Kalousek: ODS udělala z jednoho problému dva

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

19. 6. 2013

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka

S námi stále Miroslava Němcová a přidává se Miroslav Kalousek, první místopředseda TOP 09 a ministr financí v demisi, dobrý večer.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí v demisi, 1. místopředseda vlády /TOP 09/

Dobrý večer.

Daniela DRTINOVÁ

Vicepremiérka v demisi a předsedkyně LIDEM Karolína Peake, dobrý večer.

Karolína PEAKE, místopředsedkyně vlády v demisi, předsedkyně strany /LIDEM/

Dobrý večer.

Daniela DRTINOVÁ

A místopředseda ČSSD i Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek, dobrý večer.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda sněmovny, místopředseda strany /ČSSD/

Také přeji dobrý večer.

Daniela DRTINOVÁ

Tak, pane Kalousku, vy jste dnes řekl, že ODS musí být hodně personálně vyprahlá, když vygenerovala jako kandidáta na premiérku Miroslavu Němcovou. Jak jste to myslel? Říkáte přitom, že si jí vážíte.

Miroslav KALOUSEK

No, to se nevztahovalo k paní, k paní předsedkyni. My máme opravdu velmi smíšené pocity, protože paní předsedkyně bezesporu patří k těm politikům ODS, ke kterým máme plnou důvěru, vážíme si jí, mně by bylo velkou ctí zasedat s ní ve vládě, na druhou stranu nejsme si jisti, jak moc ODS zvážila, že touto nominací z jednoho problému udělá dva problémy komplementárně spojené a že vedle hledání důvěry pro vládu Miroslavy Němcové, pokud by s tím souhlasil i pan prezident a měli bychom tu většinu, stojíme také před problémem zvolit předsedu či předsedkyni Poslanecké sněmovny v tajném hlasování, v tajném hlasování, které může být komplikovanější koneckonců, než to hlasování veřejné. To je poměrně velký talent na vyrábění problémů. Měli jsme jeden, máme dva, dobrá, my jsme to vyslechli, chápeme to, že prostě ODS má velké vnitřní problémy, ale ona si vyřešila svůj vlastní problém ve straně a trochu ho rozšířila na celou koalici. Sedneme si ke stolu, budeme hledat řešení, věřím, že to řešení nalezneme, ale musíme ty dva problémy vyřešit společně. Nemůžeme je řešit per partes.

Daniela DRTINOVÁ

Může toto být tedy problém?

Miroslava NĚMCOVÁ

Tak problém to samozřejmě je, to já nepopírám a nebudu tady vykládat nic jiného, ale nemyslím si, že je nezvládnutelný. Prostě ty pohyby na politické scéně se dějí velmi často, to bychom museli říci, že někdo, kdo sedí buďto ve vládě nebo kdo sedí na jakékoliv pozici ve sněmovně, že tento problém řešitelný není. Kdybychom si připustili, že neumíme vyřešit takovýhle problém, tak na svých místech nemáme co dělat. Ne, vůbec nerozporuji to, že to je složitější tedy otázka, jednak poskládat vládu a jednak tedy zajistit sněmovnu. Vůbec to nepodceňuji, jsem ve sněmovně dost dlouho na to, abych věděla, že tajná volba je úplně něco jiného než přímé hlasování o důvěře nebo nedůvěře vládě, kdy každý poslanec vstane a řekne ano nebo ne a je na něj vidět, a potom také se z ničeho nevylže, kdežto když jde za tu plentu k tomu tajnému hlasování, tak samozřejmě je to všechno jinak. Tak to já si všechno uvědomuji, ale co bych k tomu chtěla říci, je to, že jestli se máme z této situace dostat, tak seženeme-li hlasy pro změnu ve vládě, a teď prosím, já všechno vím, že je na řadě, pan prezident, nic nepředbíhám, vím, že jsme udělali první krok a je před námi ještě spousta dalších a budou složitější, tak jestliže najdeme sílu vyřešit tento první krok, tak bych se velmi divila, že by ta koalice nenašla sílu vyřešit i ten druhý, ten sněmovní.

Daniela DRTINOVÁ

Tak pojďme tedy, tak pojďme k tomu prvnímu, pojďme k tomu prvnímu problému.

Miroslav KALOUSEK

Otázka, kterej by měl bejt první a který druhý, to, o tom budeme právě muset jednat.

Daniela DRTINOVÁ

Tak tady ve studiu to zkusíme. Tak jako první problém premiérka. Paní Peake, pro LIDEM je Miroslava Němcová přijatelná, ale vzpomeňte si, dívenka Peake, těmito slovy vás častoval bývalý prezident. Jako žena víte, že to ve vládě s muži lehké není, teď by ji měla vést Miroslava Němcová, pokud se tak stane, byť zkušená, morálně bezúhonná politička, podle vás nebyl by to pro ni polibek smrti? Dnes to takto komentoval Mirek Topolánek, expremiér.

Karolína PEAKE

Rozhodně ne. Já myslím, že Miroslava Němcová je relevantní a úctyhodná kandidátka na pozici premiérky České republiky, nicméně premiérem se člověk nestává v České republice z rozhodnutí grémia ODS, při vší úctě, a čekáme ještě na stanovisko prezidenta republiky.

Daniela DRTINOVÁ

No, když to přeženu, tak skutečně asi teď víc než jindy platí, kam čert nemůže, tam strčí ženu.

Miroslava NĚMCOVÁ

No, tak to bych nebyla 15 let už ve sněmovně, to zase takhle nezlehčujme.

Daniela DRTINOVÁ

Takže věříte, že si respekt vybudujete.

Miroslava NĚMCOVÁ

Já myslím, že ho mám vybudovaný.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Zaorálku, prezident se zatím jednoznačně nevyjádřil, řekl, že má výhrady proti předčasným volbám, protože by stály půl miliardy a pod stůl byl spadla stovka zákonů. Zatím to nevypadá, že by prezident řešení kormidloval směrem k předčasným volbám, tak jak to vlastně nastoloval ČSSD, zatím možná je ve hře právě ta varianta, o níž teď mluvíme, spíš než ta druhá. Pak je ještě i třetí samozřejmě.

Lubomír ZAORÁLEK

Tak těmhle argumentům tedy opravdu nerozumím. Půl miliardy? Dovolte, abych upozornil, že na ministerstvu práce a sociálních věcí běží sto miliány domluvené panem Šiškou skvělým, že paní Müllerová není schopna řešit problém sKaret, to jsou další ztráty. České dráhy nakoupily Radiojet bez výběrového řízení za 6 miliard, to znamená, kdyby přišel někdo, kdo by tohle byl schopen zastavit, což tato vláda neudělá, tak samozřejmě by ušetřil daleko víc a samozřejmě je mi líto, že to tady musím říct před panem ministrem financí, ale každý rok této vlády nás stojí dalších 150 miliard na státním dluhu, takže ... a co se týče těch zákonů, které, je 100 zákonů skvělých, který má přijmout tato vláda, tak mi dovolte, já bych teda poprosil pana prezidenta, aby se zeptal starostů na novelu zákona o veřejných zakázkách, co to s nimi dělá. To je samozřejmě pro ně pohroma. Nedá se udělat tady vůbec výběrové řízení. A zákon o katastrech, který jsme nedávno měli, ukázalo se, že vůbec není schopen zabránit krádežem nemovitostí, takže než takovéto zákony, já prostě nevěřím, že tato vláda je schopna udělat zákon o státních úřednících, kterej by nám umožnil čerpat evropské peníze, tak představa, že tady jsou nějaké zákony, bez kterých nemůžeme žít, já bych spíš řekl, možná bude lépe, když nebudou.

Daniela DRTINOVÁ

Takže vláda zadarmo drahá, jak se říká lidově?

Miroslav KALOUSEK

Já nevím, jestli tohle je dnešní večer pro standardní opoziční rétoriku nebo pro mé standardní reakce na standardní opoziční rétoriku pana Zaorálka. Myslím, že jsme to mnohokrát ...

Daniela DRTINOVÁ

Tak jen stručně.

Miroslav KALOUSEK

Dobrá. Je to standardní opoziční rétorika, dá se vyvrátit bod po bodu, myslím si, že ...

Daniela DRTINOVÁ

Tak zpět k našemu tématu tedy.

Karolína PEAKE

Ale dá se to shrnout na to, že půl miliardy je pro pana Zaorálka hrst chechtáků.

Lubomír ZAORÁLEK

Že vidíme miliardy, které by se ušetřily, kdyby přišel někdo, kdo by udělal pořádek tam, kde tato vláda není schopna udělat nic.

Daniela DRTINOVÁ

Ale teď je na tahu skutečně prezident. A na druhou stranu mě skutečně dnes zaujala další dnešní slova prezidenta Miloše Zemana. On totiž řekl: "Prezident je od toho, aby urychleně jmenoval nového předsedu vlády, a to i v souvislosti se stanovisky, která zastával před svojí volbou a koneckonců i po ní." Nedá se to číst tak, že by to skutečně spíš nahrávalo variantě vlády složené z odborníků? Protože proti stávající vládě Miloš Zeman před svojí volbou, i po ní, jak naznačuje právě v souvislosti s jeho stanovisky, vždycky velmi ostře vystupoval.

Lubomír ZAORÁLEK

Paní redaktorko, abychom si to ujasnili ...

Daniela DRTINOVÁ

Jak čtete tedy tu větu?

Lubomír ZAORÁLEK

Já vám to vysvětlím, jak to myslím, co to je ta vláda odborníků nebo úředníků? Já vás ujišťuju, že v Evropě ...

Daniela DRTINOVÁ

Tak třeba vláda složená prostě ne ze stávajících politiků.

Lubomír ZAORÁLEK

Měli jsme tady za první republiky úřednickou vládu, to byla vláda, kterou neschvaloval parlament. My dneska v ústavě nic takového nemáme a pokud budeme mluvit o nějakých těch interim government, jak se jim říká v Evropě, tak to je vláda na měsíc. Prostě není možné v parlamentní demokracii, aby někdo si sestavoval nějakou svou vlastní vládu. My jsme tady měli ty anomálie s panem Fischerem a s panem Tošovským teda, a ty výsledky jsou, v případě pana Fischera, tak to je vláda, která se podepsala významně na solárních elektrárnách. Dneska to vyšetřuje policie, to, co ta Fischerova vláda tedy udělala.

Daniela DRTINOVÁ

Dobře. Řekněte mi, jak tedy reagujete na to, že by tedy vládu měla sestavovat Miroslava Němcová? Na toto jste ještě vlastně nereagoval.

Lubomír ZAORÁLEK

Na co prosím?

Daniela DRTINOVÁ

Jak reagujete na to, že by tedy vládu, pokud to tak dopadne, měla sestavovat Miroslava Němcová?

Lubomír ZAORÁLEK

No, já jsem trošku, když se na to dívám, jak to vzniká ta vláda, protože my říkáme předčasné volby. Tady se řeklo ne, budeme se pokoušet sestavovat vládu, a mohu vám říct, že už ten způsob, jak se to děje, že vlastně ty strany, které se o to pokoušejí, se nejsou schopny ani spolu domluvit na tom premiérovi, že si to vzkazují a že dokonce se ukáže, že tam mají ještě jeden problém předsedy sněmovny, který budou muset dodatečně řešit, to, že to nejsou schopni, když říkají, že jsou sestavou, která chce pokračovat, že nejsou schopni to ani společně řešit, to mi ukazuje, v jak dezolátním stavu se ta vládní sestava včerejší nachází.

Daniela DRTINOVÁ

Nejste schopni to řešit?

Karolína PEAKE

Ale samozřejmě, že jsme. Kdykoliv jsme připraveni si sednout k jednacímu stolu. Zcela jasně zaznělo na poslední, tehdy ještě koaliční K9, že ODS je tou stranou, která je na tahu při návrhu na pozici premiéra, ODS dnes měla své grémium a přišla s tímto návrhem. Já jsem se o něm dozvěděla od Martina Kuby po telefonu, považuji to za zcela, za postup zcela v pořádku a jsme připraveni poté, co se k tomu ...

Daniela DRTINOVÁ

Je to normální, že se tak zásadní věci ale dozvídáte po telefonu, že si je vrcholní politici vzkazují po telefonu?

Karolína PEAKE

V dnešní době, v dnešní době, kdy si dovedu představit, že před dveřmi ODS, aniž bych se chtěla jakkoliv zastávat ODS, vůči níž mám řadu výhrad, dovedu si představit, že před jejími dveřmi stála, stál houf novinářů a čekal na to jméno, tak jsem ráda, že jsem se ho možná dozvěděla pár vteřin před těmi novináři.

Daniela DRTINOVÁ

Je to tedy normální, že si telefonujete o těchto věcech v této chvíli?

Miroslav KALOUSEK

Já si myslím, že to není úplně standardní. Standardní profesionální přístup v takovémto okamžiku, kdy všichni víme, že se na tom jménu musíme shodnout, je situace, kdy se bez novinářů, bez veřejnosti, při vší úctě k novinářům, prostě na tom jménu shodneme. A pak všichni řekneme ano, dohodli jsme se, toto je náš premiér, toho budeme všichni podporovat, s tím půjdeme na Hrad a budeme prosit pana prezidenta, aby nám ho ...

Daniela DRTINOVÁ

A to se tak úplně nestalo.

Miroslav KALOUSEK

To se samozřejmě úplně nestalo. My jsme samozřejmě, to jsou smíšené pocity, my jsme potěšeni personální nominací Miroslavy Němcové, protože s Miroslavou Němcovou skutečně nikdo v TOP 09 nemá problém.

Daniela DRTINOVÁ

Takže kdyby to byl někdo jiný, tak byste s tím problém mít mohli, toto naznačujete.

Miroslav KALOUSEK

To nevím, nevím, kdo to, za určitých okolností samozřejmě ano. My jsme jasně řekli, že nebudeme akceptovat každého. Nikdo nemá problém s Miroslavou Němcovou, ale vznikl nám tady druhý problém a možná stejně vážný. A já si říkám dobrá, pojďme to, musíme si sednout, musíme to řešit a teď to řešení jsme mohli hledat někde jinde než ve studiu ČT 24, ale logicky mě napadá dobrá, udělejme z nevýhody výhodu, máme-li tady dva problémy a hledáme většinu, pak to tedy předsuňme. Pak nejprve v tajných volbách si ověřme, zda umíme zvolit předsedu sněmovny, pokud tu většinu budeme mít, tak prostě jdeme požádat o důvěru vlády Miroslavy Němcové. Pokud v tajných volbách zjistíme, že ...

Daniela DRTINOVÁ

Kdo by podle vás chtěl být předsedou Poslanecké sněmovny?

Miroslav KALOUSEK

Je to úplně jedno, teda pardon, není to samozřejmě, ježíš, paní předsedkyně, promiňte, já jsem se teď nechal strhnout.

Miroslava NĚMCOVÁ

Já jsem to neslyšela.

Miroslav KALOUSEK

Já jsem myslel, jako z které bude politické strany nebo zda bude muž nebo žena, ještě jednou se velmi omlouvám. Samozřejmě musí to být respektovaná osoba právě proto, že musí mít důvěru té většiny Poslanecké sněmovny.

Daniela DRTINOVÁ

A post má zůstat ODS.

Miroslav KALOUSEK

Klidně budeme respektovat, klidně budeme respektovat. Bude-li to z ODS, důležité je, zda bude mít tu většinu, a to si prostě holt musíme ověřit v těch tajných volbách. A pokud nám tajné, a to je fér, a jestli si v tajných volbách řekneme ano, taková vládní koalice má většinu, zvolila předsedu Poslanecké sněmovny, tak můžeme směle jít požádat o důvěru vládě Miroslavy Němcové. Je to možná zbytečná komplikace, ale prostě je to komplikace, která je způsobena tím, že vedle nominace na premiéra uvolňujeme místopředsedy Poslanecké sněmovny.

Daniela DRTINOVÁ

Postupovala tedy Občanská demokratická strana skutečně náležitě diplomaticky? Protože pokud by to třeba nakonec bylo jiné jméno než vy, mohlo to velmi jinak dopadnout, ta jednání s TOP 09, a navíc teď tedy ještě vlastně ten neprojednaný problém s hledáním vašeho nástupce.

Miroslava NĚMCOVÁ

Já myslím, že jsme postupovali slušně, solidně a korektně a správně.

Daniela DRTINOVÁ

Diplomaticky, jestli ten postup byl diplomatický.

Miroslava NĚMCOVÁ

Diplomatický, já se nechci pouštět do kategorie diplomatický.

Daniela DRTINOVÁ

Z jednoho problému jsou dva, tady zaznělo.

Miroslava NĚMCOVÁ

Ne, ne, ne, tak to, to prosím, já to zkusím rozebrat. Postupovali jsme správně, protože jsme dostali výzvu od našich koaličních partnerů, že budou respektovat, aby v čele vlády stál zástupce Občanské demokratické strany a dostávali jsme průběžně zprávy, že chtějí, aby to bylo urychlené jméno, které nabídneme. My jsme vybrali jako strana, která má právo si říct, že se shodla uvnitř na jednom jméně, a to jméno sama zveřejnila. My počítáme s tím, že budeme vést debatu o tom, co na to řeknou koaliční partneři, nezdá se mi, že bychom je teď postavili do nějaké špatné situace, do nějakého outu, že by se najedou něco dělo, co není dohodnutelné, že bychom zablokovali nějaká jednání.

Daniela DRTINOVÁ

Ale ministr financí před chvílí řekl, že testem budoucí koalice by mohlo být právě hlasování k volbě nového předsedy Poslanecké sněmovny. Toto je pro vás přijatelné?

Miroslava NĚMCOVÁ

Já rozumím, že je to taková pěkná hrátka, ale nesouhlasím s ní a řeknu vám proč. Protože si myslím, že Poslanecká sněmovna i v případě, že bude obsazena vláda, a teď prosím, odhlédněte ode mě, že bude obsazena vláda, což si myslím, že je prioritní úkol tedy země, buďto mít vládu a vládnout a dělat to, co je potřeba, anebo jít k předčasným volbám, ale sněmovna má čtyři místopředsedy. Má prvního místopředsedu, tam, jestli si budeme hrát ty politické hrátky, kdo to bude, jestli budeme volit jedno kolo, druhé kolo, třetí kolo, táhne se to měsíc, což jsem zažila několikrát, tak sněmovna ...

Daniela DRTINOVÁ

Jak ale chcete budovat koalici, když vlastně se ukazuje, že je to další takový poměrně zásadní problém.

Miroslava NĚMCOVÁ

Ne, moment, ale tak já tady říkám, není to zásadní problém, to říkáte vy, já si nemyslím, že to je zásadní problém.

Miroslav KALOUSEK

Obávám se, paní, nezlobte se, paní předsedkyně, mě to mrzí, že o tom mluvíme teď v televizi, já si nemyslím, že jsme o tom měli mluvit v televizi, ale ...

Daniela DRTINOVÁ

Měli jste o tom mluvit dřív.

Miroslav KALOUSEK

Samozřejmě. Bylo to prostě rozhodnutí Občanské demokratické strany, která se rozhodla vedle nominace na premiéra také prostě pohnout pozicemi ve vedení sněmovny. My to naprosto respektujeme, my to naprosto respektujeme, je to vaše suverénní rozhodnutí, jenom se ten problém stal širším problémem, ten problém musíme umět vyřešit spolu a já si neumím představit, že by moje strana souhlasila s tím, že prostě holt 10 měsíců nebudeme mít předsedu Poslanecké sněmovny nebo tři měsíce.

Miroslava NĚMCOVÁ

To jsem neřekla, neřekla ani tři.

Miroslav KALOUSEK

Prostě já se skutečně ...

Daniela DRTINOVÁ

Mohla by tedy tato nedohoda nějakým způsobem ohrozit to případné premiérství, pokud tady mluvíme o nějakých testech toho hlasování ve sněmovně? Předseda sněmovny versus premiér, premiérka.

Miroslav KALOUSEK

Ale to není žádný test. Předseda Poslanecké sněmovny je protokolárně třetí nejvyšší ústavní činitel v zemi, je dokonce protokolárně před předsedou vlády, to není žádný test, to je prostě významná pozice a já byl vždycky velmi ...

Daniela DRTINOVÁ

Tady se rýsuje další poměrně významný problém.

Miroslav KALOUSEK

A já byl vždycky, ale ten problém jaksi vznikl tou nominací, ten problém nevzik tak, že my jsme si ho vymysleli, takže, takže předseda Poslanecké sněmovny je významná pozice, já jsem byl vždycky hrdý na svojí předsedkyni Poslanecké sněmovny, vždycky jsem byl rád, že máme tak reprezentativního předsedu a dnes jsem byl seznámen s tím, že ODS počítá s tím, že paní Miroslava Němcová nebude předsedkyní Poslanecké sněmovny, já říkám fajn, dobrá, to jsme skutečně byli postaveni před hotovou věc, to nás nenapadlo a předpokládám, že budeme chtít nejprve zvolit předsedu Poslanecké sněmovny a pokud se nám to podaří, tak víme, že máme většinu a můžeme jít ...

Daniela DRTINOVÁ

Tak jak vážný problém toto je podle třetího koaličního partnera?

Karolína PEAKE

Tak za prvé, určitě je to spíše komplikace než zjednodušení té situace, nicméně je to komplikace, která vůbec nemusí nastat. Stále je tady ten důležitý hráč, a tím je prezident republiky. Počkáme si, jestli nominuje, jestli jmenuje Miroslavu Němcovou premiérkou, a pak tento problém budeme řešit. Těch problémů a věcí, o kterých musíme se bavit v rámci případné budoucí koalice, je celá řada, a toto zkrátka bude jeden z nich, nikoliv nevýznamný, velmi významný. Ale až si sedneme k tomu jednacímu stolu, tak na tom stole bude takováhle hromádka věcí, včetně všech představ budoucí případné premiérky o společném vládnutí, o kterých se musíme bavit a které musíme vyřešit. A ta dohoda může být jedna z těch věcí, které samozřejmě vyřešit schopni jsme.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Zaorálku, jak čtete, jak čtete ty rozpory, které teď slyšíte?

Lubomír ZAORÁLEK

Že se to nedaří. Jako já to čtu tak, že se nedaří tu vládu sestavit.

Daniela DRTINOVÁ

Že se nedaří co?

Lubomír ZAORÁLEK

Ale že to nevidím na to, že by, ta krize je prostě hluboká a mně připadá, že je, by bylo opravdu fér si říci, že tady dnes tahle sněmovna nemá na to najít řešení. A já bych si chtěl ušetřit to volit znova vedení sněmovny, předsedu a snažit se hledat většinu, která by byla podivně splácaná. A já můžu tady, je to trošku stereotypní, mohu jenom navrhnout, v této chvíli a odpovídá to i myslím náladě veřejnosti, by bylo nejlépe říci po tom, co se stalo a co ještě nevíme, jak skončí celá ta kauza, která ještě zřejmě běží, abychom se dohodli, že potřebujeme především těch 120 hlasů a já nemohu než se obrátit na vládní koalici a její reprezentanty, abychom se dohodli a těch 120 hlasů ve sněmovně dali.

Miroslav KALOUSEK

Nezlobte se, my máme svojí odpovědnost vůči voličům. Já jsem pevně přesvědčen, že dokážeme najít tedy při této nominaci takového předsedu Poslanecké sněmovny, který v tajných volbách získá tu většinu, pak máme jasnou jistotu, že ...

Daniela DRTINOVÁ

Kdo to ale bude? Řekněte nějaké jméno, když jste o tom přesvědčený.

Miroslav KALOUSEK

Já respektuju právo ODS ho navrhnout, ale musíme se dohodnout na takovém jméně, které získá většinu, pak jsme si jisti, že tu většinu máme a ...

Daniela DRTINOVÁ

Pane Zaorálku, a vy byste souhlasil tedy s tím, aby pevnost koalice byla otestovaná právě v tom hlasování o tedy nástupci Miroslavy Němcové v případě, že tedy bude pověřena sestavením nové vlády? Jestli byste pak vlastně respektoval tedy to právo na to budoucí vládnutí v nějakém vyšší gardu, řekněme, jestli toto by mohlo sehrát nějakou roli?

Lubomír ZAORÁLEK

Já vůbec nevím, prosím vás, nezlobte se, ale pan ministr Kalousek říká, že oni nebyli u těchto dohod kolem tohoto řešení, my jsme ani nechtěli u těchto dohod být, protože tohle není naše hra.

Miroslava NĚMCOVÁ

Ani jste nemohli, ani jste nemohli.

Lubomír ZAORÁLEK

My prostě nesouhlasíme s tím, že by se tady měla sestavovat nějaká vláda. My se nechceme na žádném sestavování podílet, my máme 54 poslanců z dvousethlavé sněmovny, my nejsme schopni v tomhle realizovat jakýkoliv program sociálnědemokratický a my prostě nevidíme pro sebe šanci se na čemkoliv účastnit. A říkáme, uznejte i vy, že ta sněmovna je tak rozbitá, krize, do které jsme se dostali, je tak hluboká. Podívejte se na zahraniční komentáře tisku, jako vypadá to nedobře a jediná cesta z toho ven, poměrně rychlá, je ten ústavní zákon rozpustit sněmovnu.

Daniela DRTINOVÁ

Takže z toho, co teď slyšíte, není skutečně ta krize tak hluboká a tak neřešitelná, že by tím nejčistším, nejsrozumitelnějším řešením i pro voliče byly předčasné volby?

Miroslava NĚMCOVÁ

Krize je, nikdo jí nezastírá, nikdo jí nehalí do nějakých hezkých šatů, které by se líbily, ale je řešitelná.

Miroslav KALOUSEK

Já jsem přesvědčen, že je řešitelná a že to řešení u společného stolu najdeme.

Daniela DRTINOVÁ

Je tedy od ODS odpovědné, že vlastně odchází tedy z pozice předsedy Poslanecké sněmovny a vy přicházíte jako kandidátka, aniž byste řekli rovnou dvě jména? Nebylo by dobré říci vaše jméno pro případné sestavování budoucí vlády, ale zároveň další jméno, které by mohlo být přijatelné v tom hlasování o vašem nástupci?

Miroslava NĚMCOVÁ

Já mám pocit, že i kdybychom udělali cokoliv, tak je to všechno špatně. My jsme velmi rychle v době, která není v dohledatelné době známá v České republice, přišli bez vnitřních tahanic s naprosto jednotným stanoviskem se jménem, které je klíčové.

 

Daniela DRTINOVÁ

A to druhé jméno máte? Máte jméno pro vašeho nástupce?

Miroslava NĚMCOVÁ

Ne, nebavili jsme se, i když vám říkám, že to byl extrémně krátký čas, tak jsme se věnovali tomuto problému, protože jsme ho chtěli mít vyřešený. Nemáme potřebu ...

Daniela DRTINOVÁ

Je ale odpovědné ...

Miroslava NĚMCOVÁ

Promiňte, já vám to dořeknu, den a půl na to najít shodu uvnitř politické strany na vygenerování jednotného stanoviska k tomuhle jménu je podle mě nevídané a ODS se semkla a dokázala to. Ta druhá ...

Daniela DRTINOVÁ

Ano, ale je odpovědné od politické strany přijít s nekompletním řešením?

Miroslava NĚMCOVÁ

Dovolte, a já to dopovím, já vám to, já vám to doplním.

Daniela DRTINOVÁ

Hned vlastně na začátek těch jednání, kterými jste vlastně ...

Miroslava NĚMCOVÁ

My jsme uprostřed, my jsme navrhli první krok, který byl nutný. Přeci ještě ODS žádného premiéra nemá, přece ještě prezident nikoho nepověřil, přece prezident nikoho nejmenoval a v té fázi, která oběhne, kde jsme se museli soustředit na to, aby mohla začít být jednána o tomto problému, tak nám v této časové, v tomto čase nám zbývá prostor hledat to druhé jméno.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Kalousku.

Miroslav KALOUSEK

Jenom krátká reakce. Nehněvejte se, paní předsedkyně, ale při vší úctě, kterou k vám cítím, ta odpověď mě vyděsila trochu víc. My absolutně respektujeme tu nominaci, ale představa, že ODS při této nominaci vůbec neřešila, co bude s tak důležitou pozicí, jako je předseda Poslanecké sněmovny, že se nad tím vůbec nezamyslela, že ...

Miroslava NĚMCOVÁ

My jsme jí řešili, ale neřešili jsme jména, pane předsedo, to vás musím uklidnit. To vás musím uklidnit.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Kalousku, vy jste mluvil o personální vyprahlosti, teď říkáte, že věříte, že ODS najde to jméno, tak nesvědčí to skutečně o obrovské krizi?

Miroslava NĚMCOVÁ

My jsme, my jsme se o tom bavili, protože takoví naivové nejsme, my víme, že sněmovna prostě má předsedu nebo nemá a že ho musíme řešit. Jenom jsme nevybrali jméno, to snad není takový malér.

Daniela DRTINOVÁ

Takže nesvědčí to skutečně o hluboké krizi, která je neřešitelná.

Miroslav KALOUSEK

V této, v této situaci vybrat jméno mně jakkoliv milé a sympatické a tím vyrobit z jednoho problému dva, je skutečně mimořádně politicky neobratné a o jisté personální vyprahlosti to svědčí, ale já věřím, že to řešení najdeme.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Zaorálku.

Lubomír ZAORÁLEK

Víte, možná to někomu připadá jako zajímavá debata, co tady vedeme, jak se to provede a podobně, tady život v Praze vypadá poměrně příjemně. Tady jezdí turisté, otevírají se tady restaurace, tady to vypadá, jako že se nic moc neděje. Já bych vás chtěl ujistit, že v regionech, i v kraji, ze kterého já jsem, v Moravskoslezském kraji ta situace vypadá jinak než tady v tom hlavním městě. Tam je vysoká nezaměstnanost a poměrně velmi vážná situace těžkého průmyslu. My potřebujeme, aby tady byla vláda, která jedná s Bruselem, která třeba pomůže vyjednat takovou pozici, abychom byli srovnatelní například s těžkým průmyslem v Polsku. Jestli tady nebude nikdo nic takového dělat, tak prostě ti lidi na to doplatí. Opravdu ne všude se žije tak dobře dneska jako v hlavním městě Praze a my potřebujeme efektivní vládu. Ten propad, ta recese, to prostě padá na spousty lidí a my se takhle můžeme bavit o tom, jak tady budeme řešit krizi, ale já se obávám, že ji takhle nevyřešíme, že z toho může být vleklá krize a já na vás prostě apeluju, uvědomme si, že ta situace nevypadá dobře, takhle ta cesta z toho nevede, a proto vám znovu říkám, domluvme se na rychlém konci a nový mandát, silný, aby byla vláda, která má šanci něco dělat.

Daniela DRTINOVÁ

Tak, prosím ještě taky stručně vaší reakci, abyste mohla zareagovat a pak vy.

Miroslava NĚMCOVÁ

No, je to asi zvláštní, je to asi zvláštní, ale v toto my se shodneme. Já nemám optiku vidění světa jenom přes Prahu nebo přes nějaké jedno místo, já vidím Českou republiku, vy jste ze severu Moravy, já jsem z Vysočiny, každý z nás je odněkud nebo má přátele někde, někam jezdí a vidí ten svět. Shoduji se v tom, že je potřeba mít vládu, která bude konat, a proto ODS k tomu udělala to nejlepší, co mohla, v rekordně krátké době navrhla řešení, s našimi koaličními partnery si sedneme a myslím, že pro to jsme udělali maximum možného.

Daniela DRTINOVÁ

Toto si ale nemyslí ani váš koaliční partner, nebo jeden z těch dvou, TOP 09.

Miroslava NĚMCOVÁ

Jak to, že ne? To není pravda.

Miroslav KALOUSEK

Proč ne? Já jsem přece řekl, že to řešení najdeme. Že jsme sice zaskočeni tím, že místo jedné personální pozice, tak máme dva problémy komplementárně spojené, to nás přece jenom překvapilo, nepokládáme to za obratné, na druhou stranu je to vyváženo mimořádně sympatickou personální nominací paní předsedkyně Němcové. A já věřím, že to řešení najdeme.

Miroslava NĚMCOVÁ

Už toho nechte, pane místopředsedo.

Daniela DRTINOVÁ

Takže, paní Peake, tady zazněla slova o tom, že ta krize je vleklá, že je vládní koalice v hluboké krizi a že to v tuto chvíli podle toho, co tady zaznívá také, tak úplně řešitelné není. Nebyly by nakonec skutečně řešením nejčistším a tím nejsrozumitelnějším předčasné volby? Tatáž otázka.

Karolína PEAKE

Možná, že toto konečné řešení bude, nicméně nevím, co je vleklého na ještě snad ani ne týden nebo dnes v noci možná týden staré, staré krizi, která už ...

Daniela DRTINOVÁ

Vláda se nepotýká s problémy jen s těmi posledními, jak tady zaznělo od opozice.

Karolína PEAKE

Ve které se už, ve které už se snažíme nacházet řešení. ODS dnes přišla se svou nominací, prezident dnes řekl jasný harmonogram setkávání s předsedy jednotlivých stran s tím, že příští týden v úterý jasně řekne své resumé. Možná, že se ukáže, že naše právě zde proběhlá debata byla úplně zbytečná a úplně mimo.

Miroslava NĚMCOVÁ

To klidně se může stát.

Karolína PEAKE

Že to řešení bude úplně jiné, a pak pojedeme dál.

Miroslav KALOUSEK

Jenom bych připomněl, že například ČSSD při jedné z vládních krizí se svého premiéra Grosse zbavovala devět bolavých týdnů. Pan premiér Nečas dal demisi čtvrtý den, za což mu patří naše poděkování. Má úcta.

Daniela DRTINOVÁ

Rozpadaly se tady politické strany, odcházeli poslanci, vy jste několikrát hrozili odchodem, sama jste byla odvolána, to není skutečně krize, která by trvala teď jen ten poslední týden po masivní policejní razii. To je to, na co naráží opozice.

Karolína PEAKE

No že by to bylo úplně jednoduché volební období, to nebylo, nicméně já z těch předchozích období nemám srovnání, takže nedovedu říci, jestli to bylo tak výjimečné, nebo to výjimečné nebylo. Není to jednoduché. Samozřejmě že soužití v trojkoalici jednoduché není, stejně tak jako není jednoduché soužití v manželském trojúhelníku.

Daniela DRTINOVÁ

V manželském trojúhelníku.

Miroslav KALOUSEK

Máte s tím zkušenosti?

Karolína PEAKE

Nemám, nemám, pane ...

Miroslav KALOUSEK

Pardon, co je mi do toho.

Daniela DRTINOVÁ

Tak, slyšíte tady přes všechny ty problémy dohodu nebo spíš pokus o to tu dohodu najít, tak neměla by to opozice respektovat? Přes všechny ty problémy, které vlastně nějakým způsobem zaznívají.

Lubomír ZAORÁLEK

A není to spíš tak, že já spíš pozoruju, že si jednotlivé strany, které tvrdí, že se chcou dohodnout, ty věci ujasňují dokonce v televizních pořadech a sdělují si, co budou, protože si to nedokážou říct někde samy, když se na to sejdou? Mně tohle nepřipadá jako normální metoda dohadování. Takže já z toho vůbec pocit nemám, že bychom ...

Karolína PEAKE

Příště tady budeme mlčet jako ryby a bude mluvit pouze pan Zaorálek.

Miroslava NĚMCOVÁ

Ono nelze najít ten dobrý způsob. Přiznejme si to, že kdybychom, kdybychom přišli s dojednaným jménem, tak bude pokřik, že to veřejnost nemohla sledovat a bůhví, jaké čachry byly v pozadí. Když přijdeme s touto otevřenou metodou, tak je zase pokřik. Já tomu rozumím, to je normální politický střet.

Miroslav KALOUSEK

Nehněvejte se, paní předsedkyně, my jsme se přece nedopustili žádného pokřiku, my jsme prostě jenom ... Pardon.

Miroslava NĚMCOVÁ

To jsem nemyslela na vás, já jsem odpovídala panu místopředsedovi Zaorálkovi, který tady to kritizuje, tu debatu naši, tak já mu vysvětluji, že bychom se vám nezavděčili nikdy s ničím, tak to, prosím, musíme takhle brát.

Lubomír ZAORÁLEK

Ne, kdybyste vzali ty předčasné volby, tak ano.

Daniela DRTINOVÁ

Já vám děkuji. Já vám děkuji všem za účast v komentovaných Událostech, na shledanou.

Miroslav KALOUSEK

Hezký večer.

Miroslava NĚMCOVÁ

Na shledanou.

Karolína PEAKE

Na shledanou.

Lubomír ZAORÁLEK

Na shledanou.

ČT 24, 19. 6. 2013, pořad: Události, komentáře

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme