Kalousek: Neřízená střela na místě prezidenta vyvolává nestabilitu ve společnosti

27. 1. 2016

(projev předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska v Poslanecké sněmovně, 27. ledna 2016, editováno)

Abyste nám dobře rozuměli, nejsme tak naivní, abychom se domnívali, že když Sněmovna panu prezidentovi řekne "To se nedělá, pane prezidente", že on to nějakým způsobem vstřebá a nebude se to opakovat. Všichni tušíme, že se to bude opakovat tolikrát, kolikrát si to pan prezident bude přát. A to si myslím, že je téma pro dnešní diskusi, protože pan prezident se zjevně nekontroluje. Je to bohužel on sám, kdo vyvolává seriózní úvahy o své vlastní svéprávnosti. Domnívám se, že seriózní úvahy o svéprávnosti prezidenta republiky, už jsou z ústavního hlediska příliš vážná situace na to, aby se jí Sněmovna nezabývala. Takže o to tady jde. Nikoli o nějaké laciné napovídání.

Vždycky jsme takovéto laciné a hloupé výroky odsoudili, ať už to udělal kdokoli z ulice, nebo ať už to udělal šéf kulturní rubriky časopisu Respekt. Vždycky jsme to označili za nevhodné a nevkusné. Ale přesto si troufnu říct, že je určitý rozdíl mezi šéfem kulturní rubriky časopisu Respekt a prezidentem republiky. Prezidentem republiky, jehož slova by se měla většina občanů snažit brát vážně. Některým z nás už to nejde, ale většina společnosti by si to ještě přála. A vážně se to bere i v zahraničí.

Takže pokud něco takového prohlásí prezident republiky, obzvlášť v této době a v souvislosti s nikým jiným než s předsedou vlády, tak je to skutečně známka, že s tou svéprávností nebude něco v pořádku. A co řekne prezident republiky příště, až bude situace ještě horší, ještě vyhrocenější, a na čí adresu to řekne? Vy si neuvědomujete to riziko?

Vy si neuvědomujete to riziko bezpečí, rovnováhy a stability v České republice? Vy si neuvědomujete, že neřízená střela na místě prezidenta republiky, u které zítra nevíme, jakou nehoráznost zase vypustí do světa a udělá nám ve světě ostudu a vyvolá nestabilitu v české společnosti, je riziko, které bychom si neměli dovolit? To je přece jenom něco jiného, než nevkusný křikloun z ulice, který se vás oprávněně dotkl.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme