Kalousek: Prezident uloupil studentům Albertov

20. 11. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátorka

Ve vysílání vítám Miroslava Kalouska, předsedu poslaneckého klubu TOP 09 a prvního místopředsedu strany. Dobrý den.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Dobrý den. Děkuji za pozvání.

Moderátorka

Jak hodnotíte slova českého premiéra na adresu českého prezidenta?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Hodnotím je jako přiměřená. Pan premiér také nehodnotil jeho projev, ale to, kam se pan prezident postavil. Vezměme si 17. listopad. Prezident republiky si nenašel čas, na rozdíl od slovenského prezidenta republiky, aby pozdravil na předávání cen Paměti národa večer ve Státní opeře. Ale našel si čas na to, aby si stoupnul vedle pana docenta Konvičky a dokázal to zařídit tak, aby studentům 17. listopadu uloupil Albertov. To samo o sobě, i kdyby neřekl ani slovo, stačí, aby to opravňovalo pana premiéra k těmto výrokům. Pan prezident se zachoval naprosto nehorázně. Navíc i nehorázně mluvil. V okamžiku, kdy říkal, že s těmi, se kterými tam stál, mluvil jazykem národa, tak třeba mě z toho národa vyloučil. A já se cítím být příslušníkem svého národa.

Moderátorka

Přesto prezident oponoval tvrzením pana premiéra Sobotky tím, že v tom projevu nedošlo k žádným islamofobním nebo nenávistným formulacím. S tím byste souhlasil?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Co se týče vyjádření pana premiéra, hodnotím to jako naprosto přiměřené. On nehodnotil projev. On hodnotil to, jak se prezident zachoval, což úplně stačilo. Hodnotil to, že se účastnil jednání, kde navíc ještě uloupil studentům 17. listopadu Albertov. Ptáte-li se na ten projev, tak i ten byl nehorázný, protože například některé názorové odpůrce, toho co na Albertově znělo, prezident republiky vyloučil z národa. Říkal, my tady mluvíme za národ a vy všichni ostatní národ nejste. Takhle nemluví prezident republiky. Takže znovu opakuji. Slova předsedy vlády jsou přiměřená. Předseda vlády promluvil jako předseda vlády České republiky. Prezident republiky promluvil jako provokatér, který se opírá o nějaké názory a všemi ostatními názory opovrhuje

Moderátorka

Pojďme tedy prosím ještě k jedné věci. I pět europoslanců se postavilo otevřeným dopisem proti tomu, jakým způsobem český prezident vystoupil na Albertově 17. listopadu. Mezi nimi byli i europoslanci za TOP 09. Jak se k tomu stavíte Vy jako místopředseda strany?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

To prohlášení europoslanců je naprosto přiměřené, v pořádku. Bylo na místě a my jsme ho také umístili na naše internetové stránky, aby bylo zjevné, že za tím stanoviskem stojíme.

Moderátorka

Popisuje Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda TOP 09. Já Vám děkuji a přeji hezký den.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já Vám děkuji za pozvání, přeji hezký den.

zdroj: ČT 24, 20. 11. 2015

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme