Kalousek: Přišlo mi fér se ptát i na ulici

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

17. 6. 2011

Podle odborářů jste mezi ně přišel provokovat.

To je absurdní obvinění, které se mě dotýká. Na rozdíl od odborářů jsem nikdy neodešel od jednacího stolu, ani na tripartitě, ani na ulici. Když přišli na ulici, tak mi přišlo fér se jich jít zeptat, proč protestují, protože od jejich bossů na tripartitě jsem se to pořádně nikdy nedozvěděl. Byl to docela užitečný dialog.

Co jste se dozvěděl?

Například, že demonstrují proto, abych šel konečně do prdele. Což v rámci konstruktivního sociálního dialogu je přehledný požadavek. S tím se dá pracovat. Tak to jejich šéfové nikdy neformulovali. Řekl jsem jim, že míra podpory, abych dělal svou práci, je minimálně stejná jako jejich.

Poučil jste se ze stávky?

Ponaučení je jediné, že společnost je rozdělená na spoustu segmentů, z nichž každý prosazuje svůj názor. Dnes procházel Letenskou ulicí jeden velmi extrémní názor. Jejich vyjádření mělo limity kultivovanosti, ale to neznamená, že je méně hodnotný. Je to jen část pestrého společenského názoru, ze kterého musí vláda udělat většinový názor společnosti.

Změníte přístup k odborům?

Pan Dufek nehorázně lhal, když tvrdil, že jsem je provokoval, protože se snaží zachránit vlastní kůži.

Podle šéfa hornických odborů Jana Sábela jste provokoval tím, že jste vyrazil proti proudu demonstrace.

Já nemám důvod se bát, protože protestující jsou stejní občané jako já. A ten chodník v Letenské patří jim stejně jako mně. Nevidím důvod, proč bychom si na něm nemohli popovídat. To vadí jen odborářským bossům, kteří těmi lidmi pouze manipulují a nechtějí, aby s nimi mluvil nikdo jiný. Povím vám na jejich adresu říkanku: Napíšu si na svůj blog ve všech sedmi pádech sociální dialog z golfu v Poděbradech. Hned se v práci lépe dýchá, když dme v prsou mužná pýcha, že na golfu hraje náš odborářský papaláš.

Oldřich Danda

Právo, 17. 6. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme