Kalousek: Politika nemá být cirkus

3. 10. 2016

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek (55) pro výrazné stanovisko či výchovný políček nejde daleko. Přesto míní, že politika nemá být cirkus. V rozhovoru pro Blesk se navezl do stran, které z kandidátních listin dělají soupisy slavných jmen, jež však do politiky nepatří. A ušetřen nebyl ani legendární tanečník Vlastimil Harapes (70)!

Proti jiným stranám máte mnohem méně »bombastické« kandidáty do krajů i do Senátu. ANO má Vlastimila Harapese, Josefa Váňu. Vy jste nehledali velká jména?

Já tenhle dotaz chápu, ale my jsme politická strana. Nejsme cirkus ani marketingová agentura. Pan Harapes je skvělý tanečník i choreograf, za mnohé jsem ho obdivoval, ale že bych ho požádal, aby za nás kandidoval? V Senátu potřebuji něco jiného než vzpomínku na to, že někdo uměl zvednout nohu výš než někdo jiný.“

Ale asi uznáte, že to je dobrá strategie, jak získat pro stranu pozornost.

Nedomnívám se. My stojíme o lidi, kteří svým životem a politickým a občanským rozhledem umí garantovat a hájit hodnoty TOP 09, nikoliv o ty s mediální minulostí. A u některých – u Vlastimila Harapese zvlášť – vyšlo najevo, že nemají základní předpoklady pro disciplínu, která se jmenuje politika. Doufám, že se maestro, kterého si vážím, neurazí: pustit Vlastimila Harapese do politiky nutně musí vypadat stejně komicky jako pustit Miroslava Kalouska na baletní scénu.

Je reálné vaše přání být přítomni v každém krajském zastupitelstvu?

Je. My nemáme výhodu těch opravdu historických stran. Nám je šest let, já nemůžu říct, že můj dědeček i tatínek volili TOP 09. I tak jsme v minulých krajských volbách zakotvili ve většině zastupitelstev.“

Ten, kdo nastavuje laťku, a pak na ni nedosáhne, má zpravidla hlavu na špalku. Jste na toto připraven?

Jsem jako předseda teprve v polovině svého dvouletého mandátu, jsem připraven dovést ho do konce tak, jak jsem slíbil, takže pro mě tahle úvaha není aktuální.

Tedy tyto volby nejsou těmi, za které chcete přebírat nějakou velkou zodpovědnost?

To jste mě přeložila naprosto nepřijatelně. Samozřejmě že nesu zodpovědnost za výsledky těchto voleb. Řekl jsem snad, že ne? Vy ze mě chcete vymámit, že kdybychom neměli ani jednoho krajského zastupitele, šel bych.

Prokoukl jste mě.

Vy chcete vidět tu krev. A proč bych vám to měl poskytovat? (smích)

Jak moc vám v krajských volbách uškodí, že se Starosty a nezávislými (STAN), s nimiž jste dřív kandidovali všude spolu, máte společné kandidátky jen ve dvou krajích?

Do jisté míry to učiní o něco slabší TOP 09 a o něco slabší STAN. Jak to budou reflektovat voliči, ukážou až volby a pro nás to není nijak fatální. Ta původní myšlenka spolupráce byla správná: regionální hnutí, kterému nejde tolik o ideologii jako o dobrou správu, si najde svého partnera na celostátní úrovni a navzájem se podporují. Skončila ale na ambici několika lidí z vedení STAN, kteří si řekli, že by také chtěli stát v čele silného celostátního subjektu. Většina velkých projektů končí na osobních ambicích malých lidí. Já to respektuji a přeji jim štěstí.

Co je podle vás třeba nejvíce řešit na krajské úrovni?

Obecně pro všech 13 krajů, kde kandidujeme, máme tři priority. Ta první je, že se chceme definitivně vypořádat s dotačními mafiemi, které prokazatelně vznikly v dobách opoziční smlouvy a jsou napojené na ČSSD a ODS jako na strany, které ty kraje ovládaly. Druhá je stanovení jasných priorit. Je vyloučeno, aby na všechno bylo dost peněz.

Takže tvrdé pravdy jako když jste byl ministr financí? Za to vás nemilovali…

Ano, rozpočtové priority, které pak efektivně dotáhneme do konce. Ti, kteří vám tvrdí, že splní všechno, jsou lháři. Ti potom neudělají nic. A to třetí téma, které ale není nejméně důležité: veřejná správa musí být vlídná. Musí to být servis a vnímat občana jako někoho, komu má sloužit. Ne být vrchností, která ho šikanuje.

Panuje názor, že krajské volby jsou takovou předehrou k sněmovním volbám…

Zaprvé si nemyslím, že krajské volby jsou volby druhé kategorie.

No, voličská účast či spíše neúčast říká opak.

Krajské zastupitelstvo má takové kompetence, že nemáte šanci se vyhnout jeho rozhodování od okamžiku, kdy vyjdete z domu do okamžiku, než jdete spát. Chodníky, silnice, školy, zdravotnictví, veřejná doprava. Takže to rozhodně nejsou nedůležité volby. Leč veřejnost to tak vnímá. A to je zásadní rozdíl mezi krajskými a celostátními volbami. Zatímco v celostátních volbách se ty strany přetahují o těch 10 – 15 procent nerozhodnutých, v těch krajských volbách přesvědčujeme své sympatizanty, aby vůbec k urnám přišli. Snažíme se je přesvědčit, že jde o hodně, že se v ČR láme chleba. Já jsem třeba požádal předsedy Sobotku a Bělobrádka, ať odloží Babišovu elektronickou evidenci tržeb (EET). A krajské volby mohou být jistým druhem referenda o tom, jestli si lidé ten odklad přejí, nebo nepřejí.“

Uvědomujete si ale, že vzhledem k předvolebním průzkumům, které Andreji Babišovi a jeho ANO věští největší úspěch, to spíše vypadá, že to »referendum« dopadne ve prospěch EET?

Zaprvé neberu předvolební průzkumy úplně vážně a zadruhé, i kdybych je vážně bral, to mě nezbavuje povinnosti udělat do poslední chvíle úplně všechno pro to, abych ochránil české podnikatele před tou genocidou, která je čeká po prvním prosinci.

Co koaliční potenciál »topky« na krajské úrovni? ANO a KSČM asi nepřipadají v úvahu.

My jsme také praktičtí politici a budeme-li držet svoji jedinou pravdu, tak zjistíme, že nemůžeme udělat koalici s nikým – jinými slovy, že pro své voliče nic neuděláme. Je samozřejmě vyloučena koalice s extremisty, mezi které řadíme i komunisty. A těžko někoho překvapí, když řeknu, že koalice s ANO je ta nejméně preferovaná varianta. Že vždycky budou mít přednost demokratické strany – protože ANO spíše pokládám za hnutí vůdcovského typu. Nicméně tam, kde to voliči rozdají jednoznačně tak, že třeba bude hrozit hejtman z nějaké extremistické strany, budu víc politikem než jakobínem a neřeknu, že pro nás nepřipadá v žádném případě koalice s ANO v úvahu.“

Takže ji velmi komplikovaně připouštíte?

Když si stanovíme osm omezujících předpokladů, zjistíme, že tu koalici nemůžeme udělat s nikým.

Vera Renovica, redaktorka Blesk

zdroj: Blesk, 3. 10. 2016

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme