Kalousek: Odborník? U Rusnoka stačí být karierní komunista

Ministr financí Jan Fischer chystá personální změny v dozorčích radách podniků se státní účastí. Odejít mají například Alexandr Vondra z dozorčí rady Českého Aeroholdingu a exposlanec Marek Šnajdr (oba ODS) z řídícího orgánu Čepra. "Pod slovem odborník se v Rusnokově vládě zjevně rozumí člověk, který byl před listopadem 1989 v KSČ," reagoval na to pro on-line deník TÝDEN.CZ exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

28. 7. 2013

Ministr financí Jan Fischer chystá personální změny v dozorčích radách podniků se státní účastí. Odejít mají například Alexandr Vondra z dozorčí rady Českého Aeroholdingu a exposlanec Marek Šnajdr (oba ODS) z řídícího orgánu Čepra.

"Pod slovem odborník se v Rusnokově vládě zjevně rozumí člověk, který byl před listopadem 1989 v KSČ," reagoval na to pro on-line deník TÝDEN.CZ exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Fischer požaduje v dohledu státních firem odborníky, nikoliv politické nominanty: "Chci mít v dozorčích radách lidi, co dokáží hodnotit finanční strategie a úrovně podniků," řekl novopečený ministr financí. Jeho předchůdce se do něj ihned opřel kvůli jeho propírané miulosti. Fischer byl před rokem 1989 vlastníkem stranické knížky.

"Pokládám to za logické prohlášení, protože pod slovem odborník se v Rusnokově vládě zjevně rozumí člověk, který byl před listopadem v KSČ, po roce 1989 z KSČ vystoupil, obojí z kariérních důvodů. Tuto kvalifikaci logicky disident Vondra nemá. Ostatní, pokud vím, také ne," řekl Kalousek on-line deníku TÝDEN.CZ. Fischer v minulosti uvedl, že jeho vstup do komunistické strany byla chyba a že to udělal kvůli tomu, že měl rodinu a děti.

Nový ministr financí už dříve odvolal dva Kalouskovy náměstky, Tomáše Zídka a Zdeňka Zajíčka. Místo Zídka Fischer jmenoval náměstkyní Evu Anderovou, která pro něj pracovala jako poradkyně v prezidentské kampani. I to Kalousek kritizoval. Zajíček se podle vyjádření Fischera bude zřejmě muset rovněž poroučet z dozorčí rady Českého aeroholdingu.

Eva Hofrichterová

tyden.cz, 28. 7. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme