po volbách vládnout s Babišovým ANO?

I v krajských koalicích je vyloučena účast s extremisty, mezi které počítám KSČM. Ten, kdo se dnes snaží rozbít demokratická pravidla, je ale hnutí ANO. Takže uděláme všechno pro to, abychom v krajích nemuseli nést společnou odpovědnost s ANO. Mé osobní přání je, že bychom v žádném případě neměli být členy krajské rady, v jejímž čele bude stát hejtman za politickou divizi Agrofertu. Na druhou stranu kraje nestanovují celospolečenská pravidla a já nechci úplně vyloučit naši účast v radě, kde bude i zástupce ANO. To totiž není to samé.

U zákona o střetu zájmů nedávno zafungovala široká koalice stran právě proti hnutí ANO. Vy to teď zkoušíte s odložením startu EET. Mohlo by to vyjít znovu?

Poté, co jsme tento návrh podali, čelíme hysterickým útokům ze strany ANO a překvapivě i ze strany ODS. Ze stanoviska ODS čiší názor, že si dnes EET vlastně přejí, protože to bude takový průšvih, že se ukáže, jak je Babiš ve skutečnosti neschopný. To je samozřejmě logické, ale obětí takového přístupu budou tisíce českých živnostníků, kteří budou zničeni. To odmítám a udělám cokoli, abych českého živnostníka uchránil. Cokoli. Kdybych se měl třeba veřejně líbat s Bohuslavem Sobotkou, udělám to. 

Filip Nachtmann, redaktor Týden

zdroj: Týden, 3. 10. 2016

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme