Kalousek: Policie potlačovala projevy, které vrchnost uznala jako nevhodné

22. 4. 2016

Editovaný přepis hlavních bodů debaty s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Na celý záznam se můžete podívat zde.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Poslanci měli dnes probírat zásahy policie během nedávné návštěvy čínského prezidenta a generálního tajemníka tamní komunistické strany. Program mimořádné schůze ale nakonec poslanci neschválili. Pane poslanče, jedna věc by mě zajímala. Vám na tom zásahu nepřišlo vůbec nic, řekněme, podezřelého nebo ze strany policie špatně vykonaného?

Igor JAKUBČÍK, poslanec /ČSSD/

Určitě, co bylo úplně špatně, tak byl zásah na FAMU. To si myslím, že byla záležitost velmi problematická. Ostatní bych raději nekomentoval už jenom z toho důvodu, že nemůžeme porovnávat návštěvu čínského prezidenta v tomto období s návštěvou jiných představitelů. Přece máme vyhlášen první stupeň ohrožení, to znamená, ta situace je úplně jiná, než byla v dřívější době. To si myslím, že bylo jedním z důvodů, proč například magistrát nechal uzavřít Hradčanské náměstí.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Dobře. Rozumím vašim argumentům. Pane poslanče.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

To bylo na žádost policie. My jsme dodnes neslyšeli věrohodný důvod a on také žádný věrohodný a sdělitelný důvod, proč o to policie požádala neexistuje. Všichni víme, že tam žádné bezpečnostní riziko kromě rozhodnutí Hradu, že tam ta demonstrace být nesmí, nebylo. Ale vaše argumentace, pane poslanče, je k uzoufání. Vy pořád říkáte, my nejsme orgán činný v trestním řízení. Ale my se přece nepohybujeme v trestní rovině a není pravda, že nepřijatelné jednání je jenom takové, které je trestným činem. Tady jsme v přímém přenosu viděli, a nemusíme to ani vyšetřovat, že Policie České republiky nástroje, které má zákonem svěřeny k tomu, aby pomáhala a chránila majetek a bezpečí občanů České republiky, používala k tomu, aby potlačovala projevy, které vrchnost uznala jako nevhodné. On to asi nebyl trestný čin, ale od toho si policii neplatíme. Je to nepřijatelné. Za to někdo nese politickou odpovědnost a z té politické odpovědnosti by se měl zodpovídat před Poslaneckou sněmovnou. Toť vše. Vy jste tomu zabránili, my toho nenecháme. Nenecháme toho ne proto, abychom někoho neustále grilovali, to není smysl. Ale aby se to nikdy neopakovalo.Tahle zvůle se nikdy opakovat nesmí a my to nedovolíme.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Pane poslanče.

Igor JAKUBČÍK, poslanec /ČSSD/

Pane předsedo, já s vámi naprosto nesouhlasím z jednoho prostého důvodu. Pokud nebyl porušen zákon, co bylo porušeno?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Zásady činnosti demokratické policie, která má před zákonem měřit všem stejným metrem. Dám vám příklad. Půjdeme-li spolu na červenou a policista zastaví vás a bude vás perlustrovat a pokutovat a mě nechá jít, tak se nedopustil trestného činu, ale porušil zásadní pravidlo, které represivní orgán musí zachovávat, že spolu máme rovnost před zákonem. On nás měl oba dva pustit, anebo oba dva perlustrovat. A tohle ta policie dělala v přímém přenosu a dělala to na zadání, protože sama si to nevymyslela.

Igor JAKUBČÍK, poslanec /ČSSD/

Souhlasím s vámi, že v tomhle máte pravdu. Ale tohle není případ návštěvy čínského prezidenta.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

No to je.

Igor JAKUBČÍK, poslanec /ČSSD/

To není případ. Hradčanské náměstí bylo uzavřeno. Jednoznačně.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Dnes jsem jmenoval 10 případů mimo Hradčanské náměstí. Hradčanské náměstí je omezení práva shromažďovacího, ale vedle toho jsem ve své řeči jmenoval 10 incidentů, kdy je doloženo fotograficky, dokumentačně a svědecky, že policisté neměřili stejným metrem svým kolegům z Číny.

Igor JAKUBČÍK, poslanec /ČSSD/

To s tím nesouhlasím. Jediný člověk, který bylnzatím usvědčen, je Číňan. Byl vyhoštěn z naší republiky. Nevím o tom, že by byl nějaký český občan takhle rychle potrestán.

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/

Já myslím, že musíme pravdivě říci, že bylo omezeno právo volného pohybu, bylo omezeno právo projevu, protože jsem mluvil s lidmi, kteří byli mláceni tyčemi od čínských vlajek za to, že měli tibetské vlajky, a to je prostě nepřijatelné. Já si myslím, že je třeba říci, že žijeme v zemi, kde je právo nejenom projevu, ale i po projevu, a to musíme, nebo svoboda i po projevu a to musíme držet i nadále. Prostě není možné se chovat tak, jako kdyby přijel nějaký panovník do své kolonie. My jsme prostě klečeli na kolenou. A proti tomu jednoznačně protestuji a celá KDU-ČSL je toho názoru.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

To je sice hezké, ale vy jste v této vládě, takže tu odpovědnost nesete taky.

Igor JAKUBČÍK, poslanec /ČSSD/

Naprosto, naprosto s tímto nesouhlasím, protože my jsme se naopak zachovali jako suverénní stát. A myslím si, že tyto, tohle, že Česká republika nebo Češi klečeli na kolenou, tak si myslím, že to skutečně není, protože my jsme hrdý národ, my na kolenou neklečíme. To je věc číslo 1. Věc číslo 2. Bylo zadrženo 23 lidí celkem. Já nevím osobně, kdo nebo jak, jakým způsobem to bylo rozděleno. Toto se dozvíme. Ministr přislíbil, mně osobně i přislíbil, že tohle to, že nám sdělí čísla, kolik bylo Číňanů, kolik bylo řekněme příznivců nebo nositelů tibetské vlajky. A já jsem přesvědčen o tom, že těch Číňanů bylo více.

zdroj: Události, komentáře, ČT24, 21. 4. 2016

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme